Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Fritänkaren skrivet 11 nov-08 kl 17:44

Titel: friterad potatis ;
Skrivet av: Fritänkaren skrivet 11 nov-08 kl 17:44
Hur friterar man potatisstavar bäst ?!
Vilken olja ?


Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: fräsen skrivet 11 nov-08 kl 17:56
Jag brukar ta vanlig raps- eller matolja. Beror på vad som är billigt.. 1-2cm olja i en stekpanna o inte för många stavar på en gång -potatisen måste ligga "fritt". Jag brukar hålla de färdiga varma i ugnen medans jag gör fler. Låt gärna potatisarna ligga en liten stund på tex en handduk för att bli av med onödigt fett.
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Fritänkaren skrivet 11 nov-08 kl 18:23
A,ha !

En vanlig hederlig stekpanna o nivå 2 cm rapsolja o inte för många stavar åt gången.
Sedan duk för absorbering.
Enkelt - även för en ungkarl !
Måste jag köpa en elektrisk fritös för att få potatis till fisken . . .
Återigen : bristen på frihet o tid tar död på kreativiten.
En vanlig panna o lite olja !

Tack.
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: fräsen skrivet 11 nov-08 kl 18:42
Salta lite oxå... Så blir potatisen krispigare.. ;)
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: LILL-BONDEN skrivet 12 nov-08 kl 11:32
hur läänge ska dom ligga i pannan?
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: fräsen skrivet 12 nov-08 kl 15:12
Tills dom är lagom mjuka o fina i färgen... Jag brukar ta upp nån o prova, hårda stripps är inget gott.
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Theladon skrivet 12 nov-08 kl 15:31
Jag bukar köra med ca 2 liter olja i en stor gryta (10l) för att undvika spill.

Potatisen får ligga en stund i saltat kallvatten innan

Termometer i oljan, 180 grader och så kanske max ett halvkilo åt gången, gärna mindre.

Potatisen är färdig när den flyter upp.
Låt den rinna av på handuk eller papper som sagt ovan.

Oljan går att använda igen, sila av det värsta och frys in.

Tänk på säkerheten bara, använd termometer och låt det aldrig gå över 180-190 grader
Ha alltid ett lock till grytan till hands om det skulle ta eld.

GÅ ALDRIG IFRÅN!
SLÅ ALDRIG VATTEN PÅ BRINNANDE OLJA..  Det blir troligen det sista du gör.

Ursäkta skrikandet...men jag tycker det är viktigt.

Smaklig spis.. :)
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Nettus skrivet 13 nov-08 kl 20:16
För några år sen köpte jag en fritös, men den var bökig att få ren. Med tiden blev det en beläggning invändigt som inte gick att få dän...  :(
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Hassel-Rah skrivet 13 jun-09 kl 07:33

Ekologisk rapsolja är perfekt för fritering, god mat och gott samvete!  ;)

Jag tänkte bara ge ett tips vad man kan göra i sin kastrull fylld med olja...

Riv potatisen i skivor på ett rivjärn (då får man någon millimeter tjocka skivor, är man skicklig med kniven kan man säkert göra det med en kniv också). Fritera de tunna potatisskivorna (bara en näve i stöten, inte för mycket) tills de fått lagom färg, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper, krydda med salt och malen vitpeppar (eller någon annan krydda man tycker passar) och vips så har man fått sina egna hemgjorda chips! Godast är de medan de fortfarande är lite varma...

/Hassel-Rah
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 13 jun-09 kl 10:36
Friterar vi råa potatisstavar då brukar vi fritera i 2 steg.
Vid 1:a steget friterar vi för att få stavarna genomkokt och det tar tills stavarna får lite färg. Sedan lägger vi stavarna på en handduk eller liknande för att svalna och får bort överflödig olja.
Vid 2:a steget friterar vi potatisstavarna tills de blir ljusbrun och frasig.


Förut använde vi en vanlig kastrull met 2 liter solrosolja. Oljan har rätt temperatur när träskedens baksida börjar bubbla i oljan.
Numera har vi en el-fritös. En som lätt plockas isär för att rengöra  ;)

Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Nettus skrivet 13 jun-09 kl 12:36
Numera har vi en el-fritös. En som lätt plockas isär för att rengöra  ;)
Sån vill jag också ha... Min är hopplös att få ren! Vad gör du din ren med?
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 13 jun-09 kl 14:16
Sån vill jag också ha... Min är hopplös att få ren! Vad gör du din ren med?

Bara hetvatten och tvål. 3 Av 4 delar kan man även rengöra i diskmaskinen.
Jula (Artnr: 802268) 
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: AliceS. skrivet 23 jul-09 kl 23:03
YES Power är det enda jag har fått rent fritösen med. Men då blir den som ny!
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Nettus skrivet 24 jul-09 kl 12:02
YES Power är det enda jag har fått rent fritösen med. Men då blir den som ny!
Inte miljömärkt, antar jag... Men... ska testas iallafall! Ja' e' desperat!
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Frances skrivet 24 jul-09 kl 12:17
Det är formodligen inte så miljömärkt att kassera en fungerande maskin o köpa en ny heller.. :)
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Nettus skrivet 25 jul-09 kl 11:28
Rätt!  ;)
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Kimma skrivet 29 jul-09 kl 08:09
Inte miljömärkt, antar jag... Men... ska testas iallafall! Ja' e' desperat!
Det brukar funka att torka den ren när man haft den upphettad, när den är så varm som möjligt och så bara rent papper,men akta fingrarna, man bränner sig lätt.
Titel: SV: friterad potatis ;
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 nov-09 kl 18:33
Ser man bara till att få bort det som sitter löst vid rengöringen så anser jag att det räcker...
Har väldigt svårt att tro att bacilusker och annat överlever när man värmer upp oljan till 180C.

JAg stavar upp vanlig potatis som jag friterar i 10-15 minuter. Friterar i någon olja som är avsed för frityr.
När den är slut så hamnar den i tanken på dieselbilen...