Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: PellePutt skrivet 23 okt-08 kl 11:22
-
Jag är en allätare med förkärlek för kött. men av olika anledningar vill jag dra ner min konsumtion av döda djur. Finns det någon bra och billig köttersättning man kan använda i grytor och woker?
Lev väl
-
Tja, soya är ju en världskänd köttersättning, varur det framställs alla möjliga produkter som ska simulera kött.
Men då får du tänka på att du väljer mellan pest och kolera, för det är också välkänt att soyaproduktionen slår ut folk i andra delar av världen, iom att annan (för dem viktigare) gröda får stå tillbaka.
http://www.greenpeace.org.uk/forests/agriculture (http://www.greenpeace.org.uk/forests/agriculture)
http://www.organicconsumers.org/ge/ge-soya.cfm (http://www.organicconsumers.org/ge/ge-soya.cfm)
Tillägg:
Mitt råd är att du istället äter helt vegetariskt, ekologiskt och närproducerat. Det är solidariskt mot både folk o fä.
-
Tja, soya är ju en världskänd köttersättning, varur det framställs alla möjliga produkter som ska simulera kött.
Men då får du tänka på att du väljer mellan pest och kolera, för det är också välkänt att soyaproduktionen slår ut folk i andra delar av världen, iom att annan (för dem viktigare) gröda får stå tillbaka.
Å andra sidan går den mesta sojan till att föda upp köttdjur, så byter man t ex industriuppfödd gris mot soja har man förmodligen använt betydligt mindre soja till maten. Men självklart är närodlat bättre, så klart. Bönor, ärtor och linser är ju bra ersättning för kött. Det smakar inte som kött, men är gott ändå.
-
Bönor, ärtor och linser är ju bra ersättning för kött.
Men baljväxter innehåller inte fullvärdigt protein, därför ska man äta det tillsammans med säd, t ex ris eller speltkorn. Då ska man tydligen få det protein kroppen behöver.
-
Jag brukar göra svampbiffar efter som det är likt kött i konsistensen men med mera smak.
Det finns ju fortfarande svamp ute i skogarna plockade 10liter här om dagen. Så ut och plocka lite kött ;)
-
Å andra sidan går den mesta sojan till att föda upp köttdjur, så byter man t ex industriuppfödd gris mot soja har man förmodligen använt betydligt mindre soja till maten. Men självklart är närodlat bättre, så klart. Bönor, ärtor och linser är ju bra ersättning för kött. Det smakar inte som kött, men är gott ändå.
så sant som det är sagt!