Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Palleman skrivet 13 okt-08 kl 08:15

Titel: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Palleman skrivet 13 okt-08 kl 08:15
Blivit en fena på att baka bagels som verkar vara omtyckta men har ett problem.. Kära Alternativare, hjälp mig..  :-[ hur får jag bullarna släta.. får ej till det.. dom blir skrovliga.. visst.. lika goda men ej så fina ju..
Såg ju på alla bagels i New York.. där var dom släta och fina.. hur gör man?
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Vurre skrivet 13 okt-08 kl 10:59
Just bagels hör inte till jag brukar baka, men i allmänhet blir bröd släta när de jäst tillräckligt. Kan du lägga in en bild på hur skrovliga de blir?

Och om de övrigt är bra ska man kanske inte oroa sig för mycket över lite ojämnheter?
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Palleman skrivet 13 okt-08 kl 12:44
Well.. då dom är jästa och fina är dom släta.. men när dom hamnar i grytan sen så blir det som om dom fått ost på sig.. randiga och små bulliga.. sen i ugnen förvärras ju dock detta fenomen.. Men ack så smarriga dom är..
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 13 okt-08 kl 14:15
Det kan inte vara så att vattnet bubblar lite för mycket när du pocherar dem? Eller att de ligger i vattnet för länge?
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 16 okt-08 kl 10:53
Det kan inte vara så att vattnet bubblar lite för mycket när du pocherar dem? Eller att de ligger i vattnet för länge?

Det kanske är orsaken. Mina bagels blir också skrovliga. Men gooooda!
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 16 okt-08 kl 12:59
Det kanske är orsaken. Mina bagels blir också skrovliga. Men gooooda!

Strör man rikligt med frön ovanpå så är det ingen som ser att de inte är släta :)!
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Palleman skrivet 16 okt-08 kl 13:15
Strör man rikligt med frön ovanpå så är det ingen som ser att de inte är släta :)!

 ;) Nu var du smart...! Hehe.. men om man vill ha släta och fina bara? Suck.. men antar att dom bagels jag såg i USA är maskingjorda.. helt runda och släta.. skall testa nästa gång att bara sjuda vattnet.. men jobbigt med gasspis ju  ;D
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 16 okt-08 kl 13:24
Har bara gjort bagels enl Jan Hedh. Citat: "Lägg försiktigt ned ringarna i det sjudande vattnet och låt dem pocheras i ca 1 minut. Vänd ringarna ett par gånger under tiden".

Fast inte ens Jan Hedhs bagels ser helt släta ut :)!
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Gruff skrivet 17 okt-08 kl 01:34
Jag har då aldrig sett en slät hembakad bagel. Så, se skrovligheten som ett tecken på kvalitén på ditt mathantverk!
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Attis skrivet 17 okt-08 kl 10:56
Måste prova att göra bagels nu när jag läst denna tråd  :)
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 17 okt-08 kl 11:09
Måste prova att göra bagels nu när jag läst denna tråd  :)

Se till att vara ostörd. Det är helknäppt när telefonen ringer hela tiden när man måste kolla att ens bagels bara kokar så och så många sekunder (måste kolla receptet).
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Kabo skrivet 19 okt-08 kl 01:09
Nån som har ett bra och välbeprovat recept?
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Palleman skrivet 19 okt-08 kl 14:53
Nån som har ett bra och välbeprovat recept?

testat  flera olika men det bästa är Leilas..
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Nettus skrivet 23 okt-08 kl 19:18
Jag har då aldrig sett en slät hembakad bagel. Så, se skrovligheten som ett tecken på kvalitén på ditt mathantverk!

Det ska synas att det är "home made"!  ;)
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Palleman skrivet 06 nov-08 kl 20:35
Har väl mer eller mindre löst det.. gjorde degen av misstag lite hårdare denna gång och då kunde jag snurra dom.. dvs.. man gör en lång korv.. skruvar den och sätter hop.. då försvann släthetsproblemet.. och sen koka upp vattnet på stora gaslågan.. sen köra på lilla.. så det sjuder..  ;D
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Oskar73 skrivet 13 jan-09 kl 18:32
JÄS DOM INTE FULLT UT INNAN DU KOKAR DOM.DU SKA KÖRA DEGEN LÄNGE OCH SIST I MED SALTET SÅ DU FÅR LÅNGA GLUTEN TRÅDAR
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 28 mar-09 kl 20:13
Idag har jag gjort bagels och de blev släta. Recept från Arla (sökfunktionen fungerar inte där just nu). Jag tror att det beror på att jag hade i precis så mycket mjöl som det står - det är ganska mycket, 17 dl på 5 dl vatten. Sen knådade jag länge; det står 8 minuter i matberedare, men ordentlig handknådning gick som sagt bra. Jag märkte riktigt medan jag knådade att det skulle bli ett gott resultat. Som föregående inläggsskrivare påpekar: det handlar om långa glutentrådar. Saltet hade jag i tidigt, precis som sirap och fett. Jäsning 30 minuter. Sjudning - inte kokning- och sen 30 min i 200 grader varm ugn.
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: turboman skrivet 02 maj-09 kl 19:23
Blivit en fena på att baka bagels som verkar vara omtyckta men har ett problem.. Kära Alternativare, hjälp mig..  :-[ hur får jag bullarna släta.. får ej till det.. dom blir skrovliga.. visst.. lika goda men ej så fina ju..
Såg ju på alla bagels i New York.. där var dom släta och fina.. hur gör man?

jo vad lustig jag är har du provar sanpapper frågas
Titel: SV: Hur får man brödet slätt?
Skrivet av: bluealabama skrivet 15 maj-09 kl 17:07
Haha! Kul att du lade upp den här frågan - mina bagels som jäste så fint blir också gropiga, som små barnrumpor :)

Jag har funderat på om det kan bero på mjölet? Kanske testa och blanda sojamjöl med vetemjöl och sedan experimentera vidare. Fast egentligen är detta kanske mest en fråga att skicka över till USA, något judiskt  alternativbageri i New York eller så?