Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: fleskjohan skrivet 28 sep-08 kl 16:41

Titel: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: fleskjohan skrivet 28 sep-08 kl 16:41
Är det någon som vet var man kan få tag på kyndel? har massa bönor jag vill syra! Har varit runt i ett otal affärer, finns inte att hitta. Läser dessutom att kyndel är viktigt vid syrning av just bönor. Är det någon som vet varför? Går det att ersätta med något annat?
Titel: SV: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: Rafiki skrivet 30 sep-08 kl 08:37
Min sambo brukar syra bönor, typ störbönor osv. men hon använder inte någon kyndel i det... Hon är inte hemma nu så jag kan inte fråga exakt vad som brukar stoppas i burken men inte kyndel, det är jag säker på. Återkommer med svar, om du inte får från annat håll. :)
Titel: SV: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: fleskjohan skrivet 09 okt-08 kl 10:38
I Annelies Schönecks "Mjölksyrejäsning av grönsaker" står det i som tillägg i bönreceptet "Glöm inte bort kyndel vid inläggningen av bönor". Ingen förklaring ges.  Vad säger din sambo om saken? :)
Titel: SV: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 09 okt-08 kl 10:48
Kyndel heter Bohnenkraut på tyska och anses passa jättebra som smaksättning av bönor. Men vadå, har du ingen kyndel (ens torkad), så är det väl inget att göra åt. Såå viktigt är det väl inte.
Titel: SV: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: Rafiki skrivet 10 okt-08 kl 07:37
I Annelies Schönecks "Mjölksyrejäsning av grönsaker" står det i som tillägg i bönreceptet "Glöm inte bort kyndel vid inläggningen av bönor". Ingen förklaring ges.  Vad säger din sambo om saken? :)

Jag har frågat min sambo och hon  sa precis som Sommartorparn, att kyndel är en klassisk krydda ihop med bönor men att hon aldrig använder det när hon syrar bönor. Just i bönsyrningen brukar hon inte tillsätta något annat, utan det blir burkar med bara bönor helt enkelt. ;D Och det blir jättegott!  :P Fast ibland gör hon blandburkar förstås, när det finns lite av varje, med betoning på "lite". Det tycker jag är bra eftersom jag äter mycket "med ögonen" och det blir så fint på tallriken med olika färger och former.  ;D
Titel: SV: Kyndel till mjölksyrning av bönor?
Skrivet av: gardenergirl skrivet 06 feb-09 kl 20:18
Kolla på hälsokost där dom säljer örter, brukar ofta finnas i torkad form, men den färska är mycket godare. Jätte god i soppor.