Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Ylva skrivet 26 nov-08 kl 19:09
-
Det här var jättegott!
350g mörk choklad (70-80%)
1 burk kondenserad mjölk
30g smör
140 g cashewnötter
Kondenserade mjölken och smöret och en nypa salt i en kastrull. Hacka chokladen fint och häll i. Smält långsamt och rör hela tiden. Lägg nötterna i en plastpåse, dunka sönder med en kavel t.ex. och häll nötkrosset i smeten. Häll ut i en bakplåtsklädd form så att det blir ett ca 1.5 cm lager. Kyl i kylskåp eller frys. Stjälp upp och skär i lagoma bitar. Förvara i frysen. Supergott !!!
Ylva
-
Å det där lät gott! Kondenserad mjölk har jag aldrig användt... Hur "tillverkar" man det, eller måste det köpas och isf var...?
-
Är det sötad kondenserad mjölk det ska vara?
-
I min affär står det konservburkar med kondenserad mjölk på hyllan på det stället där alla bak-tillbehör (russin, bakpulver, vaniljsocker, suckat, hackad mandel......ja ni förstår) står. Nu har jag slängt burkarna men jag skall kolla i morgon när jag handlar om det står "sötad" kondenserad mjölk på dem men det tror jag faktiskt inte. Jag skall återkomma med exakt vad det står på burken.
Jag skall nämligen göra en ny laddning fudge i morgon. Jag tror familjen har listat ut vilka burkar i frysen jag har fudgen i. Lagret har minskat....såg jag när jag bara skulle ta en liten, liten bit till bara för att prova om den verkligen var så där god som jag kom ihåg att den var...och det var den.
-
Då är den nog sötad, om den står vid bakgrejorna!
-
Jag har provat, det blev jättegott! Använde sötad mjölk, och inte blev godiset särskilt sött ändå, så osötat skulle nog bli mindre gott. Enkelt och bra recept! Ska prova med ljus choklas och andra nötter också, tänkte jag... :P
-
Törsleffs Kondenserad Mjölk - sockrad
Det var den sorten jag körde med. Det blir inte för sött jag lovar! Gott Gott
-
Ska smeten upp inågon särskild temperatur som när man gör kola eller ska det bara smältas ihop?
-
Det räcker att smälta ihop. Jag ska göra ljus chokladfudge idag, till makens stora lycka! ;D
-
Mmmmmm....
Jag har just gjort ett lass chokladfudge med tranbär och rostade valnötter! Åh, vad det dröjer innan den svalnar och det är dags att provsmaka!!! Fast den varma smeten var förträfflig... :D
-
Jag har också provat att ha i torkade tranbär och det blir toppen!
-
Godis SKA vara sött ;D :-[ Men Ylva, min affär har olika storlekar på kondenserad mjölk. Hur mkt, innehåller dina burkar?
-
Jag har kokat fudge i 14 kilos laddningar *kul*. Det blir en himlarns massa fudge!!
Det går väldigt bra med osötad kondenserad mjölk.
Fast det var ett annat recept än det som skrevs här.
-
Hur lång tid tar det att äta upp 14 kilo fudge :P?
-
Det beror på hur glupsk man är!! *ler stort*