Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: louise skrivet 03 nov-08 kl 18:49

Titel: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: louise skrivet 03 nov-08 kl 18:49
Jag planerar ett professionellt charkuteri men man måste ju prova fram produkter först. Finns det nåt billigt sätt att få till ett utrymmem som funkar för lufttorkning av skinka?
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 nov-08 kl 19:35
Man kan torka skinka i ett enkelt luftigt skul, det är vad som används i Italien (och annorstädes).
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: louise skrivet 03 nov-08 kl 20:03
I italien har de 15-20 grader oftare... Slaktar jag nu kommre jag få frystorkat kött
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 nov-08 kl 20:08
Ja då får man väl värma lite då, med förslagsvis strömmande luft!   
Jag gör bara enstaka skinkor och det i bostaden, och det är inte tvärdrag precis.
Skulle dock få plats med ett par hundra i taket.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: louise skrivet 03 nov-08 kl 20:46
grejen är att de måste göras under kontrollerade former. Det går inte att komma fram till hur  man tillverkar en skinka med så varierande förhållanden som det är i en bostad eller ett skjul. Planen är professionell verksamhet.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Vagabond1 skrivet 05 nov-08 kl 14:34
Prova med ett vanligt torkskåp för tvätt. Det bör gå att bygga om ett sådant med ganska enkla medel. Jag tänker själv prova det när jag börjar torka lammstekar profesionellt på Gotland.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 05 nov-08 kl 14:46
Ja ett torkskåp borde funka.
Jag vet inte vilka temperaturer som är de bästa men det borde väl gå att ordna till hur som helst..
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 05 nov-08 kl 14:59
Jag läste att kött helst inte ska torkas i över 50 grader, så ett torkskåp borde bli ett utmärkt kött-torkskåp. Har man skåpet ståendes i ett ouppvärmt utrymme så kan man ju sätta fast styroform-skivor utanpå som isolering..

Här nämns ett vanligt torkskåp som ett bra sätt att torka livsmedel på:
http://www.alternativ.nu/users/flygtyg/torkning.htm#torkanordningar
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: trilla skrivet 06 nov-08 kl 01:47
Jag använder ett lite rum i källaren då jag torkar. I det rummet ställer jag in min luftavfuktare och kör ner luftfuktigheten med hjälp av den. Det går snabbt och ger ett lysande resultat.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Skytten skrivet 07 nov-08 kl 09:53
Jo en avfuktare påskyndar torkningen väsentligt, speciellt i slutna rum. 
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: louise skrivet 07 nov-08 kl 20:44
haha! nu har jag gått lite charkkurs! det är ett himla pysslande med lufttorkning, först rätt kallt, sedn 15-20 grader. å så pyssla hela tiden å skölja bort mögel å fett. Som ni säger, luftavfuktare är fint, fuktigheten ska vara 80 procent. Men börjar man torka i feb/mars så ska det funka med en flugtät bur ute, eller på nån vind i ladan.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: teknobonden skrivet 15 nov-08 kl 21:37
80 % fuktighet??? :o

Da er det vått på veggene. Jeg har 75 i kjelleren og opplever dette som fuktig, veldig fuktig.

Kan du raskt redgjøre for hvor lenge i salt, tørketid i kalde lokaler, modningstid i varme osv. Man må jo prøve selv også.
Titel: SV: Tork-klimatanläggning till provverksamhet?
Skrivet av: Moraggarn skrivet 16 nov-08 kl 11:33
Hur kan man torka i 80% luftfuktighet????