Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nina W skrivet 03 sep-08 kl 15:47

Titel: Konserveringsmedel
Skrivet av: Nina W skrivet 03 sep-08 kl 15:47
Vilket medel är minst onyttigt?

Jag undrar konserveringmedel som är bäst, sett ur nyttighetssynpunkt. Natriumbensonat är ju effektivt
men tyvärr inte så bra.

Finns det någon sort som till och med funkar till rårörd saft?

Tacksam för tips.
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: Vitis skrivet 03 sep-08 kl 22:15
Det finns många motsägelsefulla uppgifter om vilka konserveringsmedel som är bra eller dåliga. Jag har ingen aning om vem som har rätt ... försöker undvika E-nummer så gott jag kan.

Vill du konservera utan tillsatser så är det nästan bara värmebehandling som gäller. Elller ättika, men det är inte så kul i saft/sylt kanske.  :P

Om du värmebehandlar försvinner en del av nyttigheten med rårörd sylt/saft.

Ett alternativ kan vara att frysa in produkten, om du har plats i frysen såklart.

En del bär, lingon t.ex., innehåller naturliga konserveringsmedel, bensoesyra, frågan är om det är mindre farligt är tillverkat E211, natriumbensoat. Fast lingonsylt är väl en liten del av alla produkter som säljs och köpt lingonsylt innehåller ju dessutom tillsatt E211.

Vilka svåra frågor du ställer !!  :-[
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: Vurre skrivet 03 sep-08 kl 23:13
Socker?
Salt?
Ättika?

Till saft är nog socker att rekommendera, om man inte vill använda bensoat eller vad det heter. Atamon etc.
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: PellePutt skrivet 04 nov-08 kl 11:59
försöker undvika E-nummer så gott jag kan.

Du menar tex E330 (citronsyra) och E300 (vitamin-C) och andra onyttigheter?  8)
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: fräsen skrivet 08 nov-08 kl 22:56
Är inte alla E ämnen kemiskt framställda? Kemiska grejer är inget jag vill äta. Apelsin ja, men nått som börjar på E?? Låter inte nyttigt...
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: Rafiki skrivet 11 nov-08 kl 08:33
Alla E-nummer är inte kemiskt framställda, även ämnen som t.ex. silver, guld och syre återfinns som E-nummer. Silverkulorna man kan köpa som dekoration till kakor mm innehåller t.ex. silver, E174. Röd färg, E120, kommer från koschenill, en kaktuslus. Så det är väl både och med E-nummer, både naturligt och onaturligt och i båda dessa grupper finns antagligen vissa rent skadliga...det kommer väl att visa sig på sikt...
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: PellePutt skrivet 11 nov-08 kl 14:00
Alla E-nummer är inte kemiskt framställda, även ämnen som t.ex. silver, guld och syre återfinns som E-nummer. Silverkulorna man kan köpa som dekoration till kakor mm innehåller t.ex. silver, E174. Röd färg, E120, kommer från koschenill, en kaktuslus. Så det är väl både och med E-nummer, både naturligt och onaturligt och i båda dessa grupper finns antagligen vissa rent skadliga...det kommer väl att visa sig på sikt...

även om tex. E120 inte är framställd på kemisk väg är jag inte så säker på att den nödvändigt vis är utvunnen ur lusen på ett naturligt sätt, skulle tippa på att det är ganska kemiskt....
Titel: SV: Konserveringsmedel
Skrivet av: Danielsoderlind skrivet 14 okt-09 kl 05:10
Frysen!!? ;)
Bär, saft, sylt, en hel del får en riktigt bra hållbarhetstid i denna makapär och då behöver man inga medel alls.
Annars är väll egentligen vare sig sylt eller saft speciellt nyttigt de heller med tanke på mängden socker menar jag 8)