Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: moaoliver skrivet 06 sep-08 kl 13:18

Titel: Getost!
Skrivet av: moaoliver skrivet 06 sep-08 kl 13:18
Hej på er alla!

    Funderar lite... är det ingen som brukar sina getter till mjölkning och getost??
  jag har kvar min "gammelget" efter att ha sålt iväg våra 8 yngre getter. Men Mathilda kunde jag bara inte göra mig av med, hon är som en hund... går i koppel så vi brukar ta långa promenader ibland ;D
  Men däremot så mjölkar jag henne varje dag ( ca en och en halv liter ), samlar på coh gör stora getostar av det! Det är ju bara så himmelskt gott!! och enkelt är det ju!
               
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: Alore skrivet 06 sep-08 kl 17:04
Det finns ett helt gäng här som mjölkar sina getter, bland annat Gruff och ninna b! Jag ska börja mjölka mina två (en lantras och en dvärgget) nästa år, när de killat. Väntar spänt på att få göra egen getost!  :)
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: moaoliver skrivet 06 sep-08 kl 17:32
jasså :P
 Kul, ja jag började faktiskt för nåt år sen att mjölka, men ost har jag börjat med det senaste halvåret. Men jag undrar faktiskt en sak... Finns det nåt sätt att få osten att hålla sig längre, kan man ex frysa in den?
     
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: Anna skrivet 06 sep-08 kl 20:41
Getost är verkligen gott! Vi var iväg på en skörde/hantverksmarknad idag i Härnösand och där fanns många som sålde olika getprodukter. Blir också sugen att testa göra ost själv framöver, men det kommer dröja ett tag. Vi får hem våra allra första damer om några veckor och de är födda i våras. Jag tänkte inte betäcka dem förrän i slutet av nästa år. Det kändes som överkurs att skaffa getter för första gången och sedan låta dem killa till våren. Vi börjar med dessa två så får vi ta det där ljuvliga med killingar när vi fått lite mer på fötterna. Men sen hade det vare underbart att testa göra egen ost - vilken lycka!
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 06 sep-08 kl 21:31
Det går alldeles utmärkt att frysa mjölken och göra ost. Det har jag gjort och det gick bra. Jag gjorde feta och någon sorts vitmögel enl recept för vit caprin. Man bör ju kanske ha minst 10 L för att få en hyfsad storlek på osten- arna.
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: moaoliver skrivet 06 sep-08 kl 21:54
Tack... det var bra! då kan jag alltså frysa ner mjölken. Passar mig utmärkt. Tog hem skruttgeten idag ;) mjölkade henne och har nu frusit ner den. Jag tror minsann hon var glad över att få komma hem igen. Vi har nämligen haft henne tillsammans med fåren på en stor udde under sommaren. Rikligt med bete, men här uppe så kommer ju hösten tidigt... likaså vintern  :-\
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: Gruff skrivet 07 sep-08 kl 15:09
Moaoliver, vad gör du för ost då? Jag har lagrade ostar som är 6 månader nu.

Anna, det går fortare än man tror att lära sig. Jag skulle betäcka nu om jag vore du. Blir en lååååång väntan på mjölken annars  :)
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: mistel skrivet 07 sep-08 kl 15:55
Jag har inga djur själv, jag har min ostlangare vid skrivbordet bredvid mig på jobbet som har ca 50getter och eget gårdsmejeri. Jag brukar kunna köpa underbart god blåmögelost och vit caprin mm. därifrån. Efter vad jag förstått kan man lagra mögelostarna ganska länge.
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: Gruff skrivet 07 sep-08 kl 18:27
Finns dom som tycker vitosten börjar bli "hyfsad" vid 17 månader.
Titel: SV: Getost!
Skrivet av: moaoliver skrivet 08 sep-08 kl 11:06
Gruff... Den ost jag gör är norrländsk Kaffeost  :) Jag är inte så säker på att den har lika lång hållbarhet.
   Vi har även en getfarm i Arjeplog... " Svartbergets Getfarm " som är känd för sin fina kaffeost.
  Men nog skulle jag gärna testa göra någon annan typ av ost :D