Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 21 okt-08 kl 09:23

Titel: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 21 okt-08 kl 09:23
Funderar på följande saker:

BARF : hur mycket hundmat kan man få från slaktavfallet? Vad betalar hundägare per kg?

Skinn: Finns det intressenter som köper råskinn (insaltade) och i såfall i vilken mängd och till vilket pris?

Legoslakt: Hur stor efterfrågan finns det och vad är man beredd att betala för att få legoslakta sina kaniner?
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 okt-08 kl 09:49
Svarar bara på hundmats-frågan...  ;)
Färdigmalt hundmatskött som är förpackat betalar jag ca 25:-/kilo för. Om jag ska köpa slaktavfall så betalar jag nånstans mellan 15 och 20:-/kg.
Kaninen jag slaktade i helgen som vägde ca 4,5 kilo fick jag ca 450 gram inälvsmat från (hjärta, lever, lungor, njurar och mage). Magen säljs oftast separat i hundmatskretsar eftersom den tydligen är super för att stabilisera dåliga hundmagar.
Jag kommer även att mala framdelen (allt framför sadeln) av kaninen till hundmat (med ben och allt), får se hur mycket det blir.

/Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 21 okt-08 kl 09:55
Tack  ;D

Räknar på ca 10 % av levandevikten då...
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: beekeepern skrivet 21 okt-08 kl 13:24
Hejsan!
Här ger vi framdelen av kaninen rå som den är, till dvärgpudeln, den räcker till fyra potioner.
Hundar har ju tänder så...
Beekeepern
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 okt-08 kl 15:37
Självklart har hundar tänder...  ;) Däremot är det inte lämpligt att ge alla hundar benen som dom är eftersom vissa är för glupska och har för bråttom.
Det blev ytterligare ca 700 gram hundmat av slaktkroppen efter jag tagit rätt på låren och sadeln till mig själv. Så lite beroende på vad man  vill ha själv från kroppen så kan man nog räkna på minst 20% hundmat från en kanin. Om man räknar med benen (ryggrad, revben osv) vill säga.
Jag tror att det kommer att finnas en stor marknad för att sälja barf-mat till hundägare i framtiden... Det är på frammarsh...

/Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 21 okt-08 kl 17:28
Självklart har hundar tänder...  ;) Däremot är det inte lämpligt att ge alla hundar benen som dom är eftersom vissa är för glupska och har för bråttom.
Det blev ytterligare ca 700 gram hundmat av slaktkroppen efter jag tagit rätt på låren och sadeln till mig själv. Så lite beroende på vad man  vill ha själv från kroppen så kan man nog räkna på minst 20% hundmat från en kanin. Om man räknar med benen (ryggrad, revben osv) vill säga.
Jag tror att det kommer att finnas en stor marknad för att sälja barf-mat till hundägare i framtiden... Det är på frammarsh...

/Sara

Men det blir ganska stor prisskillnad att sälja till hund eller till människa, så jag vill nog sälja så mycket det går till oss tvåbenta  ;)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 22 okt-08 kl 08:11
Ingen som är intresserad av legoslakt? Skäligt pris att betala för att få det godkänt slaktat, styckat och packeterat?

Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Attes matte skrivet 22 okt-08 kl 10:31
Men det blir ganska stor prisskillnad att sälja till hund eller till människa, så jag vill nog sälja så mycket det går till oss tvåbenta  ;)

Ja... självklart...  ;)

Du bor ju lite långt söderut för att legoslakt ska vara aktuellt för mig, men hur mycket kostar det annars att få kaniner slaktade på återtag? Om man ska sälja behöver man väl ändå tillstånd för det, eller? Hur är det med förädling, får man göra sånt "automatiskt" om man har tillstånd att sälja kaninkött som livsmedel?

/Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 22 okt-08 kl 10:58
Det som krävs är en godkänd livsmedelslokal för slakt och styckning, det är tanken att jag ska ha det. Sedan får man inte bryta kylkedjan.

Dvs du lämnar dina kaniner levande till mig och hämtar dem sedan förpackade och nerkylda hos mig. Sedan är det fritt fram att sälja till slutkund under förutsättningar att du inte bryter kylkedjan. Man kan t ex ha en frys / kylbox monterad i bilen eller en låda med is. Bara man noggrant kollar tempen så att köttet inte blir för varmt. Sedan kan du lägga hemma i din egna frys och grannar etc. kan komma och köpa
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 22 okt-08 kl 11:10
Bra Bondelinda! Du har läst på ordentligt. Ett litet tillägg bara som du glömde svara på:
"Förädling" som t.ex. styckning, malning av kött, korvtillverkning osv. måste också ske i godkända lokaler. Får inte ske hemma på köksbordet om du skall sälja det vidare.
Lycka till. Nya slakterier behövs verkligen! 8)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 22 okt-08 kl 11:22
Bra Bondelinda! Du har läst på ordentligt. Ett litet tillägg bara som du glömde svara på:
"Förädling" som t.ex. styckning, malning av kött, korvtillverkning osv. måste också ske i godkända lokaler. Får inte ske hemma på köksbordet om du skall sälja det vidare.
Lycka till. Nya slakterier behövs verkligen! 8)

Missade det om förädling ja  ;)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Attes matte skrivet 22 okt-08 kl 22:55
Bra Bondelinda! Du har läst på ordentligt. Ett litet tillägg bara som du glömde svara på:
"Förädling" som t.ex. styckning, malning av kött, korvtillverkning osv. måste också ske i godkända lokaler. Får inte ske hemma på köksbordet om du skall sälja det vidare.
Lycka till. Nya slakterier behövs verkligen! 8)

Vad krävs "normalt" för att man ska få en lokal godkänd för sån hantering?

/Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 23 okt-08 kl 17:00
Godkänd livsmedelslokal 8)
Gå in på livsmedelsverkets hemsida. Där finns info ;)
Annars är det oftast bästa sättet att låta slakteriet förädla produkten. Blir oftast både billigare och bättre. Sedan kan du sälja till kund med gott samvete och ett högt pris :o 8)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: louise skrivet 23 okt-08 kl 18:42
jag är intresserad av legoslakt linda, men det blir ju minimal produktion;)

För godkänd livsmedelslokal krävs en hel del. Eller, inget som går att förklara här riktigt. Godkänt avlopp, godkännt vatten, lättstädade utrymmen, särskiltda utrymmen för förpackningar, för produkter som kan ha jord opå sig, flera olika kylar beroende på vad du ska stoppa i dem, en hygienplan efter väldigt speciella regler där du visar exakt hur du utför alla moment, ett tillstånd inte att förglömma, det kostar många tusen i kontroller, du måste ha livmedelshygienutbildning och kunna allt om bakterier, temperaturer och hygienrutiner. osv osv.

MEn tillstånd att sälja kött behövs inte. Jag legoslaktar allt mitt och hämtar lådor. Som Linda säger, bara man ser till att hålla nere tempen. Men tillstånd till leverans av färdigpackat krävs inte.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 23 okt-08 kl 21:20
jag är intresserad av legoslakt linda, men det blir ju minimal produktion;)


Men vilket pris är du beredd att betala för att få det legoslaktat? I min kalkyl än så länge är det mycket sämre lönsamhet för mig att legoslakta än att sälja köttet själv.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Edgar skrivet 24 okt-08 kl 10:06
Här finns ju olika ben att stå på.

Slakten är ett, köttförsäljning ett annat, skinn och päls ett tredje osv.

Jag menar att man kan räkna ut vad kompletterande verksamhet innebär för kostnad. För att slakta ett djur extra kan man tänka på följande sätt:

Man slaktar 15 djur i timmen, och vill i handen ha 150 kr/tim. Innebär att bruttoinkomst före skatt ska vara ca 200 kr, och rörelsen ska inklusive arbetsgivaravgift ha in 270 kr per timme. Detta innebär att man för själva slakten måste ta ut minst 18 kr/djur. Sedan tillkommer att man ska ha betalt för puts av köttet dagen efter, destruktion av slaktavfall, förpackningsmaterial etc, vilket kanske blir någonstans runt 5 - 7 kr. Totalt mellan 20 - 25 kr/djur.

Sedan kommer vi in på finliret. Ska ex.vis legoslakt ses som en kompletterande verksamhet, som inte behöver belastas av kostnader för slakterilokal, kylrum etc. eller ska varje slaktkropp dela på gemensamma kostnader, då får man ju lägga på en del ytterligare. Denna avvägning får man ju göra beroende på om legoslakten är en större eller obetydlig andel av verksamheten.

Detta om vad man borde ha ut för slakten. Sedan är ju prissättning något helt annat. Här får man ju sätta sina priser efter vad kunderna vill betala, och om man vill legoslakta eller inte. Tar man 100 kr/djur får man ju inte speciellt mycket besvär med legoslakt, tar man 10 kr så blir det ju mer, men då får man ju inte särskilt bra betalt för sitt jobb.

Sedan tillkommer ju moms med 25 %.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 24 okt-08 kl 12:17
Här finns ju olika ben att stå på.

Slakten är ett, köttförsäljning ett annat, skinn och päls ett tredje osv.

Jag menar att man kan räkna ut vad kompletterande verksamhet innebär för kostnad. För att slakta ett djur extra kan man tänka på följande sätt:

Man slaktar 15 djur i timmen, och vill i handen ha 150 kr/tim. Innebär att bruttoinkomst före skatt ska vara ca 200 kr, och rörelsen ska inklusive arbetsgivaravgift ha in 270 kr per timme. Detta innebär att man för själva slakten måste ta ut minst 18 kr/djur. Sedan tillkommer att man ska ha betalt för puts av köttet dagen efter, destruktion av slaktavfall, förpackningsmaterial etc, vilket kanske blir någonstans runt 5 - 7 kr. Totalt mellan 20 - 25 kr/djur.

Sedan kommer vi in på finliret. Ska ex.vis legoslakt ses som en kompletterande verksamhet, som inte behöver belastas av kostnader för slakterilokal, kylrum etc. eller ska varje slaktkropp dela på gemensamma kostnader, då får man ju lägga på en del ytterligare. Denna avvägning får man ju göra beroende på om legoslakten är en större eller obetydlig andel av verksamheten.

Detta om vad man borde ha ut för slakten. Sedan är ju prissättning något helt annat. Här får man ju sätta sina priser efter vad kunderna vill betala, och om man vill legoslakta eller inte. Tar man 100 kr/djur får man ju inte speciellt mycket besvär med legoslakt, tar man 10 kr så blir det ju mer, men då får man ju inte särskilt bra betalt för sitt jobb.

Sedan tillkommer ju moms med 25 %.

Tack Edgar!
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: louise skrivet 25 okt-08 kl 23:05
menar du 150 kr som man får behålla? Är inte det väldigt mycket?
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 26 okt-08 kl 07:34
menar du 150 kr som man får behålla? Är inte det väldigt mycket?


Jo, men det är ju endast tiden för slakt man räknar då, räkna med att man har en hel del andra timmar i företaget på kundkontakt, uppfödarkontakt etc som då är obetald...

Gösta kanske kan berätta hur många timmar han lägger ner på övriga telefonsamtal, mail etc från kaninuppfödare och kontakt med kunder etc
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 26 okt-08 kl 20:58
Funderar om man har möjlighet att hyra in sig i ett godkännt slakteri, vad gäller då?
Måste köttet veterinärbesiktigas vid varje slakt? Hon som har slakteriet säger att hon måste ta dit veterinären varje gång hon slaktar.
Hur hanteras köttet sedan?

Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 26 okt-08 kl 21:40
Beror på vilken typ av slakteri du avser. Slakteriet måste vara godkänt för det djurslag du ska slakta. I ditt inlägg låter det som om du frågat på ett kontrollslakteri. Där blir det nog problem eftersom alla djur som slaktas där skall underkasta sig en veterinärbesiktning. Kaniner är undantagna från detta krav och får då inte tas in i ett kontrollslakteri.
Djur som slaktas i godkänt slakteri får hämtas, konsumeras eller försäljas om kylkedjan inte bryts och köttet är emballerat. T.ex. vaccuumpackat eller förslutet på annat sätt.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 26 okt-08 kl 22:00
Ok. Det är ett slakteri för fågel. Jag frågar för att jag vet inget om vilka regler som gäller, tänkte att det kanske kunde vara ett alternativ för mej som inte har nåt slakteri i närheten som tar emot kanin.
Det hade ju varit smidigt att åka dit och slakta själv, men det är säkert som du säger att det är ett kontrollslakteri. Då kan hon ju inte ta in andra djur dit.
Bra att veta att kaniner inte kräver veterinärbesiktning av köttet. Fågel kräver tydligen det.

Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 27 okt-08 kl 04:31

Bra att veta att kaniner inte kräver veterinärbesiktning av köttet. Fågel kräver tydligen det.


Bara struts, tror jag... Andra fjäderfä ska kunna slaktas utan besiktning, eller?
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 27 okt-08 kl 15:42
10.000 fågel utom struts som enligt jordbruksverket inte är en fågel :o eller 10.000 hardjur får slaktas utan veterinärkontroll i godkänd lokal. Dock inte samtidigt ;D
Är inte alls otänkbart att du kan slakta kaniner där. Tänk på att du måste vara där i två dagar!
Slakt dag ett. Kylning på natten samt packning dag 2.
Lycka till :)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 27 okt-08 kl 22:48
Det är struts som ska slaktas där. Det betyder alltså att jag inte kommer att kunna hyra in mej där.
Synd, det hade kunnat vara en möjlighet.

Sara
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Melica skrivet 27 okt-08 kl 23:01
Skulle man alltså kunna slakta kanin ibland, och höns andra dagar? Eller är det stora skillnader i de lokaler och den utrustning som behövs?
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: ekoStina skrivet 29 okt-08 kl 12:52
det skulle ju vara kul att veta om man får slakta höns och kanin i samma lokal om än olika dagar/ avdelningar. det kan ju öka lönsamheten ganska mycket för lokalerna om man kan föda upp båda djurslagen på samma gård och slakta i samma lokal.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Lusa skrivet 02 nov-08 kl 21:20
jag skulle iallafall anmäla mitt intresse för att köpa till hundarna mina!
Finns det någon som kan tänka sig sälja regelbundet så hör av er. Skråv som många gånger kastas går alldeles utmärkt.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: morellen skrivet 06 nov-08 kl 14:35
jag skulle  vara intresserad om det blev möjligt med fjäderfäslakt i lokalen, om jag nu fattat rätt att det räcker med godkänd lokal o obruten kylkedja för att kunna sälja fjäderfä.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 06 nov-08 kl 17:07
Regeln säger 10.000 hardjur eller fjäderfä.
Det är inte bara lokalen som ska vara godkänd. Även slaktaren skall vara godkänd för djurslaget för att slippa veterinärkontroll och få utföra slakten 8)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: bondelinda skrivet 12 nov-08 kl 14:52
Har dessutom läst någonstans att man bara får slakta sina egna djur, är det sant?
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Gösta skrivet 13 nov-08 kl 15:28
Problem med regeltolkning sker oftast när olika regelverk skall samköras :-\
Här gäller det att skilja på de olika slakterierna. Gårdsslakteri, Viltslakteri, Kaninslakteri, gårdsnära slakteri, kontrollslakteri, storskaligt slakteri. Visst är det underbart eller hur?
Kommer igen i en ny tråd efter mötet med SLV. 8)
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 apr-09 kl 11:25
tänkte få lite liv i tråden igen, frågan börjar nog bli aktuell för mig till hösten eller nästa vår. visst finns det kommunala utbildningar för sånt? är det nån som har en bra länk tilllivsmedelsverkets hemsida där de punkt för punkt redogör precis vad som krävs för slakt av kanin och fågel i samma lokal? eller är det kanske bättre att ringa och besvära en liten byråkrat istället  ;D
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: louise skrivet 04 apr-09 kl 12:00
jag har aldrig hört talas om kommunala utbildningar i slakt. Kommuner är ju rätt små och har kanske inte ett enda slakteri i sitt område. Så det skulle nog inte bli många deltagare på en kurs. Jag tycker det är enklare att prata med livsmedelsverket som har mer erfarenhet. Kommunerna har dålig koll, och ringer ändå slv för tolkningar eftersom de är så oerfarna.

Livsmedelsverket har telefontid 9-11 alla dagar utom onsdag, det är Köttenheten man ska prata med.

Länsstyrelserna håller ju kurser ibland, Anticimex har hygienutbildningar men de är generella, inte anpassade för just slakterier.

Alla lagar går att htita på slv:s hemsida. Dessa är viktigast:

852 - 2004 är en generell livsmedelshygienlag som små kaninslakterier ska följa (och alla livsmedelsföretagare överhuvudtaget)
853 -2004 är den man slipper följa, och gäller för alla andra slakterier.

Men hur tolkningarna blir i praktiken vet jag inte.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 apr-09 kl 12:12
ok, länsstyrelsen. tackar.

jag tror att jag slår en ping till livsmedelsverket på måndag.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: louise skrivet 04 apr-09 kl 12:13
ojdå, skrev du nu. jag har uppdaterat mitt inlägg sisådär 3 ggr nu.. läs igen!
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 apr-09 kl 12:47
tackar igen. men jag ska nog ringa iaf och fråga hur det är om man vill kombinera kaninerna med fågel, såsom vaktlar eller nåt.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: louise skrivet 04 apr-09 kl 12:55
Ja! Fråga det! Jag har pratat med flera slakterier kom vad det är för sanering som krävs mellan djurslagen, men ingen kan svara. Även de mest drivna backar i panik när det kommer till att ta in fågel i samma lokaler som andra djur. De tycker det är för krångligt. Men jag fattar inte, har man lokaler som är lätta att rengöra är det ju för fan bara att spruta med des-medel överallt.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 apr-09 kl 13:13
jo, jag ska göra det. för jag vill börja med kaniner samt höns, ankor, gäss och vaktlar innan jag ger mig på avancerade grejer som grisar eller sånt. nog ska vi själva käka upp mycket av ovan nämnda men jag vill ju kunna sälja allt som är över, så att kunna slakta både fågel och kanin i godkända lokaler vore ju toppen. men jag återkommer på måndag.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 04 apr-09 kl 13:45
www.eldrimner.com

De har rådgivning osv... men de har mest erfarenhet av de större vanliga slaktdjuren.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: Melica skrivet 04 apr-09 kl 22:53
LillaSophie; http://www.gronanavet.se/ (http://www.gronanavet.se/) hör dig för här. Intresseanmälningar för olika kurser i Norr- och Västerbotten.
Titel: SV: Räknar på slakteri igen...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 apr-09 kl 23:51
ja, får se om jag hinner klämma in en kurs innan vi drar söderut. tack för tipset ändå  ;D