Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Winnie skrivet 02 okt-08 kl 20:56
-
Söker ett recept på hällbröd, på korn, råg, vete och utan jäst...
-
Birkabröd
4 dl mjöl (Jag använde rågmjöl)
2 dl havregryn
½ tsk salt
1 tsk stött kummin
50 g smör
½ dl honung
2 dl vatten
* Blanda alla torra ingredienser
* Fördela smöret så det blir grynigt
* Tillsätt honung och vatten
* Låt degen vila, gärna svalt
* Ta en liten bit deg, lite större än en stenkula, platta ut den till ca 0,5 cm tjocklek
* Stek i torr stekpanna
Det här receptet var väldigt enkelt och bröden smakade lite svagt av honung. Vi hade bara smör på men man kanske ska ta en honungsklick Smile
Receptet är taget från forumet Historiska världar och baseras på de bröd de hittade vid en utgrävning på birka
-
Tunnbröd på spisen/stekhällen..
2 dl vatten
1/2 tsk salt
ca 5 1/2 dl mjöl tex vetemjöl eller/och finsiktad dinkel.
Kavla ut tio st tunna rundlar och grädda i en stekpanna eller dylikt i ca 2 min på varje sida..
Utmärkta att äta fisk i som talrik i skogen eller när man har bråttom...
kan modifieras efter fantasi tex byta ut en dl mjöl mot majsmjöl och ett ägg..