Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: saint206 skrivet 14 okt-08 kl 20:56

Titel: ni med linderöd...
Skrivet av: saint206 skrivet 14 okt-08 kl 20:56
när slaktar ni? vad väger dom då?
hur stora är era som är födda i år(april) nu?
tycker mina är små...
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: saint206 skrivet 17 okt-08 kl 19:12
38st har läst, inte en enda har svarat :-\
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Weija skrivet 19 okt-08 kl 09:14
slaktade igår har inte vägt dom men en väger nog ca 50kilo o den andra 60kilo slaktade alltså
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: saint206 skrivet 19 okt-08 kl 16:04
ok, tack så mycket:D
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Oskarsgården skrivet 19 okt-08 kl 16:08
Vi fick våra första kultingar i maj och de är långt ifrån klara för slakt :(
Vi räknar med att ta dom i början på december..så än sålänge har jag inga vikter att delge..
Nästa år är kultingarna planerad jan/feb i stället..
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 19 okt-08 kl 17:47
Våra Linderödare är från februari. De blir slaktat i mitten av november.
Enligt min leverantör ska de egentligen vara ett år när man slaker dem men de hinner inte det ;)

Har ingen idé vad det blir för slaktvikt. Vi väger när vi fryser i köttet.
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 20 okt-08 kl 09:48
Hur mycket , och vad för foder ger ni?  Känns spontant som att Linderödskött blir rätt dyrt?
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Oskarsgården skrivet 20 okt-08 kl 14:34
Jo.. kan hålla med om att det blir nog rätt dyrt med linderödskött och de mår inte bra av att gödas snabbare..
Det måste få ta sin tid..
Man kan inte föda upp dom för att tjäna pengar på slaktdjur direkt..

Vi har sålt en del kultingar till liv/avel/hushållsgrisar.. och slaktar de som blir över för husbehov..

Vi föder våra med korn o ensilage från grannbonden som vi köper till bra pris och foderpotatis (köper billigt från lokal odlare).. förutom det så får vi bröd/frukt/grönt från 3 olika butiker som vi kokar med potatisen..

Men med bensinpriserna så är det inte billigt att hämta mat heller även om det är billigt och en del är gratis..
Vi åker minst två ggr i veckan 8mil tor för att hämta..

Har man inte så många att föda upp så kan man få dem upp i vikt på 6-8månader..
Men vi har haft tre kullar nästan samtidigt i år och då är det svårt att få alla att växa lika mycket..

Nästa år blir det en kull i februari på suggan som kan slaktas i oktober och en kull i augusti på gyltan som kan slaktas i april kanske.. känns som det är en genomförbar plan för oss.. då har vi ungefär lika många djur hela tiden att föda..
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 21 okt-08 kl 10:51
Nej, det är just det jag funderar över, om det är möjligt att få fram säljbart kött till ett pris som konsumenter återkommande skulle vilja betala? Jag sitter just och gör en kalkyl över köttlådor från vanliga, men utegående, grisar, som tar hänsyn till allt svinn vid olika moment av slakten, och jag hamnar ju på ett kilopris uppåt 50 kr för att överhuvudtaget få det att gå ihop. Jag skulle enkelt kunna peta in Linderödssiffror isället och få fram ett utpris, men det verkar svårt att räkna på foderkostanden, samt att man ju helst ska veta ungefär hur många slaktsvin man får fram per sugga för att kunna slå ut hennes foderkostnad också..
Sen är det ju förstås en annan sak om man bara har dom för husbehov, och om man har lite annan nytta av dom, men här på forumet finns ju trots allt en del som tänker sig att sälja Linderödskött, och jag frågar mig om det är möjligt tro...
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 21 okt-08 kl 11:37
Hejsan!
Detta med att räkna ut kostnader är ju lite knepigt.. Det går ju att räkna lite hur man vill beroende på inställning till gården/uppfödningen.  :)

Personligen räknar jag inte in någon arbetstid alls i kostnaderna, utan enbart på foderkostnad + ev. fraktkostnad för fodret samt ev. veterinärskostnader.

Jag gör en liten uppställning med siffrorna mer eller mindre tagna ur luften..  :)

Om jag räknar med 7 slaktade grisar per "omgång" och att veterinären behöver åka ut en gång under deras levnadstid (c:a 1500:-) samt att de äter c:a 500 kg foder per gris levnadstiden och att de har en slaktad vikt på 55 kg.

Kostnaderna totalt sett skulle då bli:
Vet. 1500:-
Foder: 500 kg * 7 st * 2.50:-/kg = 8800:-
Lite övriga kostnader (diesel för att hämta foder, el, o.s.v..): C:a 300:-

Det ger ungefär 10 500:- i kostnader som ska fördelas på c:a 380 kg kött, dvs c:a 27-28 kr/kg

Som sagt, siffrorna tog jag bara lite ur luften nu så korrigera mig gärna..
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 21 okt-08 kl 13:15
Ja, det var ju inte så farligt, det enda kruxet är hur man räknar slaktad vikt.. När jag har kollat upp detta nu så visar det sig att svinnet vid styckning är mycket större än ens jag trott, och på en 85 kg slaktad gris räknar jag bara med att få ut ca 58 kg säljbar vara, dvs utan ben och svål och sånt som jag vet folk inte vill betala för. Och om jag bara petar in det du kallar för slaktvikt, dvs 55 kg istället för mina 85 så får jag en säljbar vikt på 37 kg, och det ställer ju till det i dina siffror lite, då hamnar du på 40 kr kg för att få kostnaderna betalda, ska man sen sälja så vill man ju ha lite vinst också.. Ja..det är svårt.. :)
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 21 okt-08 kl 13:40
Japp helt klart knepigt.. Men min förhoppning är att foderkostnaden ska kunna minska drastiskt när man antingen tar eget spannmål eller får spannmål som betalning för ev. utarrenderad åker. Sedan vet jag inte om en slaktvikt på 55 kilo är korrekt, jag tog bara siffran från tidigare inlägg i tråden, jag har ingen aning om vad de räknar in i dessa 55 kilo. Det jag inte räknade med här är väl också de kanske 2 grisar som man slaktar och tar själv, det innebär ju att om den övriga försäljningen bara går jämnt ut så är ju vinsten i så fall det egna köttet.
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Rödjan skrivet 23 okt-08 kl 22:19
Jag har 4 lindar kvar, födda i april. Galtar. De går ute. De äter potatis och havre, samt våra och andras matrester och utgången mat från lokala handlaren.

Vi slaktade en av dem redan för en månad sen. Honom äter jag fortfarande på. Att slakta en gris tidigt om man har många kan jag starkt rekommendera. Det gör att det känns roligt att ha grisar, när man får ut något av dem direkt. Annars kan det kännas bra tungt att släpa med all mat hela tiden, om det är så att man just börjat hålla djur. Spädgris (för det är det nästan) är nog ännu lite godare också.

Grisarna växer okej tycker jag men så äter de mycket också. Det har gått åt mer än 1 1/2 ton potatis (ā 20 öre kilot) och 500 kilo havre (1:50 kilot). Mycket jobb med att kånka potäter har det blivit, men som tur är har vi WWOOFare som hjälper till ibland. Jag skulle uppskatta deras vikt till kanske 60-70 kilo. Jag har ökat fodergivan den senaste tiden då betet (böket) blivit sämre och temperaturn sjunkit. Kanske skulle jag ha gett dem mer redan från början.

Om de bara gått inne hela dagarna så som i en svinfarm hade de så klart växt väldigt mycket snabbare. De är mycket energiska och lekfulla. Endast nätterna går åt till vila. Ett varmare hus hade också gett mer kött per foderenhet. Samtidigt kostade deras hus bara 100 kronor (för spik) att tillverka och inget att hålla varmt.

Mest skillnad hade nog gjorts med sojaprotein och foder från Lantmännen. Men då frångår man en viktig ekologisk princip. Nu äter de utsorterad potatis (ingen människa hade köpt den) och havre som ger en lokal bonde pengar. Transporterna är minimala.

Hursomhelst, de vägde 25 kilo i juni och nu är de uppe i 60-70.

Och så ska man inte glömma värdet av gödsling och uppbökning. De är verkligen bondens bästa vän på en ny gård. Glöm heller inte lever, hjärta, huvudsylta, tarmar till korv och allt sånt gott som man äter själv (tar man inte rätt på allt tycker jag att det kan kvitta att ha djur!). Samt att skinnet, benen och annat blir väldigt bra hund- och kattmat.
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 24 okt-08 kl 06:15
Ok, Tack för en utförlig redovisning! :) Bra att veta kan ju vara att det finns Krav-godkänt färdigfoder på Lantmännen, och det innehåller ingen soja, tyvärr bara i bulk, så det vill ju till att man har några stycken..(Av nån märklig anledning finns ekologiskt ko-foder i småsäck, men inte gris, det måste väl vara fler som har en hushållsgris, än dom som har en hushållsko ??? )

Sen det här med svinnet, jo, det är nog gott och väl när man tar hand om dom själva. Men vi säljer kött i lådor, och då måste det vara bara rent kött i, annars köper folk helt enkelt inte, det är ett väldigt fåtal som kan tänka sig att göra sylta eller ta hand om lever osv...
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Herrarna i hagen skrivet 26 okt-08 kl 22:34
Det med kilopris på linderödare.

Vi har tagit 55 kr styckat och kunden har så klart fått betala för benen åxå för dom får kunden själv välja om dem vill ha eller inte men vi tar betalt för dom så det är upp till kunden om de vill ha dem eller inte.Inte blir det mycket över i pengar men jag vill inte ge upp att man kan sälja och tjäna pengar på linderödare.Jag menar det är skillnad på Fiat och Rolls Rolls. vi tror på att om man kan prata för din vara och förklara vad det handlar om. alltså det att det blir ett helt annat kött med tanke på att de växer långsammare än vanliga grisar som man kan köpa för 30-35 kr kg, Usch skulle aldrig ge det för dassigt ljust kött.

Man säljer kvalitet inte kvantitet om man handlar med lindrödare.Och det gör vi våra kunder mycket nöjda med..De fattar vad det är för kött dom får för pengarna.

Vi kommer att öka våran bestättning så inom tre år skall vi ha 10 suggor.
En viss del ska vi sälja som livdjur men det är slaktproduktion vi vill satsa på.

ja ville bara skriva av mig lite.=) ha ha .......

/N
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 26 okt-08 kl 22:44
Jag tycker det rent pedagogiskt är svårt att förklara det där med olika vikter, vi tar därför betalt för den faktiska vikten i lådorna,efter att  ben och svål är bortplockat, då kan kunden lätt jämföra med vad köttet skulle kostat honom i affären. Jag har hört så många som säger att dom inte tycker det lönar sig att köpa en halv gris, för så mycket försvinner, så därför valde vi nu denna variant. Vi har tagit 47 kr nu och dom gick åt bra, sen visar det sig i vår hur många som återkommer  och ska köpa igen. Men vi hoppas ju på att kunna sälja 3-400 om året, det är ju för oss det vi ska leva på... Och för oss är det mycket extrapengar, ca 7 kr/kg jämfört med att skicka till slakteri, och skulle ett slakteri höja med 7 kr så skulle många garanterat hicka till... :)
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: louise skrivet 22 nov-08 kl 20:05
marknadspriset på linderöd är nu 80 kr. Färdigstyckat i låda, vitslaktat. Dumpa inte priserna snälla kollegor!
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 22 nov-08 kl 22:36
Menar du då den faktiska vikten på lådan..? Så att det är jämförbart med det man köper i affären, sånär som på att man måste köpa en halv gris för att få det priset?
Egentligen är det ju isåfall inte så väldigt dyrt med tanke på att vanliga kotletter kosta runt 75-80 kr/ kg i affären...
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: gimskogen skrivet 26 nov-08 kl 09:59
Japp helt klart knepigt.. Men min förhoppning är att foderkostnaden ska kunna minska drastiskt när man antingen tar eget spannmål eller får spannmål som betalning för ev. utarrenderad åker. Sedan vet jag inte om en slaktvikt på 55 kilo är korrekt, jag tog bara siffran från tidigare inlägg i tråden, jag har ingen aning om vad de räknar in i dessa 55 kilo. Det jag inte räknade med här är väl också de kanske 2 grisar som man slaktar och tar själv, det innebär ju att om den övriga försäljningen bara går jämnt ut så är ju vinsten i så fall det egna köttet.

Säljer du köttet benfritt??
de har jag aldrig gjort.. folk får köpa i halvor eller i kvartar o är de styckast så är allt med både huvud o fötter... o naturligtvis är svålen kvar om de är en skållad gris...

är den flådd så finns ju ingen svål..


vill de inte ha tex huvud så tar vi bara bort de ..

benfritt kött är ju natligt vis dyrare än kött med ben...

Man kan inte sälja köttet för samma som de säljes på tex konsum..

Glada utegrisar kostar ju minst 10 kr mer per kg... Med ben o svål... enligt min mening..
 ;D
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: ingvar2 skrivet 26 nov-08 kl 12:16
Jo, men problemet tycker jag är att så många inte upplyser om vad det är dom säljer, såg t.ex en hemsida med griskött i lådor, där stod det i rubriken att dom tar 37 kr/kg, sen , sist,inom parantes står det att det avser slaktad vikt. Räknar man då om det till styckad vikt, som är i genomsnitt 25% mindre, så blir deras kilopris 52 kr.  När vi säljer lådor så tar vi betalt för det lådan väger, efter att svål och ben är bortplockat ( och då menar jag inte t.ex ben på kotletter och karre).  Hur skulle jag kunna förklara att dom får betala för 35 kilo när lådan dom står och håller i väger 27 ??? Folk känner sig då lurade och återkommer aldrig.
Jag hör hela tiden folk som säger att det lönar sig inte att köpa en halv gris eftersom det försvinner så mycket, en tydlig effekt av att bönder sålt halva grisar och inte upplyst om de olika vikterna. Då får jag försöka förklara att så är det inte i våra lådor, där är det samma styckning som på det du köper i affär, och allt i lådan går att använda även för ett modernt hushåll, det är ju t.ex många som vill att vi plockar bort läggen, för dom vet inte vad göra med dom.
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: Sar skrivet 26 nov-08 kl 19:50
Jag skulle gärna ha handlat av dig! Som "nybörjare" är det svårt att stycka själv, jag betalar gärna några kronor extra för samma styckning som på affär. Tyvärr bor vi nog för långt från varandra.... /Sar
Titel: SV: ni med linderöd...
Skrivet av: vindbelgur skrivet 27 maj-14 kl 13:45
marknadspriset på linderöd är nu 80 kr. Färdigstyckat i låda, vitslaktat. Dumpa inte priserna snälla kollegor!

Var har du / kan jag hitta info om denna marknadspriset? Föreningen Landsvinet kanske?