Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Fritänkaren skrivet 11 nov-08 kl 17:44
-
Hur friterar man potatisstavar bäst ?!
Vilken olja ?
-
Jag brukar ta vanlig raps- eller matolja. Beror på vad som är billigt.. 1-2cm olja i en stekpanna o inte för många stavar på en gång -potatisen måste ligga "fritt". Jag brukar hålla de färdiga varma i ugnen medans jag gör fler. Låt gärna potatisarna ligga en liten stund på tex en handduk för att bli av med onödigt fett.
-
A,ha !
En vanlig hederlig stekpanna o nivå 2 cm rapsolja o inte för många stavar åt gången.
Sedan duk för absorbering.
Enkelt - även för en ungkarl !
Måste jag köpa en elektrisk fritös för att få potatis till fisken . . .
Återigen : bristen på frihet o tid tar död på kreativiten.
En vanlig panna o lite olja !
Tack.
-
Salta lite oxå... Så blir potatisen krispigare.. ;)
-
hur läänge ska dom ligga i pannan?
-
Tills dom är lagom mjuka o fina i färgen... Jag brukar ta upp nån o prova, hårda stripps är inget gott.
-
Jag bukar köra med ca 2 liter olja i en stor gryta (10l) för att undvika spill.
Potatisen får ligga en stund i saltat kallvatten innan
Termometer i oljan, 180 grader och så kanske max ett halvkilo åt gången, gärna mindre.
Potatisen är färdig när den flyter upp.
Låt den rinna av på handuk eller papper som sagt ovan.
Oljan går att använda igen, sila av det värsta och frys in.
Tänk på säkerheten bara, använd termometer och låt det aldrig gå över 180-190 grader
Ha alltid ett lock till grytan till hands om det skulle ta eld.
GÅ ALDRIG IFRÅN!
SLÅ ALDRIG VATTEN PÅ BRINNANDE OLJA.. Det blir troligen det sista du gör.
Ursäkta skrikandet...men jag tycker det är viktigt.
Smaklig spis.. :)
-
För några år sen köpte jag en fritös, men den var bökig att få ren. Med tiden blev det en beläggning invändigt som inte gick att få dän... :(
-
Ekologisk rapsolja är perfekt för fritering, god mat och gott samvete! ;)
Jag tänkte bara ge ett tips vad man kan göra i sin kastrull fylld med olja...
Riv potatisen i skivor på ett rivjärn (då får man någon millimeter tjocka skivor, är man skicklig med kniven kan man säkert göra det med en kniv också). Fritera de tunna potatisskivorna (bara en näve i stöten, inte för mycket) tills de fått lagom färg, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper, krydda med salt och malen vitpeppar (eller någon annan krydda man tycker passar) och vips så har man fått sina egna hemgjorda chips! Godast är de medan de fortfarande är lite varma...
/Hassel-Rah
-
Friterar vi råa potatisstavar då brukar vi fritera i 2 steg.
Vid 1:a steget friterar vi för att få stavarna genomkokt och det tar tills stavarna får lite färg. Sedan lägger vi stavarna på en handduk eller liknande för att svalna och får bort överflödig olja.
Vid 2:a steget friterar vi potatisstavarna tills de blir ljusbrun och frasig.
Förut använde vi en vanlig kastrull met 2 liter solrosolja. Oljan har rätt temperatur när träskedens baksida börjar bubbla i oljan.
Numera har vi en el-fritös. En som lätt plockas isär för att rengöra ;)
-
Numera har vi en el-fritös. En som lätt plockas isär för att rengöra ;)
Sån vill jag också ha... Min är hopplös att få ren! Vad gör du din ren med?
-
Sån vill jag också ha... Min är hopplös att få ren! Vad gör du din ren med?
Bara hetvatten och tvål. 3 Av 4 delar kan man även rengöra i diskmaskinen.
Jula (Artnr: 802268)
-
YES Power är det enda jag har fått rent fritösen med. Men då blir den som ny!
-
YES Power är det enda jag har fått rent fritösen med. Men då blir den som ny!
Inte miljömärkt, antar jag... Men... ska testas iallafall! Ja' e' desperat!
-
Det är formodligen inte så miljömärkt att kassera en fungerande maskin o köpa en ny heller.. :)
-
Rätt! ;)
-
Inte miljömärkt, antar jag... Men... ska testas iallafall! Ja' e' desperat!
Det brukar funka att torka den ren när man haft den upphettad, när den är så varm som möjligt och så bara rent papper,men akta fingrarna, man bränner sig lätt.
-
Ser man bara till att få bort det som sitter löst vid rengöringen så anser jag att det räcker...
Har väldigt svårt att tro att bacilusker och annat överlever när man värmer upp oljan till 180C.
JAg stavar upp vanlig potatis som jag friterar i 10-15 minuter. Friterar i någon olja som är avsed för frityr.
När den är slut så hamnar den i tanken på dieselbilen...