Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Emza skrivet 27 okt-08 kl 14:21
-
Jag har hittat en fin kanin på blocket som ägaren vill bli av med.
Hon är lika desperat som jag och skänker bort den till första bästa person = Hon skulle nog inte bry sig så mycket om vad som händer med den sen när den hamnat i mina händer.
Den har en väldigt fin färg, brun brokad heter det va? och skinnet blir mitt allra första någonsin.
Eftersom det är min första kanin så kommer jag bara behålla skinnet och kommer nog mer att leka och upptäcka med resten av kroppen.
När det gäller ihjälklubbningen, jag har ett TUNGT järnrör som utan tvekan kan krossa en kranium om man träffar rätt med rätt kraft, brukar kaninen skrika speciellt högt?
Sen blir det nog fettgarvning utan tvekan, känns lättast att börja med(äggula och matolja var det va?).
Har ni några tips mot typiska nybörjarfel?
Hur gör jag för att inte skrapa hål i skinnet?
Kan man fettgarva i en plastpåse(lätt att ta med)?
Jag vet inte vilket kön kaninen har eller hur gammal den är, de svaren har jag inte fått än men de är väl påväg.
Stämmer detta i princip:
1. Klubba ihjäl kaninen
2. Hänga den upponer och tömma ur blodet ur halsen.
3. Tömma blåsan
4. Flå den
5. Skrapa skinnet
6. Tvätta skinnet
7. Arbeta in fettet och äggulan
8. hänga det varmt några dagar och ständigt smörja in mer fett
9. vända skinnet med hårsidan upp med mjöl på, låta det halvtorka.
10. mjukgöra
-
Ta reda på vad det är du håller på med. Det är är högt utvecklade levade däggdjur det handlar om och de bör inte nöjesslaktas för att du skall "få upptäcka dig fram". Om hobbyslakt överhuvudtaget skall ske skall det ha ett vettigt syfte och ske på ett humant sätt.
-
Jag hoppas du tar vara på hela kaninen , även äldre djur går att äta med längre tillagningstid bara ...
men annars var det i rätt ordning ( din lista)....
Det kan vara bra att prova att slakta en kanin innan man går och köper avelsdjur för kött (om man inte skulle klara av slaktbiten , så man inte sitter med en massa ungkaniner man inte vet vad man ska göra av)....
-
Angående punkt 1 och 2: Man brukar bedöva kaninen med klubbningen. För att tömma kaninen på blod bör hjärtat slå men kaninen ska absolut inte vara vid medvetande.
Avlivas kaninen rätt så skriker den inte - den hinner aldrig bli rädd.
Har du inte avlivat/slaktat förut så är det bra om någon som kan den biten är med, tycker jag.
Sedan när kaninen är död, så kan du "leka" med kroppen, men jag tycker du leker bäst med den plus salt och peppar i köket ;)
-
Läs på så mycket du kan innan så du vet var allt sitter sen lär du dig medans du slaktar men hjälp första gången är bra.......Och du behöver inte dissikera en kanin för att se hur det ser ut, det gör man vid en vanlig slakt..