Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Storky1 skrivet 03 nov-08 kl 12:16

Titel: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Storky1 skrivet 03 nov-08 kl 12:16
Har flera gånger läst att folk ger sina höns solrosfrön  ???
Är det hela med skal som man brukar ge småfåglarna då eller finns det skalade?
Skalar hönsen fröna eller slukas de hela?

Funderar för jag har en gammal säck med solrosfrön som står och skräpar, kan de bli för gamla och vara dåliga?
Säcken är nog 2-3 år gammal. Näringsvärdet borde vara dåligt men jag tänkte att det kunde vara ett kul tidsfördriv i alla fall.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Rakadero skrivet 03 nov-08 kl 12:21
Jag undrar om de inte är för gamla då...

När en av mina systrar gifte sig gjorde vi istället för rispåsar, små påsar med såna där fågelsolrosfrön, det var så mycket prat om att småfåglarna inte tålde risgrynen, olika källor påstår olika saker, min syster ville inte ha ris iaf, så vi tog solrosfrön. Den som skulle handla solrosfröna köpte en jättesäck såna oskalade, jag hade tänkt skalade, lite... skräpigt att kasta småfågelmat på brudparet...

Iaf så blev större delen av säcken liggande och kanske ett år efteråt hittade jag den, då var det små otäcka maskar i den, jag grävde ner det i en rabatt och det blev av kanske tio kilo frön, tre solrosor så något stämde inte med dem iaf...

Jag ger mina hönor såna skalade solrosfrön som man köper i hälsokosthyllan på ica, jättedyrt, men de får bara lite då och då, som lite extra uppmuntran, om det t ex är massa snö ute och de är jätteledsna, som nu t ex...
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 03 nov-08 kl 12:30
Undrar om det inte finns olika sorters solrosfrön... Har haft jättebamsiga solrosor i år, men fåglarna verkar inte särskilt intresserade. Sen har jag skördat och torkat ett par av solrosorna, men upptäckt att det i princip inte var något i skalen.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Storky1 skrivet 03 nov-08 kl 12:55
Tja, jag vet att det inte är så mycket i dessa skal. Det är därför i kombination med att mitt fågelmatarträd blev nerkapat som är anledningen att dessa frön står och "skräpar".

Tänkte det mer som något att plocka med än mat. Vill bara inte ge dem något som de blir dåliga av
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Rakadero skrivet 03 nov-08 kl 13:06
Är det inte så också att solrosfrön är rätt feta och därför härsknar lätt? Jag har hört t o m att man bör förvara dem i kylskåpet.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Knopparp skrivet 03 nov-08 kl 13:09
Du kan med fördel ge hönsen hela solrosfrön. Det är inte så hårt skal på dem så hönans kräva och mage har inga problem med att tillgodogöra sig dem.
Solrosfrön har en rätt hög fetthalt så man bör inte ge dem för mycket åt gången dock... Vi kastar åt våra höns ett par nävar blandat vildfågelfrö om dagen som godis.

Däremot törs jag inte svara på om de är "friska" än efter så pass lång tid.
Luktar de inte härsket så skulle jag gissa att hönsen kan äta dem.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Grimla skrivet 03 nov-08 kl 13:18
Kanske finns nått bra att veta i den tidigare tråden om Solrosfrön:
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0 (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0)


Jag tyckte t.ex det var intressant att det kan vara Salmonella i Solrosfrö...
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Knopparp skrivet 03 nov-08 kl 13:27
Kanske finns nått bra att veta i den tidigare tråden om Solrosfrön:
[url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0[/url])


Tänk så bra det är att det finns dem som kommer ihåg vad som skrivits tidigare!! :D
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Storky1 skrivet 03 nov-08 kl 13:35
Däremot törs jag inte svara på om de är "friska" än efter så pass lång tid.
Luktar de inte härsket så skulle jag gissa att hönsen kan äta dem.

Det där lät ju lågiskt! Jag ska genast gå och lukta i säcken när jag kommer hem.

Kanske finns nått bra att veta i den tidigare tråden om Solrosfrön:
[url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28441.0[/url])


Det var ju en jättebra tråd. Tack!
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 03 nov-08 kl 16:25
Testa att grodda dem vet ja....det gjorde vi i våras och det uppskattades verkligen. Jag tog fd. kräftkartonger, sprayade dem lätt fuktiga och la på en handduk, det grodde på 1 dygn. Jag hade en hel trave med liknande kartonger på diskbänken. Bara den översta var täckt. I de andra var det viltfågelfrö, hampfrö, lucern, mungbönor och gräsfrö. Sen var det bara att ställa ut en kartong dagligen.

Lycka till!
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Knopparp skrivet 04 nov-08 kl 12:37
Jag trodde mina höns skulle bli överlyckliga i våras av att få lite hemgroddade mungbönor... men icke sa nicke....  >:(
Där hade man gjort sig till i fyra dar med sköljningar och passning och så fnyste de bara åt godsakerna... hmmm...

Groddade solrosfrön kanske skulle ha fallit dem på näbben...  ;)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Lycka skrivet 04 nov-08 kl 12:51
Läser Grimla
Det kan vara  salmonellasmitta i solrosfrö.
Var in och läste att så kan vara fallet
Skulle aldrig utsätta mina höns för detta.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Knopparp skrivet 04 nov-08 kl 13:05
Det där var en annons som skrevs i februari 2007...
Tror bestämt det var en engångsföreteelse eftersom man varken hört om det förr eller senare.
Tycker det är bättre om man undviker att använda solrosfrön (som är menat till viltfågelfrö) OM det är stora svarta klumpar i, som det stod i dalademokraten.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 04 nov-08 kl 13:31
Jag trodde att det endast är de som man köper groddade som har innehållit salmonella. Rätt eller fel?

VH I-K
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Grimla skrivet 04 nov-08 kl 18:04
Solrosfrö kan innehålla Salmonella
eftersom det inte görs kontroller i Solrosfrö till vilda fåglar, så vet man inte hur ofta det gör det...

När det gäller utfodring av fjäderfä ska allt foder vara värmebehandlat./Jordbruksverket.

Och det är INTE Solrosfrö..... så Solrosfrö är inte ok till Värphöns.

Jag tänker så här också
får mina höns salmonella, så får äggen salmonella och då får kycklingarna salmonella,
därför ger jag aldrig mina höns Solrosfrö.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Margit skrivet 04 nov-08 kl 18:07
Hur är det med de skalade solrosfröna?
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Grimla skrivet 04 nov-08 kl 18:12
Allt som är gjort för oss männniskor är ju helt ok och kontrollerat  :)

Men inte fröer avsedda för vilda fåglar
eller andra fåglar (papegojor, kanariefåglar o sånt)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Melsäter skrivet 12 nov-08 kl 05:36
Betyder det att när jag köper en säck solrosfrö hos lantmännen så kan det vara salmonellasmittad? Hur vet jag i så fall om mina höns har smittats?
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Lycka skrivet 12 nov-08 kl 06:06
Det är väl det man inte?
Lantmännen saluför väl det till vildfåglar.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: @nn skrivet 21 sep-09 kl 13:01
Det här blir ju våran första höst och vinter som hönsägare så nu börjar jag så smått att fundera på om jag bör byta foder till hösten och i så fall när?

Jag hoppas att de värper lite ägg i alla fall en bit in på hösten och då kanske man inte ska byta foder?

Sen såg jag en annons för solrosfrön och började genast fråga mig själv om det var bra att ge till höns eller inte och eftersom jag inte vet så blir jag nödd att fråga er kunniga.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 21 sep-09 kl 13:52
Jag ger solrosfrön till alla mina djur på vintern , bra fetter i dom .
Jag har kaniner -hästar-höns-hundar-och vi människor käkar dom oxå  ;D katter o illrar får solrosolja ist .
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: johe71 skrivet 21 sep-09 kl 14:24
Sen såg jag en annons för solrosfrön och började genast fråga mig själv om det var bra att ge till höns eller inte och eftersom jag inte vet så blir jag nödd att fråga er kunniga.


från jordbruksverkets publikation "Äggproduktion i ekologiskt lantbruk"

Citera
Solrosfrö
Solrosfröet har kraftiga skal som ger ca 30 % växttråd i torrsubstansen (skalade frön har bara 5 %).  Fetthalten uppgår till 30 % varav omkring hälften är linolsyra. Helt solrosfrö har en råproteinhalt på ca 17 %. I solrosmjölet som blir kvar då oljan pressats ur fröet är råproteinhalten 45 % och energivärdet ligger kring 9,2 MJ/kg.
Proteinets kvalitet är hög med stor andel metionin. I Sverige finns ekologiska solrosexpeller att tillgå. Solrosexpellernas relativt höga växttrådhalt kan dock vara en nackdel. Om du odlar solros själv kan du utfodra den krossad så att hönsen får möjlighet att sortera bort en del skal. Genom att oljan finns kvar har det hela fröet högre energiinnehåll än mjöl och expeller, men på grund av den stora andelen omättade fettsyror härsknar fröet lätt och bör inte lagras någon längre tid efter krossning.




följande är också värt att tänka på: Enligt Lagen om foder skall alla foderblandningar till fjäderfä värmebehandlas (minimum 75°) för att eventuella sjukdomsframkallande mikroorganismer ska avdödas. Enda undantaget är egenproducerade vegetabilieprodukter, t ex spannmål.



citat från http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200702/23/20070223135945_DD565/20070223135945_DD565.dbp.asp

Citera
Salmonellasmitta bland fågelfrö. Det har kommunens miljökontor konstaterat i en säck solrosfrö. - Det är främst domherre och gråsiska som drabbas, säger kommunbiologen Sören Nyström.

Kommunens miljökontor har under vintern fått in flera samtal om fåglar som betett sig underligt. När en kvinna hittade svarta klumpar i säcken med fågelfrö undersöktes de av miljökontoret. Proverna visade på att det var salmonella i klumparna.



så det är väl helt enkelt en fråga om hur stora risker man vill ta med sina höns...
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: @nn skrivet 21 sep-09 kl 17:11
Tack för att ni svarat!

Allt eftersom den där foder och ruggningstråden fortlöper så har jag börjat fundera över fodret men det värkar som om jag kan fortsätta att ge det vanliga fodret även på hösten/vintern.

Jag förstår inte riktigt det där med salmonellasmittan i fröna, varför skulle någon tillverkare vilja sälja sallmonellasmittat foder? Det blir ju inte så många kunder som kommer tillbaka på det viset...

Hur gör de flesta, brukar de akta sig för solrosfrön?

 
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 21 sep-09 kl 17:18
sarmonella i solrosfrön??? Det stod ju att do hade hittat det i EN säck med solrosfrön. och sen vad som står i tidningen kan alltid förstoras upp. hur man en förklarar hur det gick till så vlir det alltid värre. tro mig, nyheten ska ju vara intressant! tror chansen är otroligt liten att våra höns skulle få det. är ju som vanligt. häll inte mat ute på gården för då kan andra små fåglar picka i detta och på så vis föra över någon smitta, som sarmonella, som dina höns ska äta sen= dom blir smittade. Nu brukar inte jag ge mina solrosfrön, men jag skulle inte alls vara orolig över detta. kan väl mycket väl finnas i allt foder i sådana fall...
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: johe71 skrivet 21 sep-09 kl 18:49
Jag förstår inte riktigt det där med salmonellasmittan i fröna, varför skulle någon tillverkare vilja sälja sallmonellasmittat foder? Det blir ju inte så många kunder som kommer tillbaka på det viset...

eftersom det inte är foder till fjäderfä, utan till vilda fåglar, så gäller andra regler. Solrosfrön till höns(fjäderfä) ska (för att det ska vara lagligt) vara värmebehandlade, då dör bland annat salmonellabakterien.

hur bra koll har du på de vilda fåglarna som får solrosfrön av dig? skulle du märka om de fick salmonella? givetvis är det ingen som medvetet säljer smittat foder, i det här fallet så hade det antagligen funnits vilda fåglar som var smittade, i anläggningen som packar solrosfröna... och de svarta klumparna var sannolikt spillning från de vilda fåglarna...

det kan uppenbarligen hända, eftersom det inte finns några stränga hygienkrav eller krav på värmebehandling i anläggninar som packar foder till vilda fåglar.

Är det stor chans att det händer? Inte en aning. Är jag villig att utsätta mina höns för den risken? Nej, för jag tycker att de godkända produkter som finns till fjäderfä räcker gott och väl till mina höns.

Vill jag gotta till det för mina höns så är de helt tokiga i ris och spagetti och eftersom jag kokar det innan jag serverar det så är det helt ok att servera det (jordbruksverket: "Även köksavfallet från den egna gården innehåller rester av livsmedel från olika delar av världen, och risken att sprida smittor är därför stor. Allt köksavfall måste kokas på gården. För gårdseget matavfall krävs värmebehandling." definitionen av matavfall är att det innehåller animaliska beståndsdelar, köksavfall är det inte inte innehåller något animaliskt)


kan väl mycket väl finnas i allt foder i sådana fall...

foder till fjäderfä ska vara värmebehandlat av producenten för att få säljas, detta gäller som sagt inte när det är foder till andra djur eller vilda fåglar... att hålla sig till foder som producerats för fjäderfä minimerar risken
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: @nn skrivet 21 sep-09 kl 19:02
eftersom det inte är foder till fjäderfä, utan till vilda fåglar, så gäller andra regler. Solrosfrön till höns(fjäderfä) ska (för att det ska vara lagligt) vara värmebehandlade, då dör bland annat salmonellabakterien.

hur bra koll har du på de vilda fåglarna som får solrosfrön av dig? skulle du märka om de fick salmonella? givetvis är det ingen som medvetet säljer smittat foder, i det här fallet så hade det antagligen funnits vilda fåglar som var smittade, i anläggningen som packar solrosfröna... och de svarta klumparna var sannolikt spillning från de vilda fåglarna...

det kan uppenbarligen hända, eftersom det inte finns några stränga hygienkrav eller krav på värmebehandling i anläggninar som packar foder till vilda fåglar.

Är det stor chans att det händer? Inte en aning. Är jag villig att utsätta mina höns för den risken? Nej, för jag tycker att de godkända produkter som finns till fjäderfä räcker gott och väl till mina höns.

Vill jag gotta till det för mina höns så är de helt tokiga i ris och spagetti och eftersom jag kokar det innan jag serverar det så är det helt ok att servera det (jordbruksverket: "Även köksavfallet från den egna gården innehåller rester av livsmedel från olika delar av världen, och risken att sprida smittor är därför stor. Allt köksavfall måste kokas på gården. För gårdseget matavfall krävs värmebehandling." definitionen av matavfall är att det innehåller animaliska beståndsdelar, köksavfall är det inte inte innehåller något animaliskt)


foder till fjäderfä ska vara värmebehandlat av producenten för att få säljas, detta gäller som sagt inte när det är foder till andra djur eller vilda fåglar... att hålla sig till foder som producerats för fjäderfä minimerar risken

Jo, det har du ju rätt i att jag inte har sååå stor koll på småfåglarnas sallmonella status. Tänkte inte riktigt på det. Men gott av alla de slag får ju hönera förstås och ris, pasta och nudlar är klara favoriter här hemma också. :)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: karsan skrivet 23 sep-09 kl 07:26
Jag har odlat en del solrosor i år, vid staket mot gatan som förbipasserande beundrar. (Vi bor vid ett populärt stråk vid en villagata).  Jag har tänkt att ge de hela blomställningarna med frön i till mina höns i vinter, som sysselsättning. Jag klipper av dem och torkar. Men talgoxarna är ofta där och pickar frön innan jag hinner ta in en blomställning (de måste ju mogna så mycket som möjligt), men knappast hamnar det något bajs där. Kan salmonella (och annat) spridas bara av talgoxpick?

Och förresten, om man låter hönsen gå helt fritt ibland så måste de ju ta risken att få i sig något olämpligt?

Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: johe71 skrivet 23 sep-09 kl 09:50
Det finns ju ingen garanti att det inte finns något otrevligt i färdigfoder heller.

nej, givetvis finns inga garantier, men allt färdigfoder till höns ÄR värmebehandlat just för att minimera risken för smittspridning.

risken att jag skulle behöva slakta ur alla mina djur för att de fått salmonella gör att jag minimerar de riskfaktorer som jag utsätter mina höns för. Jag ger dem inte mat utomhus (för att vilda fåglar inte ska tycka att hönsgården är intressant), jag har en sluss in i hönshuset så vilda fåglar inte ska få för sig att flyga in, jag har lock på mina fodertunnor, jag avstår från att ge dem solrosfrön (och andra foderblandningar, viltfågelfrön etc) som inte är värmebehandlade

givetvis kan mina höns få salmonella ändå, men om de skulle få det för att jag gett dem smittat foder så skulle jag känna mig skyldig till deras död, jag väljer alltså, efter att ha läst på och funderat, att göra vad jag kan för att minimera smittorisken
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Bettyboop skrivet 21 maj-10 kl 16:47
Läser lite här och där att endel ger höns solrosfrön?

Vad är det bra för och vad tillför det foderstaten?
Hur mycket ska de ha?
Måste de ha det även om sommaren?

Är det protein i det?
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Vildrosen. skrivet 21 maj-10 kl 16:57
Solros frön är väl rika på fett. Jag brukar ge min hönor solros frön som godis - lite så där då och då.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Skytten skrivet 21 maj-10 kl 17:11
Solrosfrön är feta, men inte bara det, det är ingen dålig fågelmat. Ge en del tillsammans med säd.

De insekter och maskar och larver och andra kryp som höns älskar, innehåller mycket fett.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: johe71 skrivet 21 maj-10 kl 17:45
enligt reglementet så ska allt foder till fjäderfä vara värmebehandlat, dessa regler gäller inte för foder till vilda fåglar... köper man inte solrosfrö i livsmedelsbutik som är avsedda för mänsklig konsumtion (och prissatta därefter) så är det sannolikt för vilda fåglar man köper, och med stor säkerhet inte odlat och paketerat i sverige

det finns minst ett konstaterat fall där vilda fåglar fått salmonella när de serverats solrosfrö... det fanns då "svarta klumpar", sannolikt spillning från vilda fåglar, i säckar med solrosfrö... när de vilda fåglar [här i sverige] fick dessa solrosfrö så fick de salmonella

det finns alltså en liten (antagligen väldigt liten) risk att hönsen kan få någon sjukdom (tex salmonella) om man serverar icke värmebehandlat foder till dem...

så frågan man får ställa sig är om nyttan med det (icke-godkända) fodret är värd den extra risken?

personligen anser jag att risken för att jag skulle behöva slakta ur alla mina djur för att de fått salmonella pga solrosfrö, oavsett hur liten den risken är, är en för stor risk för att jag ska servera solrosfrö till mina höns. Men det är ett beslut som var och en får ta själv.


och vad tillför det foderstaten?

vad det skulle tillföra din foderstat är något som inte går att svara på eftersom du inte anger vad du ger dem i övrigt :)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Mata skrivet 21 maj-10 kl 18:29
Lite beroende på var i Sverige man bor så kan man förstås väldigt enkelt odla sina egna solrosor och ge dem till fåglarna...

Det enklaste är att kasta lite frön här och där, man kan också göra så här:

http://www.xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com/blommor/solrosor.php (http://www.xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com/blommor/solrosor.php)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 maj-10 kl 21:33
personligen anser jag att risken för att jag skulle behöva slakta ur alla mina djur för att de fått salmonella pga solrosfrö, oavsett hur liten den risken är, är en för stor risk för att jag ska servera solrosfrö till mina höns. Men det är ett beslut som var och en får ta själv.
Bor man i södra Sverige är sannolikheten rätt hög att hönsen får salmonella om de är frigående. Höns blir inte sjuka av salmonella, det är människor som inte kan tillaga sin mat, eller håller dålig kökshygien, som blir sjuka av salmonella. Nu har jag inte tänkt sälja matägg i någon större skala, men de som jag ändå säljer/ger bort kommer att åtföljas av en instruktion att äta dem tillagade, då jag inte vill hålla mina djur inomhus bara för att de inte ska få en, för dem, harmlös sjukdom.

I övriga Europa säljs såväl ägg som fågelkött med salmonella, det är i Sverige som vi tycker att vi måste skydda människor från sin egen dumhet genom att garantera att även om de gör fel så blir de inte sjuka.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 maj-10 kl 23:43
Hur stor är salmonella-risken i norra landsdelen?

Tänker mest på att jag ibland gör äggtoddy, och det är ju rå äggula i den... Finns det risk för salmonella i själva äggen oxå?  ???

/Sara
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 maj-10 kl 23:48
Vad jag vet är det mycket ovanligt i den vilda fågelpopulationen i norr, men mycket vanligt i Skåne. Har inte exakta siffror. Risken borde vara liten hos dig. Dessutom är salmonella faktiskt inte särskilt farligt för i övrigt friska människor, man får lite diarré, och man bygger upp motståndskraft mot salmonella, har man hatt det några gånger märks det knappt.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 16 maj-11 kl 00:32
Solrosfrön är bra på vintern då det behövs lite fettrik föda för kylans skull(brukar vara bra pris på det då). Själv inga problem med Hönsens värpande,har riktiga delikatessägg,behövs inget salt på dom kokta äggen för smakens skull.  ;D
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Existens? skrivet 16 maj-11 kl 06:50
Hur kan det vara 'bra' pris på solrosfrön under vintern?? Det är väl liksom solrosfrönas högtid...

Och ska vi börja diskutera salt eller inte på olika maträtter för smakens skull, så lär nog snart tråden spåra ur... :)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Bubblaren skrivet 03 sep-11 kl 23:37
Har över solrosfrö som legat i ett plastkärl som jag köpte förra hösten. Vågar jag ge det nu också??  ??? Eller blir det dåligt?
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: karsan skrivet 04 sep-11 kl 00:13
Solrosfrö brukar kunna gro även efter ett par år, så jag skulle inte tveka att ge det till hönsen. Fast du kan ju kolla med att klämma ut ett par kärnor och lukta om de har härsknat.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: christinag skrivet 04 sep-11 kl 00:15
Inga problem. Men som sagt, kolla om de härsknat, det är det enda.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Buffe skrivet 22 sep-11 kl 19:18
Jag har fått en pall med oskalade solrosfrön. Tänkte ge dem till hönsen men de verkar inte tycka att oskalade solrosfrön är speciellt smaskit. Funderar på om de tycker att fröna är för stora eller om man bör krossa dem? Någon som har någon erfarenhet?
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Jennyt skrivet 22 sep-11 kl 19:22
Mina smaskar gladeligen i sig oskalade solrosfrön. Kanske handlar det om en vanesak. Om du lägger fröna i en speciell behållare, så kan de ju plocka lite som de själva vill och vänja sig lite gradvis ;)
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 22 sep-11 kl 19:28
Höns brukar betrakta oskalade frön som en delikatess. Dina är nog bara ovana vid lyxen. Tänk bara på att solrosfrö är väldigt fett och inte bör vara mer än en väldigt liten del av den totala foderstaten.
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 22 sep-11 kl 19:32
Solrosfrön är ju toppenkäk till både höns o kaniner o hästar på vintern . Jag tror som dom andra att dom är ovana bara .
Titel: SV: SOLROSFRÖ ges hur? hållbarhet? Salmonellarisk?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 26 nov-11 kl 20:56
Generellt sett är viltfågelfrö blandningar för feta för höns. Men det kan vara bra som  en extra tillskott vintertid om det är väldigt kallt och hönsen har ett ouppvärmt hönshus. Tänk bara på att, feta höns värper sämre, så att det inte blir för mycket av det goda  ::)

En annan sak att tänka på är att viltfågel frön inte är värmebehandlade och det finns därför en något högre risk att fodret är salmonellasmittat  :-X  Många fröer i blandningarna importeras från länder där salmonella är vanligare än här i Sverige. Så risken finns även om man inte ska överdriva den.

Om man har problem med att hönsen blir tunna vintertid kan det bero på att dom inte har tillräckligt många timmar  med ljus. Hönsen bör ha ca 8 timmars ljus så att dom hinner att äta tillräckligt om det är riktigt kallt. Tänk också på att hönsen äter mindre om det inte finns vatten (jag menar inte att man struntat i vattnet till hönsen utan om det fryser snabbt efter att man gett dom på morgonen)