Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: hildegard skrivet 13 sep-08 kl 19:32
-
Hur ser man när aroniabären är mogna?
Förra året var fåglarna snabbare. Ska bären vara söta, mjuka eller hur ska de smaka?
Nu är de nästan svarta men smakar inte något vidare än.
-
Vad jag förstått (har tyvärr aldrig smakat själv) så skall de vara rätt mjuka när de mognat, men mognaden sker sent, ända fram i Oktober, så det gäller att ligga ett steg före fåglarna.
Här är förresten en bra sida om ekologisk odling av Aronia:
http://64.233.183.104/search?q=cache:P4pszqjrX60J:www.o.lst.se/NR/rdonlyres/C64B1097-5D8C-4791-9094-F318D2B0AE67/78327/Aronia.pdf+aronia+mognad&hl=sv&ct=clnk&cd=1&gl=se
-
Kan bara fylla i med att Aroniasylt är jättegott, ett underskattat bär som det ofta blir massor av.
-
Jag visste inte att aronia odlades kommersiellt. Har aldrig sett aroniaprodukter. Däremot har jag skördat mina första bär i veckan från min nya lilla buske. Hoppas det inte var för tidigt. Har inte smakat, utan bara fryst ner de par nävar det blev. Ska koka äpple-aronia-gelé nästa vecka, har jag tänkt.
Ytterligare en synpunkt som jag läste nyss: man ska inte mixa bären, för då kan fröna inuti skadas och släppa ut ett bitterämne.
-
hej på er,
vi har drygt 60m aronia häck runt huset och bären blir många. Till och med fåglarna rata de. Jag har gjort liquer på de som verkligen rekommenderas. Ta helt vanlig vodka och täck bären i en burk eller dyl, ställ mörkt och varmt i 10 dagar sen filyrera genom sil duk. Blanda in ljus sirap (socker vatten blandning) till önskad söthet/tjockhet.
Detta smaker som port vin och blir bara bättre efter ett par års lagring.
Bären när de äts rå smakar ingen bra... de är nästan oätliga tycker jag. Men om man blandar de i tex äpple saft eller vilken sylt som helst blir de goda. Aronia saft är också god men mycket färgstark(barn och vit linneduk bör aktas).
lycka till
Jonathan