Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: escapisme skrivet 12 sep-08 kl 21:17
-
sedan en tid tillbaka äter jag mat med lågt glykemiskt index/stenålderskost/lchf (kärt barn har många namn) och mår bra på det. dock skulle jag vilja kunna bjuda på varm choklad nu höst och undrar om ni har ngt tips?
det viktigaste är att drycken inte påverkar blodsockret eller insulinpåslaget nämnvärt eftersom vi har diabeteiker i familjen.
-
Det kan väl inte vara svårt att göra varmchoklad med sötningsmedel istället för socker till diabetiker... Var i sitter bekymret? ???
-
visst kan jag det, men jag vill undvika både socker och sötningsmedel.
-
Har själv alltid använt honung till varm choklad. Har egna bin och vill hellst undvika socker av hälsoskäl. Honung ska vara bättre för blodsockret enligt vissa forskningsrapporter. Sedan är ju honung ett naturligt sötningsmedel som innehåller en massa andra nyttigheter, speciellt om man inte hettar upp den för mycket.
-
För det första så behövs inte mycket sötning alls i varm choklad när man väl vant sig. Mjölken har ju lite sötma i sig.
Pyttelite fruktsocker; det höjer inte blodsockret lika snabbt som vanligt socker även om det på sikt ger lika mycket.
-
Mörk choklad brukar ju vara GI vänligt. Själv värmer jag bara upp mjölk och vispar ner grovhackad mörk choklad, smakar inte så sött men mycket godare än kakaopulver + socker.
-
Varmchoklad :-*
1. Varm Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk
2. Varm Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och chilipulver
3. Varm Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och ingefära
4. Varm Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk och vanelinsocker ca ½ till 1 tsk och kanel
5. Varm Mjölk ca 2 dl, kakao ca ½ till 1 msk och honung ca ½ till 1 tsk
Jag använder så got som aldrig socker i min mugg med varm choklad för jag tycker helt enkelt att det inte är gott.
Ett undantag är när jag toppar med vispgrädde ibland eller marssmalos samt om mina gäster önskar det.
Jag har så got som alltid varm choklad, kaffe och te som valmöjlighet när jag bjuder på fika. Det brukar uppskattas och de flesta väljer min choklad, oavsett ålder. ;)
-
"Jag använder så got som aldrig socker i min mugg med varm choklad för jag tycker helt enkelt att det inte är gott.
Ett undantag är när jag toppar med vispgrädde ibland eller marssmalos samt om mina gäster önskar det"
Är inte vaniljsocker socker? Det är ju socker i annan form bara.
-
Jag glömde att bara mjölk och kakao är got och det vanligaste.
Jag vet inget om vanelins sockerhalt
-
En snabb Googling om vaniljsocker gav (förutom en massa goda recept) t.ex. det här:
Vaniljsocker:
Socker, oftast finmalet liksom florsocker, smaksatt med vanilj. Används främst för att ge vaniljsmak i bakverk och desserter. I äkta vaniljsocker kommer smaken från vanilj, vilket fås av de svarta fröna från vaniljstänger. Detta brukar man kunna se på att sockret innehåller små svarta prickar. Alternativt har hela vaniljstänger fått stå och dra i socker och på så sätt givit sockret vaniljsmak.
Det finns en vanlig billigare variant av vaniljsocker där vaniljsmaken kommer från det syntetiska smakämnet vanillin: vanillinsocker.
(Från Recepthjälpen.se)
-
min kompis brukar göra varm choklad med bara vatten och kakao, gärna då en mörk mustig tex änglamarks och ganska mycket av den. Blir en god smakrik "vuxenchoklad". Låter lite trist kanske, men det blir faktiskt riktigt gott och är väl värt att prova!
-
Mörk choklad brukar ju vara GI vänligt. Själv värmer jag bara upp mjölk och vispar ner grovhackad mörk choklad, smakar inte så sött men mycket godare än kakaopulver + socker.
funkar det?? vad har du för choklad då???
ja det låter ju godare än kakao och socker.
menar du grovhackad eller grovriven,?
jag ska testa med grovriven,känns som att det löser upp sig bättre...
-
Efter som att jag faktiskt arbetar med choklad, så känner jag mig manad att lägga mig i diskussionen. ;D
Mörk choklad (minst 70%) höjer inte blodsockernivåerna och har endast en marginell påverkan på insulin nivån, karolinska institutet släppte en raport för inte särskilt länge sedan där de konstaterade att det var BRA för diabetiker att äta mörk choklad.
Sedan har du nästan sex gånger så mycket antioxidanter i choklad som i blåbär.
Vill du ha en god och traditionell choklad så som den dricks i de chokladtillverkande länderna, så är det mörk choklad som gäller, inte cacao.
Vispa upp bitar av mörk choklad i hett vatten blanda i en skvätt grädde. Krydda om du vill med muskot blomma, chilli, salt, ingefära eller kryddnejlika.
Du slipper söta, men drycken blir inte sockerfri, dock är det inget problem för diabetiker.
Att göra choklad på bara cacao och inte söta går, men är äckligt. Söta med honung och håll honungshalten under 30% av cacao halten så får du en bra dryck som du utan problem kan bjuda diabetiker på.
Angående vaniljsocker, så finns det i princip inget vaniljsocker i handeln som inte innehåller vanillin också, trots svarta prickar. (med några få undantag)
Och vanillin görs som vi alla vet av kobajs :-X (eller om det ska användas i mat, rötat granvirke) och bör därför undvikas
-
Angående vaniljsocker, så finns det i princip inget vaniljsocker i handeln som inte innehåller vanillin också, trots svarta prickar. (med några få undantag)
Och vanillin görs som vi alla vet av kobajs :-X (eller om det ska användas i mat, rötat granvirke) och bör därför undvikas
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=26861.0
Jamie Olivers hemgjorda vaniljsocker - garanterat fritt från kobajs