Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Karina skrivet 05 okt-08 kl 16:34
-
Det närmar sig slakt för våra två grisar och vi vill gärna klara detta på egen hand. Vi skulle vilja tips om hur man gör detta på bästa sätt! Vi har tänkt ta hjälp av en jägare med själva avlivningen, men han har ingen erfarenhet av just grisslakt.
Vi skulle vilja ha tips om sidor, böcker, handledningar etc. som man kan få tag i som beskriver alla momenten för hemslakt av gris. Vi hittar ingenting i detta ämne när vi sökt på nätet och bokklubbar.
Vi är också tacksamma för tips om hur andra har klarat av hemmaslakten. T ex. Avlivning, avblodning, hur har ni gått tillväga med skållningen? Ska grisen hänga? Vilka misstag gjorde ni?
Tacksamma för alla tips!
Thomas och Karina
-
Om jägaren inte är van vid att slakta gris var då uppmärksamma så att han vet vart han skall lägga skottet i pannan det är det viktigaste att grisen går i marken med en smäll och att det inte blir något våda skott. många proffisionella slaktare avsäger sig slakt om dem inte får anväda trynsnara bara för att OM det blir snedskott så har dem koll på grisen och de kan ge den en smäll till. Man måste vara medveten om att risken finns. Men när jag har slaktat två av våra har det gått bra. använde en slaktbult och stack den SNARAST så att livet rann ur denne snabbt. Vänj gärna in dem så att de kan vara i ett mindre hägn så dem inte kan springa ut på något kärr eller till grannen.
Och tänk även på att du skall undvika att spara en kvar någon längre stund om de är vana att gå tillsammans. Kan bli ett stressmoment som inte ni vill ha på halsen.
Och gällande skållningen så har vi bara testat ett halvt djur och det slutade med att vi flådde grisen, vi har linderödare så det där med att skålla gris det kommer vi inte göra mer. Men det viktiga med det momentet är att vattnet har rätt temperatur och att hela grisen täcks med vatten och använd gärna harts om ni får tag i det.
Vi har ett bra skottchema på våran dator så om du vill så kan vi skicka bilderna till dig.För det är verkeligen det viktigaste.(tycker jag som amatör) =) men det kommer säkert gå bra.
Bara men håller sig själv och grisarna lugna och att avlivningen blir så snabb oc hsmidig som möjligt.
Sen vad det gäller hängning så är det väl inte så att det måste hänga för att möras men så att köttet blir lättare att stycka när det är nedkyllt och att smaken blir bättre om det får hänga nån dag, vi lätt den första hänga ett dygn och den andra nu i två dygn och båda vart klockrena enligt min mening.
Hoppas allt går bra och lycka till.
/nicklas
-
Hej och tack för ditt svar.
Det där med att undvika att spara den ena en längre stund. Pratar vi då om minuter eller timmar eller kanske om dagar? Vi har funderat mycket på hur den som blir kvar kommer att reagera och om det kommer att bli svårare med nr 2. Vi har i alla fall bestämt oss för att det är bäst att börja med den med det klenaste psyket. Det känns i alla fall som att de kommer att bli mindre stressade av att slaktas hemma än att åka iväg i en slaktbil, de känner ju inte till något annat än sin hage.
Finns det några nackdelar med att flå? Blir t ex. det rimmade sidfläsket som det ska vara?
En arbetskamrat till mig som har slaktat grisar sa att man kunde rita ett kryss från vänster öra till höger öga och vice versa för att hitta rätt punkt att lägga skottet.
Jag antar att hartset används för att få ta bort borsten ???
Du får gärna skicka bilder,
Hälsningar
Karina
-
Om du vill vara omtänksamm så handlar det väl om max en timme själv helst och obs bara helst så ska det smälla ganska tätt inpå.
Om man kollar på krav-slakt så skall inte något djur vara själv som det sista djuret.
Men som du sa så blir de iaf mindre stressad än vad de skulle bli om de fick en åktur till ett slakteri med en massa andra dofter som de inte känner igen.
Vi kommer att skjuta våra två sista tillsammans bara så pass att jag hinner att ladda om.
Vi flådde ju våra grisar och jag kan inte säga att jag tycker att det vart någon skillnad på fläsket men det beror väl på hur haj man är på att flå gris det är ju lite marigare med tanke på att det är fettet man skär i och det är ju inte något "skinn". Men som sagt beror ju på vad det är för gris åxå. Och javisst är hartset till för att borsten ska bli stummare mot kedjan.
Jag ber min pojkvän att skicka bilderna eller om han hittar vilken adress det var så kan du gå in och kolla själv.
-
jag måste bara undra om det här med skållning.. ???
Är den bara till för att underlätta att få bort borsten eller finns det någon annan anledning till att man skållar? Typ desinfektion av slaktkroppen?
Tror du/någon att det går att skålla med ånga? Har tillgång till försvarets kokvagn med vedeldad lågtryckspanna...
/Karina
-
När jag var liten och vi var iväg och slaktade så minns jag att det skulle vara 67 grader..varken mer eller mindre :) Ånga är nog lite väl varmt. Och sen är ju problemet att det är många här på forumet som även tidigare vittnat om hur jobbigt det är att skrapa Linderödare..så ni kanske skulle överväga flåning iaf...?
-
Hej
Jag ska också slakta och är helt nybörjare på detta, så det vore jättebra om skjutpunkten las ut på forumet.
När man jagar vildsvin ska visst de vara väldigt svåra att avliva gäller det samma med en linderödare.
Så en liten fråga till. När det gället att ta tillvara på köttet finns det någon ålder som de blivit för gamla så att köttet inte är brukbart.
// Gunilla
-
Pang. Från L22.
-
Hehe..jag tror jag fortsätter med återtag från slakteriet ;D
Men du glömde en sak ;) en liten gasolbrännare är smidig att ha för att bränna bort dom sista borsten, då behöver man inte skrapa så noga riktigt...
-
Vi har två linderödare och jag hade tänkt mig hemmaslakt.
Vilka vapen använder ni?
Älgstudsare kontra slaktmask (har tillgång till båda) fördelar och nackdelar.
-
Grisar har en extremt liten träffyta eftersom dom har så liten hjärna ( obs inget skämt..) så älgstudsaren är inte så himla säker som man tror. Var hur som helst redo att skjuta en gång till om du använder den..
Framifrån sett ska dom träffas i en punkt nån eller ett par centimeter ovanför en linje mellan ögonens överkant..i mitten...
-
Tack för den utförliga listan på vad man behöver för grisslakt!
Är det ingen mer som har tankar kring ånga istället för att skålla med vatten? Det går ju inte riktigt att jämföra temperaturen på ånga och vatten så där rakt av. Det går ju bra att sitta i bastun i 67 grader men inte fasen skulle jag vilja bada i den temperaturen :P... Det kanske snarare är så att ångan inte räcker till ???
//Karina
-
Man eldar som bara den och vattnet inne i tryckpannan hettas upp och sen får man ånga ur en slang med ett munstycke. Vi ska ha den till att smälta ur bivax ur ramar men har inte använt den än...
..men, jo, jag hade gärna vilja ha en gammal vedeldad bykgryta. Jag kan se massor av användningsområden för en sådan. Har en stående bevakning på blocket men det säljs inte så många i stockholmstrakten.. ett gammalt badkar har vi redan.
Men jag får väl börja fråga runt, man vet ju aldrig, det kanske är någon som har en gammal kokgryta stående.
//Karina
-
Hmmm.. Ja, det gäller nog att testa innan så man inte står där med ett badkar fullt av ljummet vatten. Det är kanske inte det mest energieffektiva men om det fungerar så är det ju bra...
-
Yes!!! :D
Var och hälsade på en granne för att få låna en mårdfälla (blev av med 9 höns i helgen :'(), och när vi går in i hans uthus så vad skådar mitt öga om inte 2 st pannmurar (heter det så i plural?). Vi får den ena, han var bara glad att den kommer till användning. Så det var plåster på såren för de förlorade hönsen...
-
hur enkelt som helst blitz slakt pistol häng upp dom ta ur buk o flå dom avklarat på en liten stund tycker att dett förstoras upp till nån jätte grej ibland det är ju verkligen inte svårt att flå dom tar ca 15 min per gris o är väldigt smidigt skålla inte för det ä ett jädra jobb det är ju styckningen som kan ta lite tid men även det är enkelt en buk öppnare är det enda du behöver det kan under lätta
-
Om man vill ha svålen kvar eller inte är en smaksak men skållning och skrapning är det jag tycker är bäst, skållningen dödar nog en del bakterier och när man skrapar så åker smuts och översta hudlagret av med pälsen...Och man ska väl skålla och skrapa innan man tar ur grisen...
Sen blir det mer bakterietillväxt med att såga itu grisen men själv har jag problem att träffa fler gånger på samma ställe med yxa om man ska klyva :-[....
-
Hej!
Jag var på Ängavallens gård i Vällinge (www.angavallen.se) igår och tittade bla. på deras gårdsslakteri. Där skållar de alla grisar med ånga. Mer hygieniskt och funkar mycket bra enligt vad de sa!
-
Det var intressant! Fördelen med ånga måste ju vara att man kan hänga upp grisen och skålla den medan den hänger.
//Karina
-
Nja, jag förmodar att dom använder en skåll-skrapmaskin, som dom flesta småslakterier, där är bara lite vatten i och sen roteras grisen ovanför på gummiklossar som skrapar rent den samtidigt som vattnet under då ger ångan..
-
Nej, på Ängavallen (de har ett stort gårdsslakteri!) skållade de griarna medans de hängde. De åkte in i en "ångskållningsrum", eller vad man skall kalla det, och först när de kommit ut lades de ner på skrapmaskinen.
-
Så här slutade vår slakt:
Vi fick tag på en slaktare som skulle göra det. Dessa grispojkar gick lösa (de smet ideligen från sin hage på slutet *suck* men höll sig i närheten eftersom mat och vatten och andra roliga djur=hästar, fanns här). Det var en massa karlar som skulle fånga in dem för att sätta trynsnara och sen använda bultpistolen. I vanliga fall var det inga som helst problem med att fånga in dem, klia och klappa dem, mata dem osv men nu ville de helt enkelt inte.
Det hela slutade med att jag matade dem på ett ovanligt ställe men de såg bara mig. När de glufsade som bäst så sköt sambon (leifw) och hans bror (båda är jägare) båda grisarna samtidigt med älgstudsare (2 olika och jag är totalt ointresserad av vapen så jag vet inte alls vad det var för kaliber, etc). De sköt framifrån, mitt i huvudet på 30 cm avstånd, snett ner i gräsmattan. Båda grisarna var döda innan de nådde marken och ingen av dem var stressade utan de glufsade glatt i sig maten. Det fungerade bäst för oss. Trynsnara och bultpistol låter vi nog vara i fortsättningen utan det får bli älgstudsaren. Slaktaren flådde sen grisarna men han kunde även tänka sig att skålla dem men vi har inget att skålla dem i. Hädanefter kommer vi mest troligen att skjuta en och en men eftersom vi bara hade två stycken grisar kändes det helt fel att skjuta bara en och dessutom ta en i taget. För oss blev det bäst såhär och det var så vi planerade att göra om vi inte hade fått tag på slaktaren också.
Grisarna hängde i 4 dagar (kallt ute, runt 0 gradig dygnstemperatur skulle jag kunna tro).
Det blev gott kött iaf :) Fast våra var feta för de hade fått för mycket mat men vi har heller ingen slaktproduktion utan för eget bruk och nöje... Hur som så kommer suggan och kultingarna bli mindre matade än vad de här grisarna blev och dessutom slaktade tidigare då det inte är lika kallt ute pga hängningen och risken för fruset kött. Vi bor efter Norrlandskusten.
Våra kultingar var runt året och slaktvikten låg på 80-90 kg. En halva sålde vi för 1600 kr inkl grovstyckning. De fick så gott som allt på grisen förutom all svål, fötter och inre organen, fast hade köparna sagt till så hade de fått det också på sin halva. Det hela landade på runt 40 kr/kg.
-
Det låter sunt! Det finns inget mer avstressande än en gevärskula ;) Faktum är att den bästa avlivningsmetoden är gevär, Visserligen använder vi bultpistol på våra lamm, men på grisarna och nötkreaturen är det bössan som gäller. På fåren funkar det med pistol för de har inte samma beteende som en gris, eller för den delen en människa..., ett nötkreatur är stort, och visst kan man avliva det med en bultpistol, men om man vill anspränga sig lite och inte behöva "övermanna" djuret, så är de en kula i pannan som gäller. Det kan låta cyniskt, men djuret är helt omedvetet om vad som skall komma.
-
wow! har de inget skållkar på ängavallen? Utan skållar hängande? Men vad hade de för sorts skrapmaskin..`?
TÄnkte modellen skulle minimerar kraven på utrymme och utrustning i ett slakteri, men skrapmaskinen.. hur stor är den å hur ser de ut?
-
Så här slutade vår slakt:
Vi fick tag på en slaktare som skulle göra det. Dessa grispojkar gick lösa (de smet ideligen från sin hage på slutet *suck* men höll sig i närheten eftersom mat och vatten och andra roliga djur=hästar, fanns här). Det var en massa karlar som skulle fånga in dem för att sätta trynsnara och sen använda bultpistolen. I vanliga fall var det inga som helst problem med att fånga in dem, klia och klappa dem, mata dem osv men nu ville de helt enkelt inte.
Det hela slutade med att jag matade dem på ett ovanligt ställe men de såg bara mig. När de glufsade som bäst så sköt sambon (leifw) och hans bror (båda är jägare) båda grisarna samtidigt med älgstudsare (2 olika och jag är totalt ointresserad av vapen så jag vet inte alls vad det var för kaliber, etc). De sköt framifrån, mitt i huvudet på 30 cm avstånd, snett ner i gräsmattan. Båda grisarna var döda innan de nådde marken och ingen av dem var stressade utan de glufsade glatt i sig maten. Det fungerade bäst för oss. Trynsnara och bultpistol låter vi nog vara i fortsättningen utan det får bli älgstudsaren. Slaktaren flådde sen grisarna men han kunde även tänka sig att skålla dem men vi har inget att skålla dem i. Hädanefter kommer vi mest troligen att skjuta en och en men eftersom vi bara hade två stycken grisar kändes det helt fel att skjuta bara en och dessutom ta en i taget. För oss blev det bäst såhär och det var så vi planerade att göra om vi inte hade fått tag på slaktaren också.
Det är bara klantar som tror att dom ska använda trynbrems på gris när dom ska skjuta med bultpistol. Det är ett effektivt sätt att förstöra köttet med hjälp av stress.
Min styckare berättade att han just häromdan fick in 3 grisar som var slaktade av en så kallad proffessionell slaktare som skulle binda fast dom först.
Köttet var helt gult och sladdrigt.
När vi tar grisar med bultpistol här så går vi runt inne i boxen tills allt blir lugnt och dom står och äter, dom hinner aldrig förstå vad som hände. Gevär blir så bullrigt tycker jag.
-
En nybörjarfråga: tar ni inte trikin-prover? Eller behövs inte det på "hemmagrisar"?
-
Allt jag ska sälja slaktar jag på slakteri, vågar inget annat, då blir dom ju kollade för allt. Dom vi tar hemma är såna som blivit dåliga av nån anledning, och dom blir ju ändå inte mat.
Hade en i senaste skicket som blev helkasserad, hade förmodligen inte synts om man slaktat hemma, så jag är nöjd.
-
Vi skickar in köttet för trikinanalys. Det är jättesmidigt. Blanketter finns på SVA´s hemsida och man skickar in en liten bit av mellangärdet. Får svar dagen efter med SMS. Dyrt är det inte heller. Trikiner är annars jätteovanligt, tror jag läste att det var över 20 år sedan man påträffat trikiner i svensk tamgris. Men det är ju en trygghet att veta, speciellt när man ska bjuda på köttet, tycker jag.
Kul föresten att min gamla tråd har hittat upp hit igen ;)
-
Måste säga att jag efter att ha läst igenom den här tråden tycker att hemmaslakt låter rätt avancerat, svårt och lätt att förvandla till en ganska tragisk fars. Mycket bättre med ett proffs som gör det snabbt och skonsamt.
-
Jag var ganska beredd på att det skulle vara både jobbigt och svårt att slakta hemma, men vi har blivit glatt överaskade. Vi har slaktat sex grisar själva vid det här laget och det har gått jättebra och det har kännts bra för oss att grisarna sluppit en stressande transport.
Måste säga att jag efter att ha läst igenom den här tråden tycker att hemmaslakt låter rätt avancerat, svårt och lätt att förvandla till en ganska tragisk fars. Mycket bättre med ett proffs som gör det snabbt och skonsamt.
Det har skett både snabbt och skonsamt, -pang! Grisarna har inte hunnit att fatta någonting och har fått sluta sina dagar i sin trygga hage. Det som tar längre tid vid hemmaslakt är ju skållandet och resten, men då är ju grisarna redan döda så det spelar ju ingen roll om inte det går snabbt. Våra grisar har i alla fall varit döda när vi skållat dem, vissa proffs på t ex Scans slakterier har ju skållat levande grisar, det är ju verkligen skonsamt....
Dessutom är det kul att kunna ta tillvara på allt från grisen. Istället för att få hem en låda kött. Vi har gjort blodpudding på blodet och jag har gjort tvål av bukistret, öronen och knorrarna har grannens hundar fått och tarmarna har hamnat i en annan grannes kråkfälla. Fåglarna kalasar på späck hela vintern. Nästa år ska jag koka pölsa på huvudena.
-
Dessutom är det kul att kunna ta tillvara på allt från grisen. Istället för att få hem en låda kött. Vi har gjort blodpudding på blodet och jag har gjort tvål av bukistret, öronen och knorrarna har grannens hundar fått och tarmarna har hamnat i en annan grannes kråkfälla. Fåglarna kalasar på späck hela vintern. Nästa år ska jag koka pölsa på huvudena.
Ta till vara på allt? Fjälster (tarmar) och späck är en bra början till korv och knorren är ju en delikatess. Min mor brukade göra sylta på grisöronen. Gott vete fan om det var, men ner gick det med kanel på och rödbetor till.
-
Vi har två linderödare och jag hade tänkt mig hemmaslakt.
Vilka vapen använder ni?
Älgstudsare kontra slaktmask (har tillgång till båda) fördelar och nackdelar.
Använd slaktmask. Älgstudsaren slår rakt genom skallen på grisen och går därefter in i kroppen eller ner i golvet och det är inte så himla bra något av det
-
Hej.
När man anväder studsaren till avlivningen så blir det ett jädra
tryck i griskroppen och blodet skjuts ut i musklerna så det blir rött
eller rödprickigt och det är inte bra, för när ni hänger djuret med blod i muskulaturen så blir det giftigt eller hälsovådligt, så skjut med 22 an inte starkare. Bultpistolen är bäst, det gäller att få grisarna lugna, sätta bultpistolen när dom äter säger poff dom går ner på knä vet ej vad som hänt, humanare kan det inte bli.