Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Liljedal skrivet 24 nov-08 kl 21:03

Titel: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Liljedal skrivet 24 nov-08 kl 21:03
Vilka raser håller bästa smak? Vilka kombinationer föredrar ni?

Tänker mig i framtiden hålla ett fåtal kaniner för kött till självhushållning.
Allt är säkert gott, men vilka raser blir bäst smak på?
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Kimma skrivet 25 nov-08 kl 07:17
Det finns ingen skillnad i smak, bara i köttets struktur, för stora djur tenderar att bli lite trådiga i köttet.
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Dandelia skrivet 25 nov-08 kl 08:39
Det bästa är att du väljer en ras/blandning som du trivs med. Gärna med gott temperament. Ilskna kaniner är inte roliga att hantera :-X Hör dej för om föräldradjurens avelsegenskaper eller köp djur som redan används i aveln där du kan få veta hur många ungar som föds/överlever per kull. Viktigt är att honan tar god hand om sina ungar och klarar digivningen utan problem. Mellanstora till stora raser är att föredra för att få lämpliga slaktkroppar. Men även dvärgvädurar går att äta :P

/Dandelia
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: stabbon skrivet 03 dec-08 kl 11:20
Kosten har säkert en stor del i hur smaken på köttet ter sig. Mvh Stabbon
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Dandelia skrivet 03 dec-08 kl 12:08
Ja, du bör inte utfodra med kål månaden före slakt. Köttet kan smaka beskt då. Gran- och enris ger viltsmak. Men naturell kanin är perfekt, tycker jag! ;D

/Dandelia
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: LillaSophie skrivet 25 dec-08 kl 23:26
jo, jag har en annan fråga om slakt, hoppas att det inte blir för off-topic i den här tråden. de ska ju hänga ut i något svalt utrymme, som en kyl. men kan man inte hänga upp de i källaren också eller finns det något som talar emot?
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Kimma skrivet 26 dec-08 kl 08:17
Är det bara till självhushåll finns det inget som talar emot var det hänger, bara det hänger svalt ett dygn så spelar platsen mindre roll.
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: brantas skrivet 26 dec-08 kl 16:58
varför ska de hänga ? om man avblodar de behöver de hänga då med ? vi åt direkt samma kväll som slakten, och la in i frysen en del. var det fel ??
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Dandelia skrivet 26 dec-08 kl 18:00
Hängningen är till för att möra köttet och ge det större arom=mognad. Fryser du in direkt kan det bli segt. Hängningen har inget med avblodningen att göra, avblodar gör vi för att minska bakterietillväxt samt att blod ger bismak och annan färg på köttet.

/Dandelia
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 dec-08 kl 22:03
Fast hänger man bara till dan efter så spelar det mindre roll om man hänger eller äter på en gång. Kött ska hänga i fyra-fem dar i ca 8-10 grader om det ska vara "hängmörat" (alltså 40 dygnsgrader). Är det bara fyra grader ska det hänga 10 dagar. Såvitt jag har förstått så behövs detta dock inte för kanin, men jag har bestämt mig för att göra ett experiment. Slakta två likadana kaniner samma dag och låta den ena hänga till dan efter och den andra i 40 dygnsgrader. Sen skära ur "ytterfiléerna" på båda djuren och hålla isär dom och tillaga dom lika länge på samma sätt, och sen smaka om det blir nån skillnad.  ;D
Detta kommer dock att dröja för mig om det visar sig att jag får sälja mina bw-ungar... dom andra är inte likadana, dom är från olika kullar...  ::)
Men kan inte nån annan oxå testa detta bara för skojs skull.  ;) Skulle vara kul med en synnerligen ovetenskaplig undersökning.  ;D

/Sara
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: LillaSophie skrivet 26 dec-08 kl 22:11
@ attes matte: du menar alltså att man egentligen inte behöver hänga köttet?
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 dec-08 kl 22:43
Jag vet inte, jag tycker inte att det borde göra varken från eller till för mörheten om slaktkroppen får hänga i +4 grader i 24 timmar eller om den styckas och fryses in direkt.
Det man däremot får är en annan (och snyggare) form på slaktkroppen om den får "stelna" i ett dygn upphängd på rätt sätt (som man får lära sig på kursen hos Gösta).  ;) Den blir snyggare i förpackningen helt enkelt, och ser proffsigare ut. Bra om man ska sälja.

/Sara
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 27 dec-08 kl 10:27
Rätt ovetenskapligt:
Vi skulle äta kaninfile och antalet räckte inte eftersom en extra familj dök upp. Då tog vi några nyslaktade kaniner som tillagades samtidigt som de från frysen (hängmörade i 1-2 dygn).
Skillnaden var enorm!
De färska var sega och rätt smaklösa, trots samma kryddning och fyllning som de andra.
Titel: SV: bästa köttet för självhushåll?
Skrivet av: LillaSophie skrivet 27 dec-08 kl 12:26
aha, men finns det någon maxgräns i temperaturväg som inte får överskridas när man hänger köttet?