Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: praline1 skrivet 12 aug-05 kl 20:48
-
Hjälp mig jag har fått massor med squash så jag behöver hjälp att hitta recept så jag kan ta vara och få variation på maten
mvh.Praline1
-
hej!
ett tips: gå in på dn.se, mat och dryck, de har ett jättestort receptarkiv, sökte på squash och fick 108 träffar!
Hoppas du hittar nåt som faller dig i smaken!
M.
-
hej! vi fick också mycket squash i år och fick hitta på olika sätt att använda den..! Gott är att dela den i ganska stora fyrkanter och ha ner i böngrytan. Eller helt enkelt steka den i olja med rödlök å äta till pastan.. Sen har jag uttäckt att den är väldigt god rå i sallader.
-
riv morot och squash. koka upp snabbt bara nån minut. häll av och häll i lite hackad lök. låt fräsa i grytan tillsammans med olja i några minuter. krydda med aromat och svartpeppar. det blev JÄTTEGOTT !!!!
-
Jag lägger in min squash och det blir jättegott! :o
Strykande åtgång på vinterhalvåret. Även gott på smörgåsen.
/D
ps! Tack för tipset ang. Dn
-
Koka Squashen 10-15 min. Ta upp o kyl av lite. Skär dom i mitten längs med så det blir som två båtar av varje Squash.
Gröp ur köttet och stek ihop med vitlök, koriander,
lök och riven morot. Salta o peppra. Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg Squash båtarna på en oljad plåt och fyll sedan med grönsaksblandningen. Riv sedan lite ost över och in ugnen med dem.
Smaskigt!
-
Gör falsk ostkaka med squashen:
Skala en halv squash, skär i bitar och koka mjuk i vatten (desvärre står det inte hur stor en squash ska vara men ganska stor). Mosa fruktköttet med en gaffel och blanda med en smet av:
3 rivna bittermandlar
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 ägg
2,5 dl mjölk
grädda i en smord form i 25 min 200 grade. Severa med vispgrädde och sylt.
Tycker själv att det är mumsigt som efterätt
-
Ett annat recept är tomat squash.
Gör en tomatsås av krossade eller färska tomater (vitlök, lök, kryddor efter behag)
Skiva squash och färska tomater.
Varva skivor av squash och tomater med tomatsåsen lite som lasagne(den bör vara rätt smakrik) Lägg på lock och in i ugnen.
Fylda squashhalvor är gott med
Skär squashen i halvor, gröp ur och salta rikligt på snittytan. Låt stå och safta av sig någon timme.
Gör en röra av kesella, fetaost, vitlök, salt och peppar. Fyll halvorna och grädda i ugnen.
-
Man kan marinera den och använda på grillspett, använda i olika grytor, wooka med andra grönsaker, fylla den med färs och gratinera i ugn, göra ratatouille, skänka bort den till bättre behövande ;D
-
Detta är smarrigt även om jag använde zuccini.
Blanda ner riven zuccini i pankaks-smeten.
Stek som vanligt men lägg på brie och soltorkade tomater istället för sylt å grädde.
Suveränt gott. Kanske inte till middag med som lite extra. Även om dom är väldigt mättande.
-
Skär i cm-tjocka skivor, pensla med olja, salta & peppra och grilla i ugnen på runt 200°, vänd nån gång ibland så de inte bränns och plocka ut när du tycker de ser färdiga ut. Kan blandas med andra grönsaker också, paprika, aubergine eller vad du råkar ha i närheten. Pressa över en massa citron och låt svalna, jättegott att ha bredvid nästan vilken mat som helst, eller i en bulgursallad tex.
-
Squashkaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl matolja
2 dl riven squash (gärna 4 dl)
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
½-1 tsk kanel
½ dl malda hasselnötter
Vispa ägg och socker tillsätt olja och squash.
Blanda alla torrvarorna samt nötterna och häll i smeten, blandas men ej för mycket.
Ugn 175 grader 60 min i bröad form
-
Snabbt enkelt och få ingredienser och jättegott.
Tärna squashen
Koka i lättsaltat vatten någon/några minuter
Häll av vattnet
Krydda med örtsalt och peppar
Häll i riven ost tex cheddar eller annan "snäll" typ
rör runt och servera till grillat eller som vego-rätt