Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Mata skrivet 14 sep-08 kl 18:14
-
Någon här med erfarenhet av att göra ost med vegetarisk löpe?
Jag undrar i så fall vad för sorts löpe som används och om processen skiljer sig på ngt sätt från ystning med vanlig löpe.
-
Sök på mejeritavlan, sökord "löpe", så hittar du en del info. Har ingen erfarenhet av att använda det, men har undersökt lite var det finns att få tag på. Kontaktade http://www.kebelco.se (http://www.kebelco.se) och de säljer det. (Köpte inte p g a av att det var en stor förpackning, och ganska kort bäst-före-datum).
-
Den ligger på enlitersflaskor.
-
Tack för info. Fast jag kommer inte in på "osttillbehör". Jag köpte en liten flaska med veg.löpe i en vanlig livsmedelsbutik i England. Men tyvärr har datumet gått ut innan jag använt det. Eller jag försökte att följa deras recept på förpackningen, men mjölken skar sig ej. Sen hade jag ingen lust att gå vidare just då. Sen har den alltså blivit ganska gammal.
Jag tror nog jag kan få tag på mer, men jag skulle gärna vilja höra från folk som gör ost m. veg.löpe om det är några särskilda skillnader och om de har ngt bra recept att dela med sig av.
-
Nej jag kom inte in på osttillbehör heller, jag mejlade dem.
-
Helt rätt, man kommer ingenstans. Men mailar man så skickar dom en katalog.
-
Jaha! Det var ju bra information.
Men ingen här som känner någon som har erfarenhet av att göra ost med veg.löpe?
Eller är det ingen större skillnad? (Jag menar med hur man följer recept och så...
-
Löpe kommer numera ofta inte från kalvmagar, utan är syntetiskt. Om detta kan kallas vegetabiliskt, vet jag inte. Sen finns det en del växter som har använts för någon sorts osttillverkning, tror jag har hört talas om nässellöpe och gulmåra. Men jag vet inte hur bra resultatet blir.
-
Löpe kommer numera ofta inte från kalvmagar, utan är syntetiskt.
Sorry Mata, inte svar på din fråga - men ville bara säga att den löpe man kan köpa i mataffären eller på Apoteket är animalisk.
-
Enligt vad jag har förstått så får inte de vegetabiliska alternativen kallas för löpe.
-
Merparten av löpen är animalisk. Finns gjord löpmagen från kalv, killing och lamm. Men även syntetisk OCH vegetarisk. Den vegetariska kommer til största delen från en svamp som jag har glömt namnet på. Men sök bland inläggen så finns det en annan diskussion om det.
-
På fäbodbrukets tid använde man tätört för att få mjölken att skära sig,
mitåt, det var långmjölk man framställde.
http://www.faktoider.nu/pinguicula.html