Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: louise skrivet 05 sep-08 kl 18:02

Titel: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: louise skrivet 05 sep-08 kl 18:02
har bara läst teoretiskt om kaninslakt å då står att man ska slakta dem vid 3 mån ålder. Men det är ju pyttesmå då, kan ju inte lbi nåt kött.

Vid vilken ålder slaktar ni?
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: klorofyll skrivet 05 sep-08 kl 18:52
Vi har New Zeeland och vi brukar slakta vid 16 - 25 veckors ålder, eller när de väger
minst 3 kg.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 05 sep-08 kl 20:15
Hanarna när de börjar bråka, ca 4 månader. Honor kan få gå lite längre.

Gotlänningarna växer rätt ojämnt, skulle tro ca 6 månader och ca 3 kg.... (tidigt slaktade hanar får bli småstekar).
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 06 sep-08 kl 17:19
Jag tar hannarna när dom börjar slåss, honorna sparar jag så länge det går ( även dom kan börja slåss men inte med samma blodiga allvar)...
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Charlotte skrivet 06 sep-08 kl 17:40
 Om man är intresserad av skinnen får man tänka på att första ungdjursfällningen ska vara klar men den andra ska inte ha börjat, det brukar väl vara vid ungefär 20 veckor.
                                                Mvh
                                             Charlotte
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Meissner skrivet 07 sep-08 kl 08:25
Jag har slaktat vid ca 4 månaders ålder. Då är köttet gott och mört!  :)
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Gösta skrivet 07 sep-08 kl 11:05
Slaktålder här helt beroende på ändamålet samt rasen. Allt från 12 veckor upp till 8 månader.
Rex t.ex. slaktas vid 8 månader för att få bästa pälsen. NZ slaktas från 12 veckor (ger då ca 1 kg kött). Försäljning till restauranger kräver lite tyngre djur. Livvikten bör då vara 3,5 kg vilket "ger" ca 1,9 kg kött. Detta räcker till ca 10 restauranggäster! :o De krogar som serverar kanin är ju ganska dyra och ju dyrare en krog är ju mindre mat får man ju 8) har aldrig förstått detta men faktum kvarstår.
Gotlandsraserna varierar ju ganska mycket i storlek men bör nog vara 20 - 25 veckor vid slakt.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: louise skrivet 07 sep-08 kl 15:10
Tack allihop!

Om man kan slakta dem när de är så gamla så förstår jag inte problemet med att det skulle vara svårt att ta till vara skinnen. Har de inte fällt klart då?
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Charlotte skrivet 07 sep-08 kl 15:25
 Nästan direkt efter den första ungdjursfällningen börjar en till fällning innen pälsen är klar.
Den fällningen är färdig runt 30 veckors ålder.
Problemet med att behålla kaninerna så länge är att man inte kan ha unghanarna tillsammans så länge.
Så det behövs många burar...
                                           Mvh
                                        Charlotte
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: louise skrivet 07 sep-08 kl 20:59

aha... hur är kvaliteten på köttet när de är så gamla?
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Kimma skrivet 08 sep-08 kl 09:03
aha... hur är kvaliteten på köttet när de är så gamla?

Alldeles utmärkt men inget man säljer till resturanger etc då det  kroppen är för stor.

Och oftast för fet.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: louise skrivet 08 sep-08 kl 09:30
hm. då skulle jag väl säga att kvaliteten är för kass. Fan.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Gösta skrivet 08 sep-08 kl 14:24
De flesta kaninraser ändrar "struktur" på köttet vid ca 8 månader. Köttet försämras inte men det tar längre tid att laga till. Detta gör att åldern vid försäljning är viktig. Får t.ex. en krog 100 st kaninklubbor så ska de vara klara samtidigt. Skljer det i ålder för mycket så stämmer inte detta och då blir gästen som får en halvfärdig klubba förbannad >:(
Personligen har jag gjort gryta på en gammal NZ-hane. Han var 6 år 8) Smakade förträffligt 8)
Tog visserligen 2,5 timma att laga till ;)
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Meritaton skrivet 08 sep-08 kl 16:33
De flesta kaninraser ändrar "struktur" på köttet vid ca 8 månader. Köttet försämras inte men det tar längre tid att laga till. Detta gör att åldern vid försäljning är viktig. Får t.ex. en krog 100 st kaninklubbor så ska de vara klara samtidigt. Skljer det i ålder för mycket så stämmer inte detta och då blir gästen som får en halvfärdig klubba förbannad >:(
Personligen har jag gjort gryta på en gammal NZ-hane. Han var 6 år 8) Smakade förträffligt 8)
Tog visserligen 2,5 timma att laga till ;)

Väldigt intressant information.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: bondelinda skrivet 09 sep-08 kl 08:29
Lollo, du kan ju marknadsföra köttet som "slow food" dvs det tar lång tid att laga till. Annars kanske man kan tillverka något slags halvfabrikat, så att kunden inte riskerar att få "gummikött" - vilket lätt blir om man underlagar kanin  :P inget kul.

Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: louise skrivet 09 sep-08 kl 22:35
visst ja, det är ju märkligt vad jag är långsam i hjärnan ibland. Det var ju all den där förädlingen jag planerar som gör att jag går en livsmedelshygienkurs i dagarna.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: skogstomten skrivet 18 sep-08 kl 20:46
Är 3,5-4 kg lagom slaktvikt oavsett ålder eller? Mina NZ/gotlandsblandningar börjar komma upp i den vikten redan vid 16 veckors ålder.
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 18 sep-08 kl 21:12
Är 3,5-4 kg lagom slaktvikt oavsett ålder eller? Mina NZ/gotlandsblandningar börjar komma upp i den vikten redan vid 16 veckors ålder.

 :o
Vad har du för turbofoder  ;) (Jag fick aldrig upp mina NZ till mer än 2,5 kg på 16 veckor, korsningarna ligger runt 3 kg).

16 veckor är en utmärkt slaktålder, innan dess tycker jag att de känns lite lösare i köttet (men fortfarande ätbara).
Titel: SV: Lämplig slaktålder?
Skrivet av: skogstomten skrivet 19 sep-08 kl 09:43
Vad har du för turbofoder  ;) (Jag fick aldrig upp mina NZ till mer än 2,5 kg på 16 veckor, korsningarna ligger runt 3 kg).

Det är väl den nyttiga fjälluften kanske ;) ;D