Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gryning skrivet 20 okt-08 kl 13:29

Titel: BRÅTTOM: Insaltning av skinka
Skrivet av: Gryning skrivet 20 okt-08 kl 13:29
I förrgår gned jag in skinka i salt-sirap krydd-salpeterbladning och så har den (de för det är två bitar) legat i det i två dygn. Nu kokar jag ihop saltlake.
Det är massor av socker--sirapblandning kvari grytan där skinkan låg och den har även saftat sig. Ska det vara kvar när jag häller över saltlaken eller ska jag diska ur det? Det är bråttom.

Titel: SV: BRÅTTOM: Insaltning av skinka
Skrivet av: ChristinaR skrivet 20 okt-08 kl 13:41
Jag antar att det kan vara kvar. Det ger väl smak?

Själv brukar jag torrsalta sidfläsk, då får det ligga i salt-sockerblandning hela tiden, bara i sin egen vätska, utan att jag gör särskild saltlag. Gudomligt gott att avnjuta i tunna skivor. Men jag antar att det inte fungerar på skinka, som är så mycket tjockare?
Titel: SV: BRÅTTOM: Insaltning av skinka
Skrivet av: Gryning skrivet 20 okt-08 kl 13:44
Puh tack för ditt svar!
Jag vågar inte chansa på egna improvisationer på hel skinka. Jag har varit med om att den har varit grå i mitten, dvs att salpeten inte har dragits ända in. Men du säkert en poäng i att det ger smak!
Titel: SV: BRÅTTOM: Insaltning av skinka
Skrivet av: Moraggarn skrivet 21 okt-08 kl 13:08
Jag hade nog flyttat skinkan till en annan bytta alternativt diskat ur den som den låg i för att sen enbart hälla på saltlagen,risken är annars att du inte får den sälta du önskar.Fast detta har du kanske redan tänkt på och gjort en något saltare saltlag att använda.