Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Long Life skrivet 20 sep-08 kl 23:37
-
Mitt surdegsbröd blir ibland lite vitt på ytan emot slutet, mögel sa frun och slängde det jag enda jag hade att äta. Men det varken smakar eller luktar mögel, kan det vara torkat mjöl som jag gissade eller är det mögel och ska slängas?
-
Jag tror nog närmare på torkat mjöl, men säker kan man ju inte vara. Försök nästa gång skaka bot det. Annars tycker jag att mögelsmaken kommer före nåt syns, så smakar det mögel, släng eländet.
-
Jag tror nog närmare på torkat mjöl, men säker kan man ju inte vara. Försök nästa gång skaka bot det. Annars tycker jag att mögelsmaken kommer före nåt syns, så smakar det mögel, släng eländet.
Går ej att skaka av
-
om det är torkat mjöl brukar ju synas direkt man tar ut det från ungen. prova att skara av en liten bit av det vita kommer det tillbaka är det mögel. Hur lång tid tar det innan det vita kommer? Mitt surdegsbröd brukar ta slut inom en vecka och jag har aldrig fått det att mögla.
-
Om det är mögel så märks det ju tydligt på lukt och smak hos brödet.
Oftast klarar ju surdegslimpor sig bra länge utan att mögla, men det är klart att i rötmånadstider som det nyss har varit, så är det ju mer mögelsporer och sånt i luften än vanligt.
Ett säkert sätt att få bröd att mögla i förtid är att förvara det i en påse som det har varit ost i, eller att på något annat sätt låta det komma i kontakt med ost innan man lägger undan det (kanske skära upp det på en skärbräda där det nyss har legat en ost).
Omvänt gäller också samma sak, nämligen att ostar möglar snabbt om de får ligga i en påse där det tidigare har varit bröd.
-
om det är torkat mjöl brukar ju synas direkt man tar ut det från ungen. prova att skara av en liten bit av det vita kommer det tillbaka är det mögel. Hur lång tid tar det innan det vita kommer? Mitt surdegsbröd brukar ta slut inom en vecka och jag har aldrig fått det att mögla.
Ska prova det, jag har det i plastpåse och inga ostar i kontakt. Tar en vecka kanske. Annars grönmögel. När dom andra köper bröd kan mitt bli liggande. Ibland kommer småflugor in i påsen någr månader per år.
-
Ingen tillväxt på ett dygn, vill ha koll för det lär hända igen.
-
Plastpåse = mögel.
Det bildas kondens på insidan av påsen, vattendropparna trillar på brödskorpan och möglet börjar växa.
Förvara bröden i papperspåse, handduk eller i frysen.
-
Plastpåse = mögel.
Det bildas kondens på insidan av påsen, vattendropparna trillar på brödskorpan och möglet börjar växa.
Förvara bröden i papperspåse, handduk eller i frysen.
Inte kylen?
När det inte finns flugor brukar påsen få vara lite öppen för att luftas ur, som affärerna har.
-
Absolut inte plastpåse. Det ger kondens->fukt->mögel. Samma sak med kylförvaring fukt->mögel. Det bästa är antingen papperspås, väl försluten i skafferi. Eller ännu hellre, skär i lagoma skivor och frys in, värm på efterhand...
-
Absolut inte plastpåse. Det ger kondens->fukt->mögel. Samma sak med kylförvaring fukt->mögel. Det bästa är antingen papperspås, väl försluten i skafferi. Eller ännu hellre, skär i lagoma skivor och frys in, värm på efterhand...
Jag har plastpåsen öppen när vi inte har flugor, papperspåsar får man nästan leta efter numera. Ska prova eller handduk.
-
papperspåsar får man nästan leta efter numera.
om du vill ha papperspåsar kan du ju fråga i affären om du får köpa papperspåsar till lösgodis, har en affär nära mig som säjer dem för 25öre st. om de är försmå vilket jag misstänker kan du ju fråga om du får köpa papperspåsar de brukar ha till deras eget nygräddade bröd.
-
om du vill ha papperspåsar kan du ju fråga i affären om du får köpa papperspåsar till lösgodis, har en affär nära mig som säjer dem för 25öre st. om de är försmå vilket jag misstänker kan du ju fråga om du får köpa papperspåsar de brukar ha till deras eget nygräddade bröd.
Får leta efter det, konditorier har nog. Eller prova handduk.
-
Går ej att skaka av
Prova en rasp!
-
Prova en rasp!
Bättre än kniv?
-
jag har aldrig råkat ut för att mitt hembakade bröd möglar.
trots att jag ett tag fryste in brödet ljummet...
men nu väntar jag tills brödet kallnat och fryser in det i plastpåsar.
däremot när jag tar upp brödet från frysen,tar jag av plastpåsen och lägger brödet uppoch ner(helt utan plastpåse),detta för att det ej ska bli kladdigt utav kondensen som kan bli i påsen du fryste brödet i.när det är tinat åker det in i en ny plastpåse..
har som sagt aldrig råkat ut för mögligt bröd.
dessutom är vi bara 2st här i hushållet,så bakar jag 3limpor så delar jag dem på mitten och fryser ner 6st bitar... ;)
-
Är inte det slöseri med plastpåsar? vänd den ut och in istället för då torkar den på den insidan (som var insidan förut) och den andra sidan är ju inte kondensig...
-
Tog hem papperspåsar nu från Coop's brödavdelning där dom bakar bröd och lägger ut. Bara handduk blev för hårt