Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Humleblomster skrivet 21 sep-08 kl 17:51

Titel: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Humleblomster skrivet 21 sep-08 kl 17:51
Min far har en ganska ung ko som ska slaktas. Hon har haft problem med juverinflammationer, både förra kalvningen och den här. Veterinären har skrivit ut antibiotika o hon har blivit frisk, men juvret är nu tyvärr till stor del oanvändbart o risken är mycket stor att hon kommer få nya inflammationer. Så hon ska få vandra vidare  :'(

Hon ska slaktas hemma, så nu vill jag ha tips på hur man kan ta reda på så mycket som möjligt. De större benen tex, om man inte vill koka soppa eller buljong på alltihop, kan man dela dom o torka på nåt vis så hunden kan ha glädje av dom? De säljer ju märgpipor på Granngården tex, borde man inte kunna åstadkomma ett gäng såna själv? Eller måste man frysa eller koka dom först. Tänkte att de kunde räcka lite längre än några veckor.

Vad kan man mer göra av såna delar som inte är självklara köttbitar? Min far kan en hel del, men han brukar nog inte ta reda på minsta lilla flisa..

Finns det nån sån här tråd tidigare så länka gärna!
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Ulricaa skrivet 21 sep-08 kl 19:22
Ja du, benen kan du mycket väl såga itu och frysa ner. Vissa hundar blir väldigt dåliga i magen om inte benen är kokta innan dom får dom, vissa inte. Jag hade sågat benen så mycket så dom går att koka först och sen ge hunden, bara för att slippa den där lösa magen...när jag får vilt och sånt så delar jag upp det i bitar, stekar och sånt och sen gör jag grytbitar av det som går och maler resten som *inte är självklart* till färs. Funkar jättebra....det kan du ju göra med sk och nu kommer jag inte på vad det heter..jo slaksidorna, dvs det tunna köttet som sitter utanpå revbenen oxå. Bara mal och se glad ut! Sen gör jag biffar och sånt och fryser in. Blanda som vanlig blandfärs....jag gjorde lasagne, köttfärslimpa, köttbullar och biffar med fetaost sist jag malde rådjur. Jättesmidigt! och gott att bara ta upp sen! Vi gjorde det på en kväll dessutom så det gick jättefort!

Lycka till!
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Frances skrivet 21 sep-08 kl 19:36
Lever och njurar är väl "givet". Tungan kan man koka och skiva till pålägg! Till hund har jag förstått att vom är fint :)

Mer mer??

*Jag ska slakta nästa vecka*
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 21 sep-08 kl 19:53
glöm inte oxsvanssoppan! mumma i höstmörkret.  :-*
själv gillar jag även inlagda grisfötter - kanske går det att göra med kofötter?  :D
skär bort överflödigt kött från halsbiten - pölsa, köttfärs m.m. - och koka kotorna till den godaste buljongen.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 22 okt-08 kl 08:03
Alla slamsor och sånt som man putsar av köttet när vi styckar lägger jag i mjölkförpackningar och fryser ner. Bra att ta upp och ge hund och katter av senare. Eller så kan man koka slamset sen ihop med korngryn och vad man vill och få riktigt bra hund/kattmat.
På det viset tar vi vara på allt.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 22 okt-08 kl 15:40
Alla slamsor och sånt som man putsar av köttet när vi styckar lägger jag i mjölkförpackningar och fryser ner. Bra att ta upp och ge hund och katter av senare. Eller så kan man koka slamset sen ihop med korngryn och vad man vill och få riktigt bra hund/kattmat.
På det viset tar vi vara på allt.

... och det brukar vi göra pölsa av ... :o
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 22 okt-08 kl 18:04
Åh, det tror jag inte alls att ni gör  :-X  ... Det jag menar med slamset är inte människoföda utan verkligen slamset, hinnor, brosk, senor, blodsprängt beroende på kulträff - och sånt. Inte att förväxla med puts- och rensbitar, som ju i allra högsta grad lämpar sig för att göra korv, färs, pölsa etc av.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Moraggarn skrivet 23 okt-08 kl 08:36
Hjärtat är ett måste att ta tillvara på!! Kalasfint att röka men även steka i tunna skivor med salt peppar och några smarriga örter. Benen sparar du och sågar upp i "lagom"stora bitar och röker,detta är "smaskens" säger vovven. Lungor och lever är perfekt till hunden.Är det ett ungdjur så spar levern till er själva.Lycka till!
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Attes matte skrivet 23 okt-08 kl 10:29
Ett litet varningens ord om tillagade ben till hundar... Om man hettar upp ben (tex kokar) så kan dom sedan flisa sig väldigt otäckt när hunden gnager på dom, med risk för skador på hals och tarmar. Ben bör ges råa till hundar. Om hunden blir dålig i magen av det så kokar man och pillar ur märg och skrapar av köttet och ger till hunden och kastar benen.

Ett annat tips om tillvaratagande. På huvudet finns en hel del kött om djuret är skapligt stort. Kinderna tex...  ;) Passar väl bäst som hundmat kanske... Tungan tycker jag är lite "läskig" så den får hunden oxå här...

Strupen är kalasfint hundtugg oxå. Skålla öronen och skrapa av pälsen och häng dom på tork. Oxå kalasfint hundtugg!  ;)

Lever, njurar, lungor och vom är prima hundmat.

/Sara
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 28 okt-08 kl 18:23
Släng inte fettet heller, kan man koka talg, eller lägga till i köttfärsen för extra näring ;P eller krydda och bre på mackan!
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Skytten skrivet 28 okt-08 kl 19:53
"Vargbenet" som annars är bäst från älg, kan läggas i spänn i en köttbit, om det händelsevis finns en ulv ni vill bli av med i närheten. 8)
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Ulva skrivet 28 okt-08 kl 20:03
"Vargbenet" som annars är bäst från älg, kan läggas i spänn i en köttbit, om det händelsevis finns en ulv ni vill bli av med i närheten. 8)
:o :o :o :o :o

          ;D

Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Brofallsmora skrivet 01 nov-08 kl 13:39
Citera
Ett litet varningens ord om tillagade ben till hundar... Om man hettar upp ben (tex kokar) så kan dom sedan flisa sig väldigt otäckt när hunden gnager på dom, med risk för skador på hals och tarmar.

Flisning efter upphettning gäller bara från djur som börjar på F. Fläsk, Fågel, Fisk o Får. Här var det ju fråga om en ung ko, så ingen fara på taket. Undertecknad menar dock att det är nyttigare och naturligare för hunden att äta rått kött. Många gånger är det bara för snabb omställning i kosten som gör att diaréer uppstår. Magen har ställt in sig på annan föda. Prova med liten bit då och då. sedan ett litet ben.

OBS! Ben från F-djuren kan alltid ges råa (det är upphettningen som gör att de flisar sig). Ingen fara på taket.

/Brofallsmora
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: kanka skrivet 01 nov-08 kl 18:42
Ta reda på gallan och blanda i lite olja och du har ett superbra fläckborttagningsmedel.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 06 nov-08 kl 15:21
Koka huvudet (utan skinnet) och gör sylta eller om man är kräsmagad
koka och rensa bort köttet att ge till hunden.Hjärnan är hundmat med med kanske uppdelat på flera mål
så hunden inte få diare....
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 nov-08 kl 23:06
Ta reda på gallan och blanda i lite olja och du har ett superbra fläckborttagningsmedel.
Vanlig matolja?  Vad slags fläckar?
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 nov-08 kl 23:09
Hjärta och tunga har ungefär samma koktid.  Skumma väl, skala tungan son Du skalar en potatis, och skär till smörgåspålägg.

Om Du tar vara på skinnet, så är hjärnan ypperlig som mjukgörare.  Stenåldersmetod (omnämnd i Grottbjörnens Folk!) som fungerar än.  Jag har gjort det med uppspända skinn, blir GANSKA mjukt utan alltför mycket jobb.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Eva i paradiset skrivet 09 nov-08 kl 22:30


Ett annat tips om tillvaratagande. På huvudet finns en hel del kött om djuret är skapligt stort. Kinderna tex...  ;) Passar väl bäst som hundmat kanske... Tungan tycker jag är lite "läskig" så den får hunden oxå här...

Strupen är kalasfint hundtugg oxå. Skålla öronen och skrapa av pälsen och häng dom på tork. Oxå kalasfint hundtugg!  ;)



/Sara



Vill varna för strupen. Om du ska ge den till hundar så skär upp den på längden. Jag har varit med om en hund som kvävts efter att ha fått en strupbit runt tungan, som sedan fastnat och orsakat så stor svullnad att den kvävdes och dog.
/Eva
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Gräbban skrivet 10 nov-08 kl 19:57
Vad ni imponerar på mig allihopa!! :o Hade jag inte varit så bekväm hade jag fått rejält dåligt samvete nu. Vi slaktade lamm i helgen, och jag skulle innerst inne vilja ta tillvara så mycket det går, för att testa vad man kan få ut. Men eftersom min man inte alls tycker som jag och jag är för bekväm, och han slaktar... Så blir det som vanligt. :P
Fast jag maler iallafall allt småttigt kött. Och lever och hjärta blir hundgodisar. Bara jag som äter lever, så jag behöver inte så många...
Fårtestiklar lär va en delikatess. Nån här som prövat? Hur tillagas det? Inte för att jag NÅGONSIN tänker prova, oavsett hur delikatessigt det är, men är lite nyfiken.... :-[
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Anders S skrivet 11 nov-08 kl 21:09
Vad är egentligen traditionella ingredienser till pölsa? Jag trodde pölsa och lungmos var samma sak, d v s jag trodde pölsa gjordes på lungor. Men här nämner ni till stor del andra ingredienser till pölsa. Pölsa i butik jag kollat innehållsförteckning på har heller inte innehållit lungor vad jag kunnat se.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Skytten skrivet 12 nov-08 kl 11:16
Torgny Lindgren har recept på den äkta syltan, och där ska mycket mer än lungor till! :D
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Anders S skrivet 12 nov-08 kl 20:00
Torgny Lindgren har recept på den äkta syltan, och där ska mycket mer än lungor till! :D

Du menar Pölsan?
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Skytten skrivet 12 nov-08 kl 20:15
Visst Pölsan heter det, bor i Skåne och här ätes slarvsylta.
Annars är det ju noga med att benämna saker någorlunda rätt, att ta fel på vaccinering och kastrering vid läkarbesök kan vara minst sagt förödande.
Titel: SV: Ta reda på HELA djuret!
Skrivet av: Melica skrivet 16 nov-08 kl 23:52
När jag var liten och åt köpt pölsa brukade min pappa tala lyriskt om hur mycket godare det var med lungmos. Minns jag rätt förklarade han att skillnaden var att pölsa till största delen gjordes på kött från huvudet, och lungmos förståss på lungor. Jag minns inte om det skulle vara korngryn i den ena, men inte i den andra, eller hur det nu var.

Han brukade ibland få älghjärtan av sin kompis. Ett år kom han på att göra tjälknöl på hjärtat. Det blev ett jättegott smörgåspålägg! Efter det tillagade han aldrig hjärta på något annat sätt. Jag är inte säker, men kanske lät han det ligga lite extra länge i saltlaken.