Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Long Life skrivet 08 sep-08 kl 07:11

Titel: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 08 sep-08 kl 07:11
Har druckit Bäst före 29:e tills igår och är frisk än, håller visst länge för det är mest vatten, men jag är van vid fetmjölkssmak, hur läng kan den vara Ok?
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 08 sep-08 kl 07:27
Surnar inte lättmjölk, eller? Och även om den är sur så är den inte direkt farlig, bara äcklig. Sånt märker man. Ett tips för den som är rädd för att mjölken håller på att bli sur: häll en slatt mjölk i kaffet, om den är på eller över gränsen, så skär sig drycken. Bör väl gälla även för lättmjölk, ifall den inte är kemiskt tillkrånglad.
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 09 sep-08 kl 03:21
Surnar inte lättmjölk, eller? Och även om den är sur så är den inte direkt farlig, bara äcklig. Sånt märker man. Ett tips för den som är rädd för att mjölken håller på att bli sur: häll en slatt mjölk i kaffet, om den är på eller över gränsen, så skär sig drycken. Bör väl gälla även för lättmjölk, ifall den inte är kemiskt tillkrånglad.
Inget kaffe här, däremot vill jag leva länge och vill undvika det osunda.
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 09 sep-08 kl 05:42
De gamla farbröderna på glassfabriken, som var mejerister från början, förklarade för oss gröngölingar att pastöriserad mjölk inte surnar utan ruttnar. Man behöver därför inte vara tveksam till om mjölken är tjänlig att dricka: är den rutten luktar den så illa att det är omöjligt att missa.
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Gruff skrivet 09 sep-08 kl 09:44
Inget kaffe här, däremot vill jag leva länge och vill undvika det osunda.

Då hade jag hoppat över en så pass processerad produkt.
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 11 sep-08 kl 20:42
Tänk om alla kunde ta och lita på sina sinnen (lukt och smak) istället för siffror på förpackningar - vad vi skulle minska att matsvinn! Just mjölk tycker jag håller sig väldigt länge efter datumet. Fil och youghurt ännu längre. Creme fraiche har jag använt som gått ut två månader tidigare.
Men skinka som har vita prickar och luktar surt kanske kan gå till hönsen...
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Dalagård skrivet 12 sep-08 kl 00:29
Håller med föregående att smakar och luktar det okej så är det okej att dricka. Gäller nästan alla livsmedel. Det är ju bara ett bäst före datum och inte sista förbrukningsdag.
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 12 sep-08 kl 03:43
Då hade jag hoppat över en så pass processerad produkt.
Undvika ost också och dricka vad istället?
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 12 sep-08 kl 03:45
De gamla farbröderna på glassfabriken, som var mejerister från början, förklarade för oss gröngölingar att pastöriserad mjölk inte surnar utan ruttnar. Man behöver därför inte vara tveksam till om mjölken är tjänlig att dricka: är den rutten luktar den så illa att det är omöjligt att missa.
Så det där med gällen smak är bara en smaksak :-\
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 12 sep-08 kl 03:46
Tänk om alla kunde ta och lita på sina sinnen (lukt och smak) istället för siffror på förpackningar - vad vi skulle minska att matsvinn! Just mjölk tycker jag håller sig väldigt länge efter datumet. Fil och youghurt ännu längre. Creme fraiche har jag använt som gått ut två månader tidigare.
Men skinka som har vita prickar och luktar surt kanske kan gå till hönsen...
Det är senaste modet hörde jag
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 12 sep-08 kl 03:49
Håller med föregående att smakar och luktar det okej så är det okej att dricka. Gäller nästan alla livsmedel. Det är ju bara ett bäst före datum och inte sista förbrukningsdag.
Många har svårt att hålla isär det, frun vill inte ge barnet gammal mjölk, smaka och lukta först säger jag. Sedan kan hon spara korv mm utan sluten påse i kylen eller frysen :o men tror att allt som hettas upp är ok, som det inte är..
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Dalagård skrivet 12 sep-08 kl 04:11
Mat ska helst bara värmas 2ggr. Byter man bunkar och är noga med att plasta in maten kan den stå längre t.ex kokt potatis blir ju oftas lite vatten i botten på bunken, det är vattnet som blir dåligt först inte potatisen. Men om man ska tillbaka till mjölken så beror det ju på om den varit öppnad eller inte hur länge den håller. Jag har jobbat som kock och i livsmedelsbutik och fick veta att butikerna har rätt att sälja varor minst 4 dagar efter bäst före datum till nedsatt pris. Och då är det ändå satt med marginal.Så fräs näsan och låt denna vägleda er ;D
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: marymae skrivet 12 sep-08 kl 14:22
Ja, smaka är det bästa rådet, mjölk är inte farlig om den är sur, bara äcklig. Gäller de flesta produkter att smakar det bra så är det OK. Mögel är dock värre än bara rutten/surnat så kolla efter mögel om det är sådana produkter som möglar. Om mjölk ska mögla måste du vara riktigt jävla dålig på att städa kylen... Såg det dock hos en i min korridor som glömt en öppnad mjölkliter över sommaren...
Titel: SV: Hållbarhet Lättmjölk
Skrivet av: Long Life skrivet 13 sep-08 kl 07:54
Filmjölk påstås visst ruttna