Alternativ.nu

Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: Jan lindgren skrivet 22 nov-08 kl 16:44

Titel: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 22 nov-08 kl 16:44
Hej!
Det finns på tok för lite information om lamor på svenska. Hur ska människor då få veta vilka underbara husdjur de är. Naturligtvis borde det finnas en egen lamaspalt här på alternativ. Jag och mina lamor träffar hundratals människor varje år och alla har massor av frågor. Det vore underbart att kunna hänvisa till en sida på alternativ där de skulle kunna få svar på alla sina frågor utan att kunna en massa engelska. Jag skulle kunna svara på enklare frågor och Exotica som har en enorm erfarenhet skulle klara de svåra.

Själv skaffade jag mina lamor som miljövårdare. Absolut bästa djuret för ändamålet. På senare år har lamorna fått börja jobba lite mer för sitt uppehälle. Lokalpressen är naturligtvis intresserad. Senaste artikeln var i Norra Skåne.
 www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080916/NYHETER/771057242

Eftersom lamor är lätta att lasta och transportera så har jag ibland med mig dem på diverse utflykter. De är utmärkta till att bära badgrejorna från parkeringsplatsen som ligger långt från stranden för att inte tala om hur bra det är när de bär maten och extra kläder på skogsutflykten. Lamor är inte så dumma som mina hästar utan det går att binda dem i ett långt rep utan att de trasslar in sig. Blir det en ögla om frambenet så går det upp på bakbenen och skakar av sig repet.

Jag skulle kunna berätta massor om lamor så finns det några frågor så ska jag försöka svara.
MVH
Jan Lindgren
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Tuve skrivet 22 nov-08 kl 16:52
Mmm, de står definitivt på min önskelista! Lite mera pengar, så ska det bli av! Exotica ordnar kurser i lamaskötsel, förresten, om nån behöver.
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 22 nov-08 kl 17:09
Hej alla lamafantaster och blivande lamafantaster!

Tack för ännu en artikel till min samling om allt med lamor! Och tack båda för de värmande orden!  :-[

Jag tycker definitivt att vi borde ha en Kamelid-spalt här på Alternativ då kameliderna (kamel, dromedar, lama, alpacka, guanaco och vicuna) definitivt är ypperliga bruksdjur med mångfacetterade användningsområden. Kunskaperna om kameldjuren är inte överväldigande här i Sverige och den mesta litteraturen är på engelska, spanska eller tyska. Facktermer kan vara svåra nog som de är på svenska! Myterna om lamadjur är många och det finns en hel del oseriösa säljare av lamadjur. Ibland handlar det om ren okunnighet, ibland handlar det om ruffel och båg! Många uppskattar mina försök att höja lamadjurens status och kunskapen om dem i Sverige, men det finns även de som vill tysta mig! Ja, sån´t är livet!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Inga skrivet 22 nov-08 kl 22:55
 ;D oj vad roligt! Vi ska köpa alpackor till våren. Inte lammor men ganska nära. Allt jag läst om lamor & alpackor är verkligen fashinerande. Var en bit bort idag efter att hört rykten om att vi hade alpackor i närheten & mkt riktigt, vi hittade 3 i en hage. Pratade länge med deras ägare & fick umgås med djuren oxå en stund. Super kul!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 23 nov-08 kl 10:30
;D oj vad roligt! Vi ska köpa alpackor till våren. Inte lammor men ganska nära. Allt jag läst om lamor & alpackor är verkligen fashinerande. Var en bit bort idag efter att hört rykten om att vi hade alpackor i närheten & mkt riktigt, vi hittade 3 i en hage. Pratade länge med deras ägare & fick umgås med djuren oxå en stund. Super kul!

Välkommen till kamelidvärlden! Eftersom vi (åtminstone jag och Jan) vill att detta ska bli ett sätt för alla och envar med information, tips och fakta om kameldjur så är det ypperligt om fler vill hänga på!

Senaste dagarnas telefonsamtal med kamelidfolk har handlat om två ämne:
1. Riskerna med djur som är uppfödda under fel förhållande (främst med tanke på bärsärksyndromet, men även inavel och fel utfodring mm).
2. Riskerna med djur som importeras till Sverige utan att testas enligt de rekommendationer gjorda av Svenska Djurhälsovården.

Säljare har ett stort ansvar, men som köpare bör man göra allt i sin makt för att inte köpa grisen i säcken! Ställ frågor, kräv vissa garantier, skriv avtal, begär kvitto, fråga om stamtavlor, avmaskningsrutiner etc. Det finns många slipade djurhandlare där ute så det är upp till er köpare vad ni vill ha!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Inga skrivet 24 nov-08 kl 00:28
Exotica! Om du visste hur många gånger jag har varit ute på din hemsida ;D. Det var roligt att också läsa om Lama vandringarna Jan.
Jag kan verkligen tro att det är många skojare i branchen. Har kennel & föder upp hundar så hyffsat luttrad är jag nog vid det har laget  ;) Läser allt jag kommer över men det är ju inte så himla mycket precis att hitta. Jag har flera bekanta som är eld & lågor över att vi ska försöka bli stolta ägare till några alpackor framöver. De skriker efter ullen att sticka men det verkar inte precis lätt att hitta ett spinneri, några förslag?
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 24 nov-08 kl 15:16
Jag har flera bekanta som är eld & lågor över att vi ska försöka bli stolta ägare till några alpackor framöver. De skriker efter ullen att sticka men det verkar inte precis lätt att hitta ett spinneri, några förslag?

Alpackaföreningen arbetar med denna fråga, så med lite is i magen så kanske det kommer att komma en lösning inom (snar) framtid!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: ledup skrivet 28 nov-08 kl 22:41
Ursäkta men vad är BÄRSÄRKS SYNDROM?
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 29 nov-08 kl 19:17
Hej!
Det är typiskt för människor som är engagerade i ett ämne att använda fackord som är obegripliga för utomstående. Jag ber om ursäkt!

Normala lamor är oerhört trevliga djur. De är helt medvetna om skillnaden mellan människor och lamor och spottar normalt inte på människor. Lamorna håller en viss distans till människor och är inte påträngande men oftast lydiga och samarbetsvilliga.

Om man däremot präglar ett lamaföl på människor så fattar laman inte att den måste bemöta lamor och människor  olika. En felpräglad lamahingst kan då attackera en människa och försöka skada eller döda, vilket aldrig en psykiskt frisk lama gör. Ett felpräglat lamasto kan bli allmänt otrevligt och försöka ta kommandot och kanske spotta på människor.

Det vanligaste sättet att få fram bärsärkar i USA är att nappuppföda laman. Fölet är vansinnigt gulligt och det är enormt charmerande när det kommer springande och vill umgås med människor. Är det en hingst så går det bra ända tills hingsten blir könsmogen. Då blir den livsfarlig. Det hjälper inte att kastrera den. Det är för sent att ändra beteendet. Det är slakt som gäller.

I Sverige så är skälet till bärsärkssyndromet oftast lite annorlunda. Man har ett lamasto som blir betäckt. Fölet är gulligt och man ägnar lång tid varje dag till att syssla med det. När fölet är årsgammalt så kan ingen låta bli att älska det. Fölet säljs till en överlycklig köpare och så småningom inträffar katastrofen, vid könsmognad. I värsta fall så säljs sedan laman gång på gång till folk som tror att de kan få fason på det stackars djuret.

Alla seriösa lamaägare tar naturligtvis reda på så mycket som möjligt om lamor. Då vet man att lamafölen ska växa upp ihop med andra lamor och helst inte hanteras innan de är sex månader, för att undvika att de utvecklar bärsärksyndromet. Jag börjar inte träna en lama innan den är ett år. Eftersom lamor är så samarbetsvilliga behöver man inte börja tidigare för att få resultat.

Det händer att man måste nappuppföda lamor och det går bra om man tänker sig för i hanteringen. Som vanligt behöver fölet råmjölk första dygnet. Det går bra med koråmjölk. Sedan gäller det att låta fölet vara tillsammans med andra lamor hela tiden utom när det ska matas, för att präglas på artfränder och inte människan. Flaskuppfödda hingstföl bör ändå för säkerhets skull kastreras senast då de är sex månader. Normala lamahingstar, som diat stoet, väntar man med kastrationen tills fölet är två år.

Ska man köpa en lama är det alltså viktigt att ta reda på hur den är uppfödd och inte köpa en bara för att den är så tillgiven och charmerande.

Är det några mer funderingar eller frågor om lamor så ska jag försöka svara.
MVH
Jan Lindgren
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: ledup skrivet 29 nov-08 kl 20:01
Tackar för svaret!
Det där med felpräglade djur är ett kroniskt problem oavsett arter, tyckte det var ett bra namn. Får jag stjäla det och använder det när jag talar om felpräglade könsmogna papegojor, det är mer talande än felpräglad ?
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 23 jan-09 kl 13:45
Hej på er!

Kom och titta på alpackautställningen den 21 mars. Platsen är precis som förra året Kruddarehus utanför Hörby. Är ni långväga (eller kortväga) så får ni gärna titta in hos oss och se våra lamor. Jag bor ju bara 10km från Kruddarehus.

Ni kan läsa mer på alpackaföreningens hemsida www.alpackaforeningen.se

Glöm inte att det att besöka MILA-mässan i Malmö den 4-7 februari som kommer att handla en del om lamadjur. Hoppas att vi ses!

Mvh Exotica
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 02 feb-09 kl 10:04
Hej!
Jag planerar att åka till MILA på onsdag. Var hittar jag lamorna. Det stod inget om dem i programmet.
Det verkar behövas en lamaförening som visar lamor lite runt om i landet. Jag var aktiv i Islandshästföreningen på sjuttiotalet. Vi ordnade visningar och föredrag. Det var svårt i början men nu kan man se resultatet av allt arbete. Förmodligen kan man göra något liknande med lamorna.
MVH
Jan
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: renee d skrivet 02 feb-09 kl 10:10
Hej på er!

Glöm inte att det att besöka MILA-mässan i Malmö den 4-7 februari som kommer att handla en del om lamadjur. Hoppas att vi ses!

Mvh Exotica
Jag kommar Torsdag, Håber vi ses. (jag giver fika. But I don´t know what fika is :-\ )Renee
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 02 feb-09 kl 13:49
Hej på er!

Klart vi behöver någon form av organisation när det gäller lamorna. Själv är jag medlem i Alpackaföreningen och vi har talat lite löst om det går att samordna lamorna och alpackorna då det handlar om lamadjur! Kanske vi med lamor kan träffas och se vad vi kan göra rent föreningsmässigt! Hör av er till mig!

Det kommer att finnas alpackor på MILA-mässan (lama, alpacka, guanaco, vicuna = Lamadjur) och Marty McGee Bennett kommer att hålla lite information om Camelidynamics. Själv har jag bokat in henne att hålla kurs på vår gård för alla som är intresserade, dock kommer det att bli först 2010 eller om hon får något återbud under året!

/Exotica
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Tuve skrivet 02 feb-09 kl 17:26
Ställer du ut, Exotica? Jag kommer och lyssnar på Marty McGee på fredag, om vi är friska till dess.
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 02 feb-09 kl 19:52
Ställer du ut, Exotica?

Nope! Det är ingen utställning, men det kommer att finnas alpackor att titta på. Däremot kommer jag ev ha med lite lamor på alpackautställningen i mars utanför Hörby!

Jag kommar Torsdag, Håber vi ses. (jag giver fika. But I don´t know what fika is :-\ )Renee

Jag tänkte också satsa på torsdagen då även Birgit Rafn som är ordförande i danska lamaföreningen ska komma. Jan, du kan väl komma en dag senare och Tuve kan väl komma en dag tidigare så kan vi ses allihop?!

Titel: SV: Lamor
Skrivet av: renee d skrivet 02 feb-09 kl 21:07
Det var heldigt. Birgit kender jag godt. Renee
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 02 feb-09 kl 21:24
Hej Exotica!
Tyvärr är jag upptagen på torsdag.
MVH
Jan
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Tuve skrivet 03 feb-09 kl 12:22
Jag ska nog ha till fredag på mig att tillfriskna innan jag går på nåt så stort ställe med två barn! ::)

Men det kan ju hända att vi ses på Krudarehus. Tror du de gjort det lite mer publikvänligt i år? Förra gången blev jag besviken på att inga av alpackaägarna hade tid att stå och snacka, för de hade fullt upp med bedömningen och det.
Tillställningen var inte riktigt till för wannabees som jag, mer för dem som redan har. Fast jag har lämnat alpackafunderingarna nu. Det blir lama. När det nu blir.
Om jag inte blir jätterik och köper mer mark. Då blir det både och!  8) (Sonen vill ha en "liten elepacka"!)
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 03 feb-09 kl 14:05
Hej Tuve!
Är det inte enklare att besöka någon lamaägare privat om du vill snacka? Jag är övertygad om att vi som är mycket förtjusta i lamor gärna snackar om vårt intresse, oftast alldeles för länge.
MVH
Jan
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Pong skrivet 03 feb-09 kl 15:55
Vad är marknadspriset för en lama eller en alpacka i Sverige?

Alpackan skall vara redigt dyr har jag för mig.
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 03 feb-09 kl 16:19
Vad är marknadspriset för en lama eller en alpacka i Sverige?

Vad är marknadspriset för en ko eller ett får i Sverige?  ;)

Många gånger får du vad du betalar för! Alpackor i Sverige kostar FRÅN 15000:- för ett handjur och FRÅN 30000:- för ett sto. Lamor kostar FRÅN 8000:- för ett handjur och FRÅN ca 15000:- för ett sto. "Blocket-lamor" (hoppas ni fattar min term) kostar ibland inte mycket, men oftast finns det något galet med i bilden; dåligt lynne (pga människor som inte vet hur lamor är), dåligt skött päls/naglar/tänder, inavel, vandringspokal, felpräglad, guanaco/guanacokorsning ...

Varför misslyckas med lamadjur när man inte måste?!  8)
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 04 feb-09 kl 18:48
Hej!
 Nu har jag varit på MILAoch lyssnat på Marty. En mycket trevlig kvinna. Det hon berättade är nog i stort välkänt för dem som sysslat lite med lamor och alpackor. För nybörjare var det perfekt. Jag köpte hennes bok och efter lite bläddring i den så tycker jag den verkar vettig. Det var tråkigt att vi bara var tre utomstående som lyssnade på hennes föredrag. Det dröjer nog ett tag innan lamor och alpackor blir riktigt populära.

Tidigare har jag bara sett alpackor för mycket längesen hos Exoticas far. Nu fick jag se lite nya och lära mig lite om dem. Efter det är jag glad att jag köpte lamor istället för alpackor.

Alpackor är ett pyramidspelsdjur. Alpaca Nordica har tryckt upp en broschyr med en lönsamhetsberäckning. Foder, veterinär och klippning beräknas kosta ca 1400 kr/år. Intäkterna beräcknas vara ca 400 Kr/år. Synnerligen dålig ekonomi. Vinsten ska då vara att sälja nya djur till nya optimister. När marknaden till slut är mättad så står de sista köparna med värdelösa djur. Det fungerar precis som de förbjudna pyramidspelen.

Lamor är till skillnad från alpackor framavlade till att samarbeta med människor. Det gör att de är mer lämpade som sällskapsdjur, dessutom så är de bättre som miljövårdare då de föredrar löv. Jag tycker det är trevligare att förlora pengar på ett sällskapsdjur än på ett produktionsdjur.
MVH
Jan
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 04 feb-09 kl 20:22
Skoj att du uppdaterar oss om MILA, samt ger oss bra reflektioner kring lamor/alpackor ... jag är helt inne på din linje! Framför allt tycker jag att lamor är trevligare än alpackor, även om de har många likheter!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 05 feb-09 kl 20:51
Nu har jag varit på MILA-mässan och diskuterat en massa med Marty McGee Bennett. Hon är en enormt karismatisk person med massvis av erfarenhet! Det känns fantastiskt att hon kommer hit våren 2010 (eller dessförinnan om hon får något återbud) för att hålla kurs.

Skulle gärna vilja anordna ett möte med andra lamaentusiaster så att vi kan börja samarbeta på något sätt för att få ut information, öka kunskapen och höja statusen på lamorna. Ta gärna kontakt med mig snarast så att vi kan göra slag i sak!

Men det kan ju hända att vi ses på Krudarehus. Tror du de gjort det lite mer publikvänligt i år? Förra gången blev jag besviken på att inga av alpackaägarna hade tid att stå och snacka, för de hade fullt upp med bedömningen och det.

Om jag inte blir jätterik och köper mer mark. Då blir det både och!  8) (Sonen vill ha en "liten elepacka"!)

Tuve!
Jag har framfört kritiken du hade till ansvariga i Svenska alpackaföreningen och de lovar att "barnsjukdomarna" ska saneras. Tillgången till både djur och uppfödare kommer att vara bättre! Kommer själv att vara lite aktiv i år.

Som kommentar till att sonen vill ha en elepacka så tror jag att jag har en liten lama som skulle passa er ... men helst tillsammans med en liten kompis av samma art! Vi får höras av!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Pong skrivet 05 feb-09 kl 21:11
Hej!
 Nu har jag varit på MILAoch lyssnat på Marty. En mycket trevlig kvinna. Det hon berättade är nog i stort välkänt för dem som sysslat lite med lamor och alpackor. För nybörjare var det perfekt. Jag köpte hennes bok och efter lite bläddring i den så tycker jag den verkar vettig. Det var tråkigt att vi bara var tre utomstående som lyssnade på hennes föredrag. Det dröjer nog ett tag innan lamor och alpackor blir riktigt populära.

Tidigare har jag bara sett alpackor för mycket längesen hos Exoticas far. Nu fick jag se lite nya och lära mig lite om dem. Efter det är jag glad att jag köpte lamor istället för alpackor.

Alpackor är ett pyramidspelsdjur. Alpaca Nordica har tryckt upp en broschyr med en lönsamhetsberäckning. Foder, veterinär och klippning beräknas kosta ca 1400 kr/år. Intäkterna beräcknas vara ca 400 Kr/år. Synnerligen dålig ekonomi. Vinsten ska då vara att sälja nya djur till nya optimister. När marknaden till slut är mättad så står de sista köparna med värdelösa djur. Det fungerar precis som de förbjudna pyramidspelen.

Lamor är till skillnad från alpackor framavlade till att samarbeta med människor. Det gör att de är mer lämpade som sällskapsdjur, dessutom så är de bättre som miljövårdare då de föredrar löv. Jag tycker det är trevligare att förlora pengar på ett sällskapsdjur än på ett produktionsdjur.
MVH
Jan

Att alpackan är ett "pyramidspelsdjur" är ju självklart, men det är ju knappast någon som köper en alpacka med tanke att det skulle vara ett lönsamt produktionsdjur, eller?
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Tuve skrivet 07 feb-09 kl 09:23
Nu har jag också varit på MILA och sett Marty McGees föredrag och visning. Klart mattnyttigt om djurträning, som kan tillämpas på många djurarter. I princip går det ut på att veta vad det djurslaget uppfattar som hotfullt, och låta bli att uppträda så. En annan smart poäng var att om du försöker hantera ett så pass stort djur med fysisk kraft, det enda du gör är att visa djuret att det är starkare än du! :P Istället, sa hon, utgå ifrån att du har övertaget, försök inte bevisa det! Och så lite kampsportkunskap: stå i god balans, och hjälp djuret bibehålla sin balans - det skapar trygghet. Det där gillar jag: det handlar mer om att samarbeta än om att vinna!

Exotica: spännande! Jag ringer dig på måndag!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 07 feb-09 kl 12:16
Lamaljud:

Den kommunicerande laman:
http://www.youtube.com/watch?v=HCPZYd8LM60&feature=related (denna lama säger: Hm, vem är ni och var är mina vänner!).

http://www.youtube.com/watch?v=hhHq9m1oGVQ&feature=related (jag är olycklig, släpp ut mig!)

http://www.youtube.com/watch?v=SguoZwFyOCw&feature=related (lamaföl som kommunicerar med sin mamma)

Den fridfulla laman:

http://www.youtube.com/watch?v=PDRGxNgzKY0 (- Jag är ganska nöjd med livet! Ett djur som tuggar/idisslar och hummar på samma gång är oftast nöjd.)

Den alamerande laman:

http://www.youtube.com/watch?v=C7f1jV2o1TE (fantastisk film som visar en grupp med lamor som ser tre björnar och varnar!)

http://www.youtube.com/watch?v=CTGPbLZQRPE (OBS! Inte jättebra ljudupptagning! Denna lama säger: Jag ser något och jag vet inte vad det är, kanske det är något farligt!)

http://www.youtube.com/watch?v=qbcDeuHuDaw&feature=related (en flock med guanacos som är upprörda över något)

Den sexuellt upphetsade laman:
http://www.youtube.com/watch?v=VsNk6iKk_Io (detta kallas på engelskt fackspråk för orgling, endast hingsten låter).

Den rädda laman:
http://www.youtube.com/watch?v=ylVhGAOIWTA&feature=related  (-Jag är så rädd och därför försöker jag låta arg så kanske de släpper mig!).

Den "arga" laman:
http://www.youtube.com/watch?v=O_gTwwMZCQ4 (Hingstar som slåss - låter och ser många gånger värre ut än det är, MEN det kan bli riktigt hemska skador också om man inte har avlägsnat de sylvassa kamptänderna).

Sen finns det även ett ljud som kallas "clucking", men som jag inte kan hitta ett exempel på. Det låter som när vi klickar med tungan i gommen upprepade gånger fast mer dovt. Detta ljud använder de när de ska hälsa på varandra, speciellt om det är en nykomling i flocken eller någon har varit iväg ett par timmar av någon anledning. Ungston, men även äldre ibland gör det när ett föl har precis fötts. Några få individer gör detta ljud när de tigger.
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 09 feb-09 kl 13:02
;D oj vad roligt! Vi ska köpa alpackor till våren.

Har det blivit några alpackor ännu? Kommer du till utställningen utanför Hörby den 21 mars? Glöm inte att bli medlem i Svenska Alpackaföreningen så får du ovärderlig hjälp och information från fler håll.
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Inga skrivet 09 feb-09 kl 22:57
 :)Hej Exotica! Jag hoppas att det kommer två alpackor i maj från Österlen. Rättare sagt har jag muntlig överenskommelse med Ann Marie, så vi åker ner i maj & hämtar hem dem då...hoppas jag. Håller tummarna så de vitnar.  Tyvärr har jag ingen möjlighet att köra ned i mars också. Har köpt böcker, så jag pluggar & står i må du tro  ;D Med i föreningen är jag också nu 2009. Det är sååååååååååå spännande!!!!!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: textileri skrivet 10 feb-09 kl 22:16
Hej!

Jag skulle vilja prova att spinna ull från lama-djur, finns det någon här som har sådana som ni  klipper?

Om jag fattat rätt så finns det olika sorters djur/ull.

Hälsningar
Eva
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Tuve skrivet 11 feb-09 kl 09:45
Hej!

Jag skulle vilja prova att spinna ull från lama-djur, finns det någon här som har sådana som ni  klipper?

Om jag fattat rätt så finns det olika sorters djur/ull.

Hälsningar
Eva

Det är jag också nyfiken på! Lamaull, alltså. Jag testade nyligen att spinna "kashmir" av underullen från göingeget! Fiberlängden var inte imponerande, så det blev lite grynigt och inte hållfast. Men man måste ju prova!
Titel: SV: Lamor
Skrivet av: Exotica skrivet 11 feb-09 kl 14:11
Jag skulle vilja prova att spinna ull från lama-djur, finns det någon här som har sådana som ni  klipper?
Om jag fattat rätt så finns det olika sorters djur/ull.

Hej Eva & alla andra undrande!

Ull från lamadjur = ull från lama, alpacka, guanaco och vicuna. Om det är ull från lamadjur ni är ute efter så finns det många som har alpackor som de klipper, inklusive jag själv. Om det är ull från lamor ni är ute efter så finns det inte speciellt många som klipper sina. Man kan klippa alla lamor, men det är främst de som är woolly eller medium woollly som har lite mer ull. Classic lamor (vilka det finns flest av i Sverige) har inte så mycket ull och man måste inte klippa dem ur djurhälsoperspektivet.

Det är väldigt vanligt att man gör ullanalys på alpackaullen för att få reda på vilken kvalitet det är på ullen. Själva har vi börjat att även göra detta på lamorna, bara för att det är så roligt att veta mer om vart och ett av djuren. Sen är det ju möjligt för folk att välja bland våra lamor om det är tex ullkvalitet de efterlyser.

Kommer att klippa några lamor till våren förutom våra alpackor. Kommer att ta med mig det till träffen hos Skånetösen (om vi är klara till dess).

Mvh Exotica