Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Exotica skrivet 03 sep-08 kl 11:53
-
Hittade under ett par veckor i somras filbunke i en vanlig ICA (tror jag?), men sen har hyllorna gapat tomma. Jag har frågat i varenda affär och fått till svar att ingen köper denna produkt så därför kan de inte ta hem den. Finns det andra skåningar här på alternativ som kan tipsa om ni hittar filbunke i er affär.
Vi gjorde ett fattigt försök att sätta egen filbunke utifrån den köpta, men misslyckades totalt! :-[ Själv skyller jag på åskvädret som låg i luften, för det har man ju hört talas om! Ge mig gärna utförliga tips på hur jag kan förvalta min filbunke (om jag hittar någon!)!
-
Här finns historik, information och recept/tillvägagångssätt:
http://geocities.com/skroenor/filbunke (http://geocities.com/skroenor/filbunke)
detta låter som en maträtt för mig som älskar feta yogurtar osv. :P
-
Har nu hittat Filbunke på Coop/Konsum/Domus (vet inte vilket det heter numera) vid Mårtenstorget i Lund. Nu gäller det bara att komma fram till hur /om jag kan sätta ny filbunke från min inköpta! Tips tack!
-
Hej!
Jag brukar ympa vanlig ekologisk standardmjölk med en burk filbunke.
På kvällen värmer jag mjölken fingervarm och rör ner filbunken sen får det stå över natten i rumstemperatur och sen in i kylen å nåt rent och praktiskt kärl.
Hoppas det funkar för dig med!
-
Efter att ha passerat bäst-för-datum med råge käkade jag upp den sista igår. :-[Som tur är ska jag till Lund i veckan och då ska jag testa Elinas tips! Tack!
-
Efter att ha passerat bäst-för-datum med råge
Hur gammal ska man vara för att passera detta datum?
Sorry, kunde inte låta bli (vanligt syftningsfel).
-
När jag har startat från köpefilbunke har jag bara gjort som farmor gjorde, tagit en skvätt (1-2 msk) och lagt i en djup tallrik, fyllt på med kylskåpskall mjölk (1,5% och uppåt beroende på hur man vill ha det), lagt en assiett ovanpå som lock och ställt in det i skafferiet (rumstemperatur) över natten. Då har det stelnat/tjocknat. Sedan in i kylen tills jag ska äta och då har jag gjort likadant igen.
Åska har jag också hört ska göra det omöjligt att "ympa" filbunke, så jag har inte chansat. När det varnas för åska har jag behållt den färdiga i kylen någon extra dag och väntat tills det går över innan jag sätter nästa omgång.
Lycka till!
Annlei
-
har provat och det är gått ;D