Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 02 nov-08 kl 19:25

Titel: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Attes matte skrivet 02 nov-08 kl 19:25
Ikväll åt jag min första egenhändigt slaktade, styckade och tillagade kanin till middag. Det var helt fantastiskt gott!  :P

Det blev sadeln som hade fått tina upp ett dygn i en tjock marinad bestående av timjan, havssalt, svartpeppar, Santa Marias "Viltkrydda" (det är rosmarin, enbär och lite annat mums), en vitlöksklyfta som mortlades ihop med kryddorna och saltet, en skvätt balsamico och vanlig matolja.
Detta ugnsstektes i ca 125 grader tillsammans med en skvätt vatten (och all marinad) i en timma ca (öste den ett par-tre gånger under tiden), och sedan fick sadeln eftermogna i ett foliepaket en stund.
Av skyn gjorde jag sedan sås med grädde, lite mjölk och lite mjölredning (smör och vetemjöl), en skvätt cognacs-glögg, lite soya, pyttelite balsamico och en halv tärning grönsaksbuljong.
Och så en gräddig potatisgratäng till det.
Jag och pojkvännen blev redigt mätta...  ;) Fast han tyckte det var liiiite jobbigt eftersom han hade döpt kaninen för nån månad sen...  ;)

Helt sjukt gott!!!  :o  ;D

Hmm... undrar vad den middagen skulle ha kostat på restaurang...  ::)  ;)

/Sara
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: bondelinda skrivet 03 nov-08 kl 07:18
Ikväll åt jag min första egenhändigt slaktade, styckade och tillagade kanin till middag. Det var helt fantastiskt gott!  :P

Det blev sadeln som hade fått tina upp ett dygn i en tjock marinad bestående av timjan, havssalt, svartpeppar, Santa Marias "Viltkrydda" (det är rosmarin, enbär och lite annat mums), en vitlöksklyfta som mortlades ihop med kryddorna och saltet, en skvätt balsamico och vanlig matolja.
Detta ugnsstektes i ca 125 grader tillsammans med en skvätt vatten (och all marinad) i en timma ca (öste den ett par-tre gånger under tiden), och sedan fick sadeln eftermogna i ett foliepaket en stund.
Av skyn gjorde jag sedan sås med grädde, lite mjölk och lite mjölredning (smör och vetemjöl), en skvätt cognacs-glögg, lite soya, pyttelite balsamico och en halv tärning grönsaksbuljong.
Och så en gräddig potatisgratäng till det.
Jag och pojkvännen blev redigt mätta...  ;) Fast han tyckte det var liiiite jobbigt eftersom han hade döpt kaninen för nån månad sen...  ;)

Helt sjukt gott!!!  :o  ;D

Hmm... undrar vad den middagen skulle ha kostat på restaurang...  ::)  ;)

/Sara

Fråga Gösta!
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Strajder skrivet 03 nov-08 kl 13:40
Hmm... undrar vad den middagen skulle ha kostat på restaurang...  ::)  ;)
På Hötorgshallen i Stockholm kostar i alla fall hel kanin 120:-/kg.
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Attes matte skrivet 03 nov-08 kl 13:59
Fast råvarupriset är väl inget som går att jämföra med en färdig rätt på en restaurang...  ;)

/Sara
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 06 nov-08 kl 15:15
Grattis  ;D...
Men undvik att döpa kaniner som ska hamna i grytan.... ;)..
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Attes matte skrivet 06 nov-08 kl 23:37
Nä, man ska väl inte det...  ;) Jag får väl se till att slakta hela gänget med små-hanar samtidigt nästa gång, eftersom han har döpt en bland dom oxå... Korkat...  ;D Men han lär sig väl...  ;)

/Sara
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 nov-08 kl 23:02
Grattis  ;D...
Men undvik att döpa kaniner som ska hamna i grytan.... ;)..
Voffo inte?  Ju bättre de haft det under livet, med desto bättre aptit kan de ätas! Namn hör till, men bör ges så tidigt som möjligt.  Viktigare dock att de fått både bete sig som kaniner, skutta och glädjas åt livet, och bli rejält tama, så de inte blir rädda när det är "dags"!
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 02 dec-08 kl 14:54
Jo men jag tycker det är lite makabert att säga till familjen att "idag är det olle vi ska göra gryta av"
Och varför ha namn på ett djur som ska slaktas om ett par månader.?...
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 dec-08 kl 17:37
Men varför inte?  Du ska ju ändå behandla djuren på bästa sätt.  Ett namn som betonar individualitet hjälper till.  Och om det nu är Olle som ligger i grytan idag, så är det ju sant!

Det jag inte kan förstå är folk som säger typ "Jo, visst ska djuren ha det bra, men mammas köttbullar vill jag ha, och de kommer från storslakterierna!"
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Weasel skrivet 03 dec-08 kl 17:56
Jag har döpt mina djur innan, men nu har Pycke hamnat i frysen och det bär emot att tillreda honom nu.... Äter hellre den andra ungtuppen jag slaktat, som har haft det precis lika bra, för han är "bara" en tupp.

Kanske tramsigt, jag vet :-[ Men jag ska inte döpa fler som kan riskera att slaktas iaf!
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 dec-08 kl 18:50
OK, bara djuren har det bra så är jag nöjd.   :)
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 10 dec-08 kl 19:14
När jag var barn så hadde alla djuren namn....
Namnet kopplade vi till vem dom var i livet....

Sen när man väl skulle äta upp dom så var det med en viss andakt.. 
För vi visste hur dom levt och hur bra dom haft... 

Livets cirkel...   

Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Trollmor skrivet 10 dec-08 kl 19:27
Just så, just så.  :)
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: betsla skrivet 22 dec-08 kl 22:08
Huruvida man "ska" döpa dem eller inte.... tänker jag inte lägga mig i.

Men det lät otroligt gott i alla fall! Du kan få komma hit och laga kanin vilken dag som helst Sara! =D
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Attes matte skrivet 23 dec-08 kl 00:56
Huruvida man "ska" döpa dem eller inte.... tänker jag inte lägga mig i.

Men det lät otroligt gott i alla fall! Du kan få komma hit och laga kanin vilken dag som helst Sara! =D

Kan tro det...  :P Nu måste jag bara få alla honor att bli "sugna" på en het kärleksnatt med hanen... Så jag kan få många kaniner. Har bara fyra stycken nu som ska slaktas. Räcker inte så jättelångt...  ;)

Jag gjorde kaningryta förra helgen, och det blev minsann inte tokigt det heller.  :P

/Sara
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: skogstrolla skrivet 26 dec-08 kl 16:01
Jag gjorde den första med marinad av whisky (rökig)
lite glögg å rödvin med kryddor,fick ligga några timmar.
stekte i ugn öste under tiden.
å grädde i såsen mums mums jättegott va de.

fick just småninisar å flera som snart ska få
så nu ska de bli ;D
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Attes matte skrivet 26 dec-08 kl 22:47
Körde du helstekt eller styckad? Det lät skapligt smarrigt det där... Jag är dock inte så förtjust i whiskey, men till marinad passar det säkert bra.  ;)

/Sara
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: skogstrolla skrivet 27 dec-08 kl 06:53
Jag gjorde styckad bjöd min kära mor å far
å de ser inte så kul ut med helstekt haha jag bekommer mej inte
men dom som fått barn kan göra de verkar de som

Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Bokdungen skrivet 20 jan-09 kl 22:22
Tricket med att äta upp eventuella namngivna kaniner är väl helt enkelt att stoppa in bitarna i frysen tillsammans med flera andra kaniner så har man ingen aning om vilken bit som var vilken sen... ;-)

Brukar ni hängmöra köttet eller blir det frys/ugn direkt?
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 20 jan-09 kl 22:34

Brukar ni hängmöra köttet eller blir det frys/ugn direkt?

Hängmöra minst 24 timmar, annars blir det segt! Man kan räkna dygnsgrader också, men det har jag aldrig lärt mig  :P
Titel: SV: Helt otroligt gott!
Skrivet av: betsla skrivet 20 jan-09 kl 23:43
Hängmöra minst 24 timmar, annars blir det segt! Man kan räkna dygnsgrader också, men det har jag aldrig lärt mig  :P

Men dygnsgrader är busenkelt. Älg tex ska hänga i ca 40 dygnsgrader. Om det då är +5 grader där den hänger ska den hänga i 8 dygn. 5*8=40
Titel: Sv.
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 jan-09 kl 08:17
Allt kött ska hänga i 40 dygnsgrader, men det är mindre viktigt med kött från väldigt unga djur och väldigt ljust kött. Älg och nöt vill jag faktiskt ha hängt i uppemot 70 dygnsgrader... Blir sååå mört och gott! /Sara