Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: anette i bugared skrivet 07 okt-08 kl 16:53
-
Jag har slungat den sista honungen, men den är förfärligt geleaktig. Den rinner knappt genom silarna, det sista får jag nöja mig med att bara grovsila.
Kan det vara för att den stått ett tag, jag har skattat ramarna plockvis sedan i Juli. Vattenhalten ligger på ett genomsnitt på strax under 20 % så det kan inte vara orsaken (försommarhonungen som hade en vattenhalt på 16,5 % rann igenom snabbt som attan, men den slungades dagarna efter skattningen). Honungen som nu segar sig ner i spannen, i en sytrådstunn stråle, är närmast tixotrop. Varför?
Honungen har stått i ett torrt utrymme, i sina lådor, med täta lock både över och under.
Kan tilläggas att det inte finns någon ljung i honungen, ljungen gav inget i år.
-
Lyckliga Du...
Du har troligen fått in LJUNGHONUNG, Honungens lyxsort..... Någon till salu??? Här absolut rent från ljung.
Kurt S
Säffle
-
Det är min gissning att det beror på att honungen har fått stå, och att den kanske är lite kall när du slungar den.
Hos mig blir det så, men då har jag troligen en liten mängd ljung i honungen i alla fall, även om jag upplever att ljungen inte gett något.
Bäst, tycker jag, är att slunga honungen så snabbt det bara går efter skattningen.
-
Ja, ljung kan vi nog utesluta, troligen är honungen sedan innan ljungen började blomma och inte heller här gav den nån nektar. Honungen gick dessutom relativt lätt att få ur ramarna, inte som i fjol när ljunghonungen satt som klister och var omöjlig att slunga loss. Nej, ramarna var tomma och fina efter slungningen men i silarna står honungen kvar.
Nästa år skall vi slunga samma dag vi skattar >:(!
-
Honungen har börjat kristallisera i ramarna.
Ibland är man tvungen att smälta honungen innan silning, 35 grader i tre-fyra dagar så kristallerna smälter. (Att bara "värma" nån timme är inte samma sak)
Det finns en bra värmare man kan placera direkt i silen, då brukar det rinna igenom.
-
Honungen har börjat kristallisera i ramarna.
Ibland är man tvungen att smälta honungen innan silning, 35 grader i tre-fyra dagar så kristallerna smälter. (Att bara "värma" nån timme är inte samma sak)
Det finns en bra värmare man kan placera direkt i silen, då brukar det rinna igenom.
Får införskaffa en sådan till nästa år, tack för tipset.