Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: småbrukartanten skrivet 05 sep-08 kl 11:39

Titel: Recept på plommon?
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 05 sep-08 kl 11:39
Finns det någon som har ett enkelt och fungerande recept på t ex plommonmarmelad, ev också sylt och andra grejer som man kan göra av plommon? ???
Titel: SV: Recept på plommon?
Skrivet av: Nettus skrivet 07 sep-08 kl 11:38
Här ett enkelt recept på marmelad:

ca 1 kg plommon
½ dl vatten
6-7 dl socker
saften av 1 citron
rivna skalet av ½ citron

Skålla och skala plommonen. Lägg dem i en gryta med mycket litet vatten och låt dem koka sönder över svag värme. Tillsätt socker, citronsaft och citronskal. Koka ihop marmeladen utan lock. Rör då och då i grytan. Skaka grytan litet så skummet samlar sig på ytan och skumma av det. När marmeladen är simmig, gör marmeladprovet. Häll sedan upp marmeladen på varma burkar och låt kallna. Tillslut med lock och förvara marmeladen svalt.
Titel: SV: Recept på plommon?
Skrivet av: Kabo skrivet 10 sep-08 kl 12:15
Av röda/blå plommom gör jag marmelad med skalen kvar. Skär plommonen i mindre bitar, stoppar kärnorna i en påse och kokar med dom tills plommonen är mosiga och lyfter sedan ur. Inget citronskal men i övrigt stämmer det bra med ovan.
Det blir en  fantastisk röd färg på marmeladen.
Titel: SV: Recept på plommon?
Skrivet av: Spinn dimma skrivet 22 sep-08 kl 20:20
Hej!

Jag brukar göra slät plommonmarmelad.

Lägg i plommon i en kastrull, häll i pyttelite vatten i botten och låt koka tills de blivit mjuka.
Ös över plommonen i ett durkslag/sil och tryck igenom med hjälp av en slev.
Koka upp de passerade plommonen och sockra efter egen smak.
(önskas en mer fast konsistens bör man nog ha i lite pektin, för den här varianten blir ganska rinnig).

Lycka till =)



Titel: SV: Recept på plommon?
Skrivet av: Beatrice Hallin skrivet 30 sep-08 kl 22:12
1 kg plommon
½ citron (saften)
2 msk riven ingefära
1 msk vatten
500 g socker

Skölj plommonen och lägg i kastrull. Ha i resten av ingredienserna och koka ca. 40 min. eller tills plommonen
faller sönder. Plocka ur kärnorna (tips är att räkna plommonen man lägger i från början) och ställ tillbaks kastrullen
på plattan. Koka upp igen och häll i socker lite i taget. Jag tog max. 3 dl socker men jag gillar lite syrlig
marmelad. Vill man ha den lite tjockare kan man använda syltsocker eller ha i lite pektin.