Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: evamel skrivet 15 aug-05 kl 12:53
-
Har fått mycket bondbönor och ska nu bevara dem i frysen. Hur länge ska de koka?
Ska man skala dem efter spritningen eller inte?
Bondbönan
-
Hej
Jag brukar hälla ned dem i kokande vatten, koka upp och sedan låta dem puttra i ...10 minuter. Därefter kyler jag ned dem snabbt i kallvatten. Bönans gift bryts ned när temperaturen överstiger 60 grader. För att slippa de grågröna bönor som man är van vid att se, så kyler jag ned dem snabbt. Då behåller de ofta sin ljusgröna färg men är avgiftade!
Sedan är det bara att skala dem igen! repa i groddsömmen coh kläm till, så plooar det ut en mycket god böna. (Mixa tex med vitlök, olivolja och salt..kanske lite rostade sesamfrön..dvs en bondbönshummus. Mycket gott och nyttigt)
Jag brukar frysa in påsar med färdiga bönor och slänger den dem lite här och där i matlagningen. Är man vegetarian, så är bondbönor likvärdiga med sojabönor.
MVH B
Lycka till Mvh B
-
Det här med giftet... Vad är det egentligen och hur farligt är det? Jag vet att jag har provsmakat en och annan böna rå. Är det farligt? :-\ Jag har även läst att man ska kunna äta späda baljor av bondbönor.
Någon som har svar?
-
och kan ätas rå.
-
Är man vegetarian, så är bondbönor likvärdiga med sojabönor.
Näringsinnehållet i bondbönor och sojabönor skiljer sig något.
Torkade bondbönor innehåller 25g protein, 1,7g fett och 44,6g kolhydrater per 100g, energiinnehåll 1195kJ/285,6kcal per 100g.
För torkade sojabönor är siffrorna 34g protein, 17,7g fett och 18,7g kolhydrater per 100g, energi: 1550,8kJ/ 370,7kcal per 100g.
viva!
/martin
-
kan man torka dom? Frysa går bra.
Bor ni i södra Sverige, prova att så bondbönor efter tidig potatis. Jag tryckte ner några kvarglömda frön på sensommaren och där hann bli några skördemogna baljor innan frosten.