Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Long Life skrivet 21 nov-08 kl 06:45

Titel: Möglig ost
Skrivet av: Long Life skrivet 21 nov-08 kl 06:45
Vi har ett kg oöppnad datum januari. Räcker det att skära bort det gröna?
Titel: SV: Möglig ost
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 21 nov-08 kl 07:07
Gå tillbaka med den till affären som sålt möglig ost!
Så får du nog en ny.
Titel: SV: Möglig ost
Skrivet av: torbjorn skrivet 25 nov-08 kl 00:28
Måttliga mögelfläckar är bara att skära bort, men om osten är helmöglig eller verkar upplöst och konstig under mögelfläckarna ska man nog kassera den.
Tvätta osten efteråt så den är fri från sporer på ytan, och släng påsen den har legat i.
Så länge osten smakar som den ska och inte ser konstig ut är det inget att bekymra sig över, men det är nog bra att äta upp den så fort som möjligt och vara noga med att förvara den kallt, inte glömma den framme halva dagarna osv.

Jag har varit med om att affärer inte har velat ta tillbaka möglig ost om det har gått för lång tid (typ mer än några dagar) sedan den köptes, även om det är långt kvar till bästföredatum. Detta för att affären ju inte kan veta om man har förvarat osten svalt eller låtit den ligga i rumstemperatur.
Titel: SV: Möglig ost
Skrivet av: Skytten skrivet 25 nov-08 kl 10:07
Skär bort möglet, är det en mild ost, kan man bre lite rockfordost över ytan och sen göra hål med en nål.  Detta mögel har stora utsikter att ta överhanden, och vi har som bekant större acceptans för  vissa mögesorter.

Det finns sporer kvar även när man skurit bort det synliga möglet. Det är sällan ett hälsoproblem.
Titel: SV: Möglig ost
Skrivet av: Long Life skrivet 26 nov-08 kl 06:36
Nästan rätt då, kvittot var visst för jobbigt att hitta så det blev skuret och ny påse.