Alternativ.nu
Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: jentora skrivet 04 sep-08 kl 23:19
-
Har någon tips på vilken ras jag skall välja? Har två hästar, kan fåren gå ihop i samma hage? Skall ha fåren främst som sällskap å funderar på någon lantras. Tack för hjälpen!!
-
Jag har haft en hel guteflock gått med mina två hästar..
Baggen och mina valacker går jättebra tillsammans och tackor med lamm håller sig i en egen flock.. :)
-
Mina tre första roslagsfår började sin karriär i hästflocken. Fungerade bra när rangordningen var klar. Baggen bestämde ;D
-
Mina hästar jagar fåren så om det inte är stora ytor där var och en kan gå för sig så blir det för stressigt för fåren. Shettisen biter sig tag i ullen över ryggen på dem och det vill jag inte vara med om. Så för det mesta så går de var och en för sig.
-
Våra finullsfår gick tillsammans med hästar utan problem, tvärtom. Hästarna klev gärna över slyet som höll myggen borta och fåren sammlades i "klasar" omkring och åt löv samtidigt. Det är trevligt med flera djurslag i hagarna och oftast trivs de tillsammans.
-
okej tack för tipsen! har hört något om att man kan få bidrag för att hålla en utrotningshotad lantras. stämmer det? Om dom har genbank då. Har funderat lite på kanske ryafår.
-
Hittade svar i en tidigare tråd.
Fast ersättning per år 800 kronor per djurslag+(150 kr per får)
Då måste man också:
-Besättningar med får ska vara anslutna till förenklad kontroll eller program för bekämpning av viruset Maedi-Visna. kostar mellan 800-1400 kr vart tredje år..
-Ansluten till officiell fårkontroll också. kostar om år 600 kr ?
Får och getter ska ha satts in i avel för att ge rätt till ersättning.
Hondjur får bara betäckas eller semineras med renrasiga handjur av samma ras.
Du får inte ersättning för kastrerade djur.
Allmogeraserna så är de djur med genbankintyg och genbanksanslutna som är stödberättigade.
Du har ett 5-årigt åtagande.
-
Helt rätt som Grimla skrivet. Man ska se upp så man köper får med giltiga papper alltså. Har flera bekanta med ryafår. De har ju en härlig ull. Framförallt gillar jag de färgade ryorna. Fick svart ryaull av en dalmas, helt fantastisk ull ;D
Första året fick man fixa allt själv. Sedan kommer listorna med automatik, så det är bara att pricka av att rätt djur finns med och lägga till nya. Det är ju fårkontrollen som lämnar underlag till sjv. Kom ihåg även avelsbaggar!
Avgiften för fårkontrollen beror ju på djurantal och vilket program man ansluter sig till. Kolla deras hemsida.
-
För att återgå till ursprungsfrågan tro jag de flesta får kan gå med hästar. Det beror lite på individer. Jag har sett hästar som jagat får, men också motsatsen. Det brukar dock lugna sig efter någon dag. Sedan struntar de i varandra.
Har varit med om att ungbaggar med överskott på hormoner (som ungkillar i stort) gått och vankat efter brunstiga märrar och stört dem en del.
Ett problem kan uppstå vid utfodring. Snackar vi kallblod(häst alltså) som exempel är det ju inte så lyckat om hästen får tillgång till den mängd kraftfoder nylammade tackor får. Jag har hört om fjordhästar och russ som fått fång på det viset.
Motsatsen kan också vara ett problem. Våra får käkar inte kraftfoder under större delen av betessäsongen. När de gått med hästar så vill de gärna norpa den kraftfoderskvätt hästarna får varje dag.
Det blir snabbt tre-fyra fårskallar nerkörda i hästbunken och då har inte hästen någon chans.