Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Pip skrivet 19 sep-08 kl 22:16
-
Jag försökte göra mesost av vasslen som blev över efter ystningen.
Sockres kristaliserades och nu är "osten" stenhård och sträv... Jag har hört att det kan hända och att man då kan slänga i den i nästa mesost kok, men jag vill veta vad jag gjorde fel så att samma sak kan undvikas senare. Jag hällde inte i någon mjölk eller grädde utan bara vasslen.
-
Ska du göra mesost eller messmör?
-
Hej!
Angående din mesosttillverkning som inte lyckades så väl: När man kokar mesost är det väldigt kritiskt de sista minuterna/halvtimmen av kokningen. Man måste passa och röra hela tiden. Dvs. när man gått över messmörsgränsen. Då är det bara att se till att man rör och rör. Och sedan när man tycker att man rört färdigt och fått hyvelbar konsistens lägger man osten i en form, helst då en ostform. Sedan får man vänta på att den har svalnat (kanske att man lägger en kökshandduk över). Nu är det så längesedan jag överhuvudtaget gjorde sådant men när vi gjorde det fick vi underbar ystad hårdost och härligt messmör/mesost av vasslan. (vif hade getter). Smöret rör man f ö under hela avsvalningstiden för att undvika att den ska bli kornig. Hoppas du lyckas nästa gång. Vänliga hälsningar signaturen Kaskelotta.
-
Det var mesost jag försökte göra.
Det är svårt för en nybörjare att veta när man närmar sig slutet, och när det räcker för att vara hyvelbar konsistens... Kanske kokade den för länge. Får prova igen någon dag.