Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gildis skrivet 02 okt-08 kl 22:54
-
Hej, är det någon som vet vad man kan göra med oxelbär? Det dräller av dem i träden härute... Läste någonstans att man kan ha dem i bröd - har någon prövat?
Säger tack tack för alla tips jag kan få!
-
Går de att äta?
-
Jag har en liten kokbok som heter "Ut i Naturens Skafferi". Tyvärr finns det inga recept med just oxelbär, men det står i alla fall att dom INTE är giftiga.
-
Det enda jag vet om Oxelbär (förutom att jag smakat och tyckte de var rätt äckliga) så är det att min mormor berättat att de brukade plocka o torka oxelbär och ha som godis när hon var liten. Nu är det så att de kan aldrig ha smakat något gott i hela världen om de gillade oxelbär, för särskilt goda är de inte. Inte om man jämför med hallon, äpplen, vinbär, blåbär osv.
Men en kompis mormor gillar också oxelbär, så jag antar att det finns några som faktiskt gillar dem.
Prova att torka dem! Kanske blir de godare så?
-
I boken "Kan man äta sån't?" står att det finns olika oxlar och den man vill ha är Finnoxel, Sorbus hybrida, inte Vitoxel S. Aria eller Vanlig oxel S. intermedia. Finnoxelns bär är centimeterstora, saftigare och syrligare. De ska vara rejält frostbitna, nästan halvruttna. Kanske fungerar det att lägga dem i frysen ett tag? De har använts i nödbröd och i soppor och vällingar.
-
Oxel är släkt med rönn och kan användas på samma sätt. Frysningen behövs ej. Dom är söta nog. Torka bären. Krossa dom, koka som rönngele eller gör saft på dom. Själv använder jag halva skogen mot min gikt och alla ledbesvär. Tröttnade på kemikalier. Mamma planet har bättre grejer.
-
Jag har smakat på oxelbären. Ganska fadd och intetsägande smak i jämförelse med de sura rönnbären. Tror nog att de går att torka och använda i bröd. Hönsen äter dem här, men inte så att de kastar sig över dem. De ramlar ner i hönsgården och försvinner så småningom.
-
Hej, är det någon som vet vad man kan göra med oxelbär? Det dräller av dem i träden härute... Läste någonstans att man kan ha dem i bröd - har någon prövat?
Säger tack tack för alla tips jag kan få!
kolla den här :http://www.skogsskafferiet.se/oxel/