Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: kattenihatten skrivet 02 okt-08 kl 15:15
-
Är det någon som har ett riktigt gott recept på skorpor att dela med sig av?
gärna smaksatta..........men inte med drivor av socker bara......lite gå ju för sig, men inte så att det blir kakor istället.
suck.......hittar ingenting i mina egna receptböcker :(
-
Här är ett recept!
Har inte gjort dom på ett tag ,men goda var de.
Grahamsskorpor med Koriander o Honung
Smält 100g smör o 6msk honung
Slå på 5dl mjölk,-37 grader
Lös upp 50g jäst i vätskan
Häll i 2tsk salt,1msk sött koriander,2 tsk finstött fänkål
Sedan 8 dl grahamsmjöl,arbeta samman till en lös deg-jäs i 30 min
Blanda i 4-5 dl vetemjöl-knåda-dela i 4 delar-rulla ut till tjocka rullar-lägg på plåt -platta ut dem.
Skär 4 cm breda bitar-jäs 20 min
Grädda i 225grader i 15 min-ta ut låt svalna
Dela dem-och rosta dem i ugnen 225-250 grader i ca 6 min
Sänk till 100 grader torka dem med ungsluckan lite öppen-3-4 timmar,jag brukar sedan låta dem stå kvar i ugnen till nästa dag.
Lägg i en burk! Lycka till!!!
-
Här är ett recept till, om du vill prova flera!
Enkla skorpor
8 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3 msk råsocker
2 tsk nystött kardemumma
150 g margarin
2½ dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp vetemjölet, bakpulvret, sockret och kardemumman i en bunke. Tillsätt margarinet och hacka samman till en smulig deg. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Kavla ut degen till en ca 1½ cm tjock platta på mjölat bakbord. Ta med ett mått ut runda kakor, ca 5 cm i diameter och lägg ut på bakpappersklädd plåt. Grädda skorporna i mitten av ugnen i ca 12 min. Dela de nygräddade skorporna med en gaffel och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp. Rosta dem i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 12 min. Vrid ner ugnsvärmen till 75 grader och låt dem eftertorka med luckan på glänt tills de känns spröda.