Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Heureka skrivet 18 sep-08 kl 12:13
-
Vad beror det på att brödet blir degigt inuti efter gräddningen? Kan jag ha tagit för lite mjöl i degen? Knådat för dåligt? Skorpan är som den brukar vara på det brödet. /H
-
Det kan bli så om det jäst för länge och hunnit bli lite löst i konsistensen eller sjunkit ihop för att det varit dragigt.
Annars kan det ju helt enkelt vara gräddat för kort tid.
-
Antingen fel på jäsningen (för länge eller för kort) eller fel på gräddningstid/temp. Jag förutsätter att du har bra mjöl, annars kan det kanske vara för lite gluten i mjölet.
Sätt en stektermometer i brödet efter ca 10-15 minuter och grädda till ca 93 grader.
-
93 grader? enl Jan Hedh är det 96-98 som gäller. Jag brukar köra på det, och det brukar bli bra...
-
Temp beror på vad man gillar. Stektermometer är bra i alla fall.
-
Ett annat alternativ kan vara något för hög värme.
Eftersom att jag sällan följer recept utan använder de som inspiraton så bli resultatet inte alltid som jag förväntar mig, ibland bättre och ibland sämre.
Olika bröd behöver olika temperatur och olika gräddningstid.
Jag får kanske köpa en stektermometer ändå! Verkar till att minimera felmarginalerna.
Det är ju faktiskt en väldigt användbar pryl.
Försöker hålla inne på alla prylar som vi intalas att tro att vi behöver.