Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: lenane skrivet 21 okt-08 kl 08:51

Titel: Mannagrynsformar
Skrivet av: lenane skrivet 21 okt-08 kl 08:51
Vet någon hur man gör mannagrynsformar? Min svärmor kokade mannagrynsgröt och blandade i NÅGOT. Hällde sedan smeten i vanliga kaffekoppar. Smeten stelnade och serverades med saftsås. Mina barn älskade dessa mannagrynsformar och nu vill jag bjuda mina barnbarn på samma delikatess. Vet någon vad hon blandade i gröten????
Titel: SV: Mannagrynsformar
Skrivet av: tanteva skrivet 21 okt-08 kl 09:06
Jag är ju inte säker, men det låter ju som vanlig mannagrynspudding - bara att hon gjorde dom i "portionsformar".

Mannagrynspudding
4 Portioner

1 Eller 2 uppvispade ägg
2 msk Msk socker
2 Rivna bittermandlar, eller -1 dl russin Saftsås eller sylt

Koka mannagrynsgröt till 4 portioner. Rör ner ägg och socker. Smaksätt med bittermandel eller russin. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i 200 grader C. 30-40 minuter. Serveras något avsvalnad med saftsås eller sylt.
Titel: SV: Mannagrynsformar
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 21 okt-08 kl 09:07
Hon kan ha haft i gelatin. Men då handlar det om kall pudding.
Titel: SV: Mannagrynsformar
Skrivet av: Appeltorp 12 skrivet 21 okt-08 kl 09:09
*edit* Oj, både Sommartorparn och Tanteva han före.

Jag vet inte, men kan gissa ;-)

Både ägg och gelatin borde ge önskat resultat, det är ju inte så dyrt att prova heller, koka en liten omgång mannagrynsgröt, häll ägg i hälften och gelatin i andra halvan och se vad som händer.

Tänk på att du inte kan hälla ägg i kokande saker, det får svalna lite först och sen i med äggen och sjud tills det tjocknar. Alternativt vispa ägg och värm i vattenbad tills det blir varmt men inte kokar, vispa ned gröten i äggsmeten och koka upp tills det tjocknar.

Sen undrar jag om inte mannagrynsgröt stelnar av sig självt när det kallnar, hon kanske bara hällde i en smaksättning, vanilj, honung, sirap, fruktbitar, russin, whiskey vad vet jag.

Man kan göra mannagrynspudding, men den ska bakas i ugn också.

Mannagrynspudding
4 Portioner

1 Eller 2 uppvispade ägg
2 msk Msk socker
2 Rivna bittermandlar, eller -1 dl russin Saftsås eller sylt

Koka mannagrynsgröt till 4 portioner. (se mannagrynsgröt). Rör ner ägg och socker. Smaksätt med bittermandel eller russin. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i 200 grader C. 30-40 minuter. Serveras något avsvalnad med saftsås eller sylt

Lycka till och skriv gärna ned receptet här om du lyckas.