Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: speedwell skrivet 01 okt-08 kl 09:04

Titel: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: speedwell skrivet 01 okt-08 kl 09:04
Hej!
Har just bakat en omgång frukost-bullar som dock blev lite misslyckade. Var så trött på morgonen(jag skyller på det.. ;)) när de skulle gräddas så jag tog ut de för tidigt ur ugnen. När man äter dem så bara klibbar de fast i tänderna :p Någon som vet om det är nyttigt att äta så degigt bröd? Kan man sätta in dem i ugnen igen fast de har svalnat? Eller kan man göra något annat av dem?
/Vero
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 01 okt-08 kl 11:54
Av egen erfarenhet (:-[) vet jag att det inte blir bra att försöka grädda dem igen. Det bästa är nog att utfodra någon slags djur med bullarna ;).
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Kimma skrivet 01 okt-08 kl 12:03
Hemma hos oss får hundarna skrovmål varje gång matte försökt sig på att baka matbröd  :-[  ;D
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: speedwell skrivet 03 okt-08 kl 17:25
haha okej, tack för svaren :)
mina fick också gå till "djurmat" - matade min glupska mor och syster med dem, de tyckte att bullarna var jättegoda  ;D
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 03 okt-08 kl 19:21
haha okej, tack för svaren :)
mina fick också gå till "djurmat" - matade min glupska mor och syster med dem, de tyckte att bullarna var jättegoda  ;D

*gapskratt*
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Wolfgang skrivet 10 nov-08 kl 20:58
Skaffa en stektermometer om du inte redan har en till brödbak.
Spetsen in i mitten av limpan (det vete f*n hur man gör med bullar ???)
Ljust bröd är färdigt vid 92 grader, lite mörkare vid 94 grader och ett mörkt bröd är färdigt vid 96 grader, lite svårare att misslyckas på detta viset.

Har inte provat hur det funkar i vedspisen än, men det borde funka där med, måste kanske rotera brödet med jämna mellanrum kanske...
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: speedwell skrivet 11 nov-08 kl 17:30
jag har faktiskt en termometer, den användes dock inte den här gången eftersom det bara ar ett "slänga ihop-bröd" för att ha något att äta till frukost.
Och som sagt är det ju lite svårt med bullar...

Är det förresten någon som vet hur hållbarheten påverkas när brödet är dåligt gräddat? har något vagt minne av att jag läst att man inte ska frysa halvgräddat bröd för att iskristallerna på något sätt skulle göra brödet sämre... Men jag kan tänka mig att det möglar snabbare än "torrt" bröd så därför borde det vara bättre att frysa om det inte går åt snabbt nog... någon som vet?
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: getalina skrivet 11 nov-08 kl 18:06
Kan du inte dela bullarna o fösa in dem i ugnen igen?
Antingen blir de väl färdiggräddade eller skorpor vilket inte är dumt det heller.  ;)
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Xanna skrivet 11 nov-08 kl 18:20
Jag fick mina limpor degiga när hunden gått förbi och skruvat ner värmen..
Kunde inte riktigt med att kasta dem efter hunden, så jag använde brödet till toasts istället.

2 Lagom stora brödskivor. Fyll dem med ost, kött, tomat... Ja, allt som skulle kunna passa på en pizza är väl en bra tumregel. Kläm ihop och pressa in i våffeljärnet. Grädda dem bruna.

Yum Yum!
Titel: SV: Vad göra med halvgräddat bröd?
Skrivet av: Anders S skrivet 11 nov-08 kl 20:20
Skorpor och toasts är nog bra varianter. En annan variant som kan funka är att skiva dem och rosta dem hårt i brödrosten just innan du äter dem.