Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Gruff skrivet 31 aug-08 kl 11:24

Titel: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Gruff skrivet 31 aug-08 kl 11:24
Är någon där ute som regelmässigt separerar getmjölken? Kan ni ge era favorittips på vad göra med all skummjölk? Själv bidrar jag med att hänvisa till Mejerska Moldes skrift Liten håndbok i ystning. Den finns på Norsk gardsost. Men det är alltid trevligt med fler tips.

Och till er som inte provat ännu av någon anledning. Getsmör är YPPERLIGT!
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Alore skrivet 07 sep-08 kl 13:40
Skulle gärna göra smör nästa år, men har fått för mig att en separator är en dyr och otymplig sak... eller?
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Gruff skrivet 07 sep-08 kl 15:04
Hittar du en beg. som är fräsch och fungerar, kan det bli en billig otymplig sak  ;)
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Bluelady skrivet 18 sep-08 kl 17:38
Hej!
Låter härligt det där, med ypperligt getsmör! Men hur gör du det, har hört att getgrädde ska vara väldigt svårkärnat??
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Gruff skrivet 18 sep-08 kl 22:08
Sparade i 3-4 dagar. Syrade med fil i kanske 36 timmar. 24 timmar var för lite här hos mig. Och så kärnade jag. Inga konstigheter eller svårigheter. Skillnaden låg i resultatet. Ett vitt, gott, inte så läbbigt fett smör.
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Bluelady skrivet 19 sep-08 kl 11:31
Ok!
Nybörjare med getter som jag är så har jag mycket frågor i huvudet just nu. Jag har bara precis börjat med att mjölka och håller på att lära mig.

Jag har bara kärnat smör i gammaldags smörkärna av trä förut, (många år sen med kogrädde) men jag tror jag såg någonstans att det skulle funka i hushållsasistent? Låter ju snodigt om det funkade. Vad har du?

Så har jag ju börjat inse att getmjölk går att använda till det mesta. ost, fil osv. Har du tips på något bra ställe på nätet med recept, eller har du några bra nybörjarrecept att dela med dig av?

roligt är det.... :P
Titel: SV: Getsmör och skummjölk.
Skrivet av: Gruff skrivet 22 sep-08 kl 16:40
Här hemma så rättar vi hela vår mathållning efter tillgången till getmjölken. Det är vär huvudsakliga animaliska proteinkälla. Men det är lätt att fastna för ett fåtal produkter så att det blir enahanda och tråkigt. Men att googla på orden goatsmilk eller cheesemaking kan föra en i olika riktningar. Det vi gör av med mest är feta, färsk vitost, keso, ostkaka och källarlagrad getost. Sen syrar jag 5 dl fil och 5 dl kefir varje dag också, till frukost. Filen används också till hårdosten var tredje dag.

Assistenten, eller elvisp går hur bra som helst. Jag har en smörkärna som hörde till separatorn när jag köpte den. Man byter till en annan skål med en omrörare.