Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: escapisme skrivet 12 sep-08 kl 21:17

Titel: varm choklad
Skrivet av: escapisme skrivet 12 sep-08 kl 21:17
sedan en tid tillbaka äter jag mat med lågt glykemiskt index/stenålderskost/lchf (kärt barn har många namn) och mår bra på det. dock skulle jag vilja kunna bjuda på varm choklad nu höst och undrar om ni har ngt tips?
det viktigaste är att drycken inte påverkar blodsockret eller insulinpåslaget nämnvärt eftersom vi har diabeteiker i familjen.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Frances skrivet 12 sep-08 kl 21:31
Det kan väl inte vara svårt att göra varmchoklad med sötningsmedel istället för socker till diabetiker... Var i sitter bekymret? ???
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: escapisme skrivet 13 sep-08 kl 07:25
visst kan jag det, men jag vill undvika både socker och sötningsmedel.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: tolle skrivet 13 sep-08 kl 10:02
Har själv alltid använt honung till varm choklad. Har egna bin och vill hellst undvika socker av hälsoskäl. Honung ska vara bättre för blodsockret enligt vissa forskningsrapporter. Sedan är ju honung ett naturligt sötningsmedel som innehåller en massa andra nyttigheter, speciellt om man inte hettar upp den för mycket.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Kabo skrivet 13 sep-08 kl 12:23
För det första så behövs inte mycket sötning alls i varm choklad när man väl vant sig. Mjölken har ju lite sötma i sig.
Pyttelite fruktsocker; det höjer inte blodsockret lika snabbt som vanligt socker även om det på sikt ger lika mycket.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: mistel skrivet 13 sep-08 kl 17:38
Mörk choklad brukar ju vara GI vänligt. Själv värmer jag bara upp mjölk och vispar ner grovhackad mörk choklad, smakar inte så sött men mycket godare än kakaopulver + socker.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: ivigtut skrivet 13 sep-08 kl 19:51
Varmchoklad   :-*
1.   Varm  Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk  och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk
2.   Varm  Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk  och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och chilipulver
3.   Varm  Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk  och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och ingefära
4.   Varm  Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk  och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och kanel
5.   Varm  Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk  och honung ca ½ till 1 tsk

Jag använder så got som aldrig socker i min mugg med varm choklad för jag tycker helt enkelt att det inte är gott.
Ett undantag är när jag toppar med vispgrädde ibland eller marssmalos samt om mina gäster önskar det.

Jag har så got som alltid varm choklad, kaffe och te som valmöjlighet  när jag bjuder på fika. Det brukar uppskattas och de flesta väljer min choklad, oavsett ålder. ;)
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Dalagård skrivet 16 sep-08 kl 01:55


"Jag använder så got som aldrig socker i min mugg med varm choklad för jag tycker helt enkelt att det inte är gott.
Ett undantag är när jag toppar med vispgrädde ibland eller marssmalos samt om mina gäster önskar det"


Är inte vaniljsocker socker? Det är ju socker i annan form bara.
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: ivigtut skrivet 16 sep-08 kl 21:00
Jag glömde att bara mjölk och kakao är got och det vanligaste.

Jag vet inget om vanelins sockerhalt
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Jullan skrivet 17 sep-08 kl 08:06
En snabb Googling om vaniljsocker gav (förutom en massa goda recept) t.ex. det här:

Citera
Vaniljsocker:
Socker, oftast finmalet liksom florsocker, smaksatt med vanilj. Används främst för att ge vaniljsmak i bakverk och desserter. I äkta vaniljsocker kommer smaken från vanilj, vilket fås av de svarta fröna från vaniljstänger. Detta brukar man kunna se på att sockret innehåller små svarta prickar. Alternativt har hela vaniljstänger fått stå och dra i socker och på så sätt givit sockret vaniljsmak.

Det finns en vanlig billigare variant av vaniljsocker där vaniljsmaken kommer från det syntetiska smakämnet vanillin: vanillinsocker.
(Från Recepthjälpen.se)
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: tuvan skrivet 17 sep-08 kl 15:08
min kompis brukar göra varm choklad med bara vatten och kakao, gärna då en mörk mustig tex änglamarks och ganska mycket av den. Blir en god smakrik "vuxenchoklad". Låter lite trist kanske, men det blir faktiskt riktigt gott och är väl värt att prova!
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: solstrimma skrivet 22 okt-08 kl 11:52
Mörk choklad brukar ju vara GI vänligt. Själv värmer jag bara upp mjölk och vispar ner grovhackad mörk choklad, smakar inte så sött men mycket godare än kakaopulver + socker.
funkar det?? vad har du för choklad då???
ja det låter ju godare än kakao och socker.
menar du grovhackad  eller grovriven,?
jag ska testa med grovriven,känns som att det löser upp sig bättre...
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Appeltorp 12 skrivet 24 okt-08 kl 16:51
Efter som att jag faktiskt arbetar med choklad, så känner jag mig manad att lägga mig i diskussionen.  ;D

Mörk choklad (minst 70%) höjer inte blodsockernivåerna och har endast en marginell påverkan på insulin nivån, karolinska institutet släppte en raport för inte särskilt länge sedan där de konstaterade att det var BRA för diabetiker att äta mörk choklad.

Sedan har du nästan sex gånger så mycket antioxidanter i choklad som i blåbär.

Vill du ha en god och traditionell choklad så som den dricks i de chokladtillverkande länderna, så är det mörk choklad som gäller, inte cacao.
Vispa upp bitar av mörk choklad i hett vatten blanda i en skvätt grädde. Krydda om du vill med muskot blomma, chilli, salt, ingefära eller kryddnejlika.
Du slipper söta, men drycken blir inte sockerfri, dock är det inget problem för diabetiker.

Att göra choklad på bara cacao och inte söta går, men är äckligt. Söta med honung och håll honungshalten under 30% av cacao halten så får du en bra dryck som du utan problem kan bjuda diabetiker på.


Angående vaniljsocker, så finns det i princip inget vaniljsocker i handeln som inte innehåller vanillin också, trots svarta prickar. (med några få undantag)
Och vanillin görs som vi alla vet av kobajs  :-X (eller om det ska användas i mat, rötat granvirke) och bör därför undvikas
Titel: SV: varm choklad
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 24 okt-08 kl 17:06
Angående vaniljsocker, så finns det i princip inget vaniljsocker i handeln som inte innehåller vanillin också, trots svarta prickar. (med några få undantag)
Och vanillin görs som vi alla vet av kobajs  :-X (eller om det ska användas i mat, rötat granvirke) och bör därför undvikas


http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=26861.0
Jamie Olivers hemgjorda vaniljsocker - garanterat fritt från kobajs