Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Sirpusbollen skrivet 14 sep-05 kl 12:31
-
Hejsan
Ni som /vill tar tillvara på allt, vad gør ni med øgonen? Soppa? Råa? Hundmat eller inte alls? :o
-
Hej.
En god sallad kanske, med salladsblad, tomat och ögon, som man dekorerar lite vackert och tittar upp på en ur salladsskålen?
För övrigt har jag en väldigt kul affisch där någon tonårig inuit har ett stort öga i munnen och han är överlycklig av sin läckerhet.
Och i många kulturer från mellanöstern, så äter man ögonen, om djuren är tillåtna förstås. Så att äga upp ögonen är självklart kulturellt färgat.
Har man djur, så äter de gärna ögonen, bara de kommer åt.
Annars återstår de att mala ner i en extra läcker pölsa. (Som de min farmor gjorde!)
Mikael Perman.
-
bland eskimåerna ska fisk och sälögon vara som godis
-
Ja, samerna här äter ju ögonen av renen, vet inte hur vanligt det är men det förekommer i alla fall.
Men hur gör ni då? Ger det till djuren?
-
Min mor som är uppväxt i norra Dalarna har berättat att hon o hennes syskon slogs om ögonen, när de hade slaktat. Det var tydligen godis för dem. Tallkåda var tuggummi. Fluga i tom tändsticksask var leksak. Detta hände under 1930-talet. Slut på lektionen! ;D
-
Tallkåda tuggade min mor, testat det och det var mest kladdigt.
Kanske borde man testa ett par ögon ngngång men jag har fått för mig att konsistensen är lite fel för mig. ???
-
fiskögon är gott tycker jag,kan tänka andra ögon vara lika goda
-
Många torkar dem och använder dem som pärlor. Fiskögon alltså. Jag har hört att ögon smakar skit, det svarta ska visst vara äckligt, men sälögon kanske är gott eftersom inuiterna äter dem?
-
Haha, fiskögon som pärlor. Smart! Tänk att ha en hel abborre runt halsen!
-
(http://i18.photobucket.com/albums/b104/mullvaden/e5a52812.jpg" alt="Image hosted by Photobucket.com">)
-
Mmmm, mums!
Vad smakar det vill jag veta? Kyckling? ;D
-
Som gamal utflyttad "Gute" kommer jag ihåg att min farfar gillade ögonen bäst när vi åt grilljerad lammskalle... själv kommer jag bara ihåg att det var en lätt underlig konsistens.
Mina föräldrar flyttade sedan till Östergötland med mig i släptåg och där åt man INTE djurögon.. :o
*ja, detta tillförde väl inte så mkt... har jobbat två nätter på raken, ska nog gå o lägga mig innan jag svamlar loss ytterligare... :-X
-
Fårögon går fint att koka. Smakar inte alls tokigt. Men stek då hellre hela skallen i ugnen. Pupillen är där emot helt oätlig, så den är bara att spotta ut. Fiskens går ju med när man koker eller steken den, så där är ju inga problem.
Från andra arter har jag inte provar, men det kan kanske funka det med.
-
Hade en gång på sjuttiotalet "förmånen" att sitta i ett fängelse i östra Turkiet några veckor, på den tiden var det inte välkommet att ta sig an kurdiska saker. Jag friades i rätten så småningom och kunde åka hem.
En av de få trevliga upplevelserna där, var när fångvaktarna hämtade mig en kväll (Jag var skiträdd, för vanligen brukade folk komma tillbaka blåslagna). De hade sex fårhuvud liggande på ett bord, samt ett par flaskor Raki, och de bjöd in mig till festen. Man åt med fingrarna och sköljde ner med skvättar av raki.
En "ledde" festen och och började med att dela ut ögonen, som åts och det som var för hårt spottades ut, därefter åts köttet på skallen och käkarna sögs längs tandraden.
Till slut knackades skallen i bordet och alla fick en bit av hjärnan.
Mina medfångar var väldigt konfunderade när jag kom tillbaka hel och full.
Ett trevligt avbrott i en annars svår tid.
-
:o jag skulle inte kunna äta ögon ,,,Tänk er själva att maten glor på er i käften ...Äckelrys :-X.
Annars äter jag gärna kött men inte skräpdelar som testiklar ,Hjärnor och ögon osv.
Dom kan väl husdjuren få mumsa på.....
När jag hadde tamråtta fick den raden med ben från tex karre
och han blev helt rusig av glädje... :-[
-
Okej... Visst jag håller med... ta vara på allt som går, men ögon?.... Nej tack.
:o
-
tja det e väl inte bara renögon man kan äta, fiskögon kan man väl koka & äta om man är sugen :)