Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Rosa skrivet 07 sep-08 kl 15:27
-
Första svenska fallet av blåtunga.
Har konstaterats på en gård i Halland, på två nötkreatur i besättningen.
De smittade djuren hade inte uppvisat några symtom på sjukdomen.
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare och kameldjur. Generellt är sjukdomen allvarligare hos får än hos nötkreatur.
Sjukdomen smittar inte vid direktkontakt mellan djur utan sprids via blodsugande svidknott.
Blåtunga kan också spridas genom sperma eller genom att till exempel samma kanyl används till flera olika djur.
Blåtunga ska misstänkas om ett eller flera djur i en besättning med får eller nötkreatur har feber, sårig och svullen slem-hinna i mun och nos, dreglar kraftigt och haltar.
Symtomen skiljer sig mellan får och nötkreatur. Generellt är symtomen tydligare hos får.
Symtom hos nötkreatur.
• Flöde från näsborrar och ögon
• Svullnad och rodnad på slemhinnan i munnen och näsborrarna
• Sår i munslemhinnan, salivering (dreglar)
• Svullnad i huvud- och halsregionen
• Svullnad eller sår på spenar
• Feber och nedsatt allmäntillstånd
Bildserie:
http://www.epiwebb.se/bildarkiv/05_Bluetongue/index.html (http://www.epiwebb.se/bildarkiv/05_Bluetongue/index.html)
-
Slut med försäljning/förflyttning av djur, ut från skyddsområdet, inom en 15 milsradie...
81 kommuner berörs karta:
http://www.sjv.se/download/18.677019f111ab5ecc5be800013819/%C3%96versikt+2008-09-06.pdf (http://www.sjv.se/download/18.677019f111ab5ecc5be800013819/%C3%96versikt+2008-09-06.pdf)
-
*pust* klarar oss med några km :-\
-
Jäklar jag som ska på marknad på söndag med koa. ser att jag missat något :(
Bäst att läsa på
-
Måndag 15 september 2008
Sjätte gården smittad med blåtunga.
Blåtunga har konstaterats på ytterligare en gård i Halland. Totalt har därmed antikroppar hittats hos 19 djur. Under måndagen fortsatte provtagning utanför den så kallade tvåmilsradien.
På måndagsförmiddagen stod det klart att smittan fanns på ännu en gård med fårbesättning. Ett djur är smittat på gården. Besättningen ligger i närheten av de andra gårdarna där smittade djur finns.
Totalt har sjukdomen nu fastställts på sex gårdar, varav fyra har nötbesättningar och två fårbesättningar.
21 000 djur har i nuläget vaccinerats.
De 25 teamen började under måndagen att provta besättningar utanför den så kallade tvåmilsradien.
Innanför den gränsen får inga djur transporteras, såvida dispens för slakt inte medgivits.
/ATL
-
Jordbruksverket har beslutat att utöka spärrområdet för blåtunga även till Skåne sedan ytterligare två besättningar smittats av virussjukdomen.
Eftersom en av de smittade gårdarna finns utanför nuvarande spärrområde utökas nu zonen i Hallands och Kronbergs län, samt in i Skåne.
De senaste analyserna från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) visar att i en av besättningarna var ett nötkreatur smittat.
I den andra djurgruppen var två nötkreatur positiva för blåtunga.
Den ena besättningen ligger inom det ursprungliga spärrområdet medan den andra är belägen utanför, sju kilometer öster om Hishult.
Ett nytt spärrområde med en radie om 20 kilometer från den smittade gården vid Hishult har upprättats.
Jordbruksverket kommer att intensifiera provtagning och vaccinering i den nya spärrzonen.
Hittills har blåtunga konstaterats hos 22 djur i åtta besättningar.
-
Hittade även det här på atl.nu (http://www.atl.nu/Article.jsp?article=48943):
- Vi vill se om viruset finns bland den vilda populationen eftersom vi vet från andra länder att dessa djur kan bli infekterade. Men vi förväntar oss inte att hitta sjuka vilda djur i någon större omfattning, säger Estelle Ågren, SVA
Någon som vet hur det kommer sig?
-
Hittade även det här på atl.nu ([url]http://www.atl.nu/Article.jsp?article=48943[/url]):
Någon som vet hur det kommer sig?
var på möte i måndags .... verkar som dom gissar mest...
-
Hittade även det här på atl.nu ([url]http://www.atl.nu/Article.jsp?article=48943[/url]):
- Vi vill se om viruset finns bland den vilda populationen eftersom vi vet från andra länder att dessa djur kan bli infekterade. Men vi förväntar oss inte att hitta sjuka vilda djur i någon större omfattning, säger Estelle Ågren, SVA
Någon som vet hur det kommer sig?
Varför man inte tror att man kommer hitta så många sjuka vilda djur? Troligen för att det är få förekomster av smitta över huvud taget och att man knappt sett några symptom. Med nuvarande temperatur är smittspridningen lite svårare/långsammare.
-
Varför man inte tror att man kommer hitta så många sjuka vilda djur? Troligen för att det är få förekomster av smitta över huvud taget och att man knappt sett några symptom. Med nuvarande temperatur är smittspridningen lite svårare/långsammare.
Så här stod det i ATL den 12 september:
" Hjortar och rådjur kan också få blåtunga. Varför läggs inte mer krut på att kontrollera smittan hos dem? Risken för smittspridning är mycket liten om ett enskilt rådjur blir smittat, med tanke på hur gles vår vilda population är. I täta tamdjursbesättningar är situationen en helt annan. Det kan bli fråga om provtagningar på vilt längre fram."
-
Intressant om Blåtunga:
Man har nu hittat belägg för att Blåtungevirus kan överföras från ko till foster,
och på så vis "övervintra" som en aktiv infektion fram till kalvens födelse och efter det.
/SVA
-
2008-09-24
Första djuret med symtom på blåtunga bekräftat..
För första gången har ett djur uppvisat symtom för blåtunga. Det är en ungtjur på en gård i närheten av Traryd, Kronobergs län.
Det var i samband med vaccinering
som man undersökte djuret och såg då att vätska rann från ögonen och nosen hade sårskorpor.
Misstankar om kliniska fall har tidigare rapporterats men det är alltså först nu det finns ett bekräftat fall där djuret uppvisat symtom för blåtunga.
Gården är spärrad och djurägaren är kontaktad.
Ytterligare två fall av blåtunga har bekräftats i Halland. Det är två nötkreatur på en gård i närheten av Knäred som är positiva för blåtunga.
Totalt 30 djur
Totalt rör det sig i dagsläget om 30 djur som bekräftats vara smittade med blåtunga, 21 nötkreatur och nio får.
-
Senaste nytt: hela Skåne, delar av Halland, Kronoberg och Blekinge har blivit spärrområde. Dock har reglerna ändrats så att man numera kan flytta djur INOM spärrområdet och IN TILL spärrområdet + slaktdjur UT UR spärrområdet (med dispens).
Här följer ett intressant citat:
- Vi har framförallt två mål i bekämpningsarbetet. Det första är att identifiera smittade områden och det andra är att vaccinationskampanjen ska vara klar innan nästa års svidknottssäsong. Vi ser heller ingen mening med att i fortsättningen avliva smittade djur då dessa kommer att bli immuna efter infektionen och de kommer därför inte att sprida smittan vidare till nästa säsong.
Kan läsas i sin helhet på:
http://sjv.se/presskontakten/pressmeddelanden/pressmeddelanden/nyttsparromradepagrundavnyafallavblatunga.5.694182f211c99670d3c8000824.html
-
Nu har man funnit en ny serotyp av blåtunga i Holland, typ 6. Den som tidigare har påvisats i Holland och som vi nu vaccinerar mot är serotyp 8. Det (o)lustiga i det hela är att man upptäckte serotyp 6 när man såg att djur som redan vaccinerats mot serotyp 8 uppvisade kliniska symptom. Denna nya serotyp tänker man inte vaccinera mot i Holland (vad man vet nu iaf) och det känns ju lite som man har omvärderat vaccinationerna. Detta är kanske något vi i Svedala borde tänka på innan vi fortsätter med vaccinationskampanjen?!
Ännu har man inte hittat några vilda djur med blåtunga!
-
Vad jag förstår så finns inget vaccin mot typ 6.
Tror jag har läst att blåtungesmittan kommer från Afrika från början, vet inte om det finns fler virusstammar där ?!?
Men sprider de sig så fort så verkar det ju vara lite hopplöst läge med vaccinationer om man inte kan få fram ett mer "heltäckande " vaccin...
-
Vad jag förstår så finns inget vaccin mot typ 6.
Tror jag har läst att blåtungesmittan kommer från Afrika från början, vet inte om det finns fler virusstammar där ?!?
Men sprider de sig så fort så verkar det ju vara lite hopplöst läge med vaccinationer om man inte kan få fram ett mer "heltäckande " vaccin...
Så står det på National Farmers Union´s hemsida 27 oktober:
"There is currently no inactivated vaccine available for BTV6 in Europe but there are some reports that a live vaccine has been used elsewhere."
"This serotype has not been reported in the EU before and is not known to be present in Europe or in surrounding areas. It has been seen in central America and Africa and also in the Middle East. In particular, Israel (surveillance for bluetongue has been ongoing continuously there since 1968) have reported BTV-6 in sheep in 1972, 1973, 1974, 1983 and 1986"
Man har nu dessutom upptäckt en ny typ av blåtunga på getter i Schweiz. Så här står det på Farmers Guardian den 30 oktober:
"SCIENTISTS have discovered another new strain of bluetongue, this time in goats in Switzerland. The discovery means there are now four serotypes of the virus in Northern Europe – BTV1, 6, 8 and the new previously undiscovered serotype."
-
Någon mer än jag som tycker att informationen från Jordbruksverket varit dålig när det gäller blåtunga?
Jag fick t ex själv ringa och fråga om mina djur inte skulle vaccineras (hade köpt in ett par kalvar som var vaccinerade en gång när jag köpte dem). När jag sa att jag tyckte det var konstigt att jag inte blivit kontaktad tidigare trots att min gård ligger bara ett par mil från den gård där de upptäckte blåtunga i mitten av september så höll de med men visste inte varför! Det visade sig även att mina inköpta kalvar behövde få sin andra dos bara några dagar senare. Hade jag själv inte ringt hade detta alltså troligen missats. Man tycker att de borde ha lite mer koll, vaccinationerna finns ju inlagda i CDB. Det är väl bland annat sånt här som CDB ska användas till!?
När väl veterinären var här och vaccinerade för ett par dagar sen så visade det sig att han inte hade koll på en så banal sak som att får bara ska ha en dos medan nöt ska ha två! Hur kan man som veterinär ha missat den informationen?
-
Någon mer än jag som tycker att informationen från Jordbruksverket varit dålig när det gäller blåtunga?
Alltihopa är en fars! Nya virustyper dyker upp hela tiden, kostnaden skenar iväg, naturlig immunisering övervägdes aldrig,konstant nya riktlinjer ...
Nr1: Nya farsoter legitimerar den stora byråkratiska apparaten vi kallar Jordbruksverket!
Nr2: Mycket EU-politik!
Nr 3: En läkemedelsindustri som tjänar stooora pengar på byråkraternas okunnighet, politikernas svågerpolitik och djurägarnas osäkerhet!
Jonte P frågade! Jag svarade!
"Den som söker han finner!"
-
Idag ringde de från vaccinationscentralen och sa att det var dags att vaccinera för andra gången. Men, upplyste jag då om, mina djur fick ju första sprutan för fyra dagar sedan!! Jaha? Och andra vaccinationen är ju redan inbokad om en månad! Vet du vilket datum? undar hon då. Noll koll säger jag bara. Grannar har berättat liknande, att de ringer flera gånger från vaccinationscentralen och vill vaccinera trots att djuren redan är vaccinerade.
-
Igår fick jag ett brev från CDB-enheten på Jordbruksverket där de undrade om djuren på vaccinationsrapporten var nöt. I så fall fanns de inte registrerade i CDB. Alltså fick jag ringa och berätta för dem att individnumren på rapporten tillhörde får. När jag förseslog att vaccinationspersonalen kanske kunde skriva på rapporten om det var får eller nöt för att undvika en massa extraarbete (och därmed onödiga kostnader!) svarade de bara lite kort att det kan bli så... Tydligen skulle det finnas en speciell blankett för fåren men den hade de uppenbarligen inte använt. Bristande utbildning av vaccinationspersonalen?
-
Nu har vektorfria perioden inletts, vilket innebär lättnader i förflyttning av idisslare ut ur spärr- och restriktionsområdena. Läs mer på SJV:s hemsida:
http://www.sjv.se/nyhetsarkiv/nyheter/vektorfriperiodfranden15november.5.2e6941a911dabb33d168000567.html
Regler kring provtagning och transport hittar ni här:
http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/smittsammadjursjukdomar/blatunga/forflyttningavnotkreaturfarochget.4.677019f111ab5ecc5be800015262.html
I senaste ATL står det antagande om att nästa serotyp som finns i Holland kommer att komma till Sverige redan nästa år. Hur gör vi då? Samma procedur och lika många miljoner?
-
Veterinärbesök i onsdags och med tanke på att målet är 80% täckning tyckte hon att mina sexton utegångsnöt gott kunde vara bland de återstående 20%. Vädret var så uruselt som det bara kan bli i Skåne så jag hade inget emot:)
-
Jag fattar inte det där är det någon annan som förstår och kan förklara för mig:
Jordbruksverket vill vaccinera bort smittan genom massvaccinering
Detta kan jag förstå även om jag inte tror på ideén
Jordbruksverket hoppar över 20% av djuren
Förstår jag inte
Vad är poängen då med den s.k massvaccineringen? ???
Ska dessa 20% vara en kontroll grupp för om smittan finns kvar eller vadå?