Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Vildrosen. skrivet 07 sep-08 kl 12:50
-
Jag har för första gången i mitt liv gjort marmelad! ;D Jag har gjort lite olika typer - kommit på ett smart sätt alldeles själv ....
Jag gjorde först päronmarmelad som jag smaksatte med Konjak - gud så gott!
Sedan gjorde jag äpplemarmelad - skalade dem och tog bort blomfnaset men hade i kärnor och rubbet. Sedan "pressade" jag det hela genom ett durksal i en kastrul - i med socker, koka. Nu till det smarta ..... Jag tog en del av marmeladen och smaksatte med kanel, men del med vanlij och en del med Konjak. Ett kok = 3 smaker! Och inte tog det lång tid iheller.
-
Hur pressade du äpplen genom ett durkslag? :o Och hade du alltså kvar hela kärnhuset i? Är riktigt sugen på att göra själv nu, men orkar inte rensa en miljard minismå vildäpplen :)
-
Har en gång blivit bjuden på en "klar" äppelmarmelad. Jag har försökt men mina marmelader blir i bästa fall en fastare äppelmos med bitar i.
Hur gör man för att få hela bitar och mer glansig marmelad?
-
Jag delade mina äpplen i fyra delar (hade skalat dem). La alltihopa i en gryta med lite lite vatten, lågvärme och lät de "smälta"/koka till en mos. Tog sedan några slevar i mtt dukslag och en sked och vispade runt. Smeten "rann" igenom och jag fylde på tills jag pressat allt.
Sedan i grytan igen (rengjord) och i med socker, kokade tills marmelad-testet blev godkänt, i med smak och på i små burkar.
Klar äpplemarmelad tror jag man får om man först kokar en äpplesaft (utan socker) och låter rinna av sig i ett saftnät. Sedan tar man den saften och blandar i socker och gör marmelad som vanligt.
Kan säga att päron marmelad med konjak är en höjdare!! Har även gjort äpplemarmelad med konjak men den har jag inte provat ännu....
-
vad har du för propositoner?
är det 1kg äpplen och 5kg socker eller? berätta!