Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Skågedalen skrivet 26 aug-08 kl 10:25
-
Tjabba... De två senaste gångerna jag har gjort fil så har det blivit fel istället för fil...
Vi gjorde några satser i somras som blev hur bra som helst, men de senaste två gångerna så har det inte tjocknat något...
Har jag haft i förlite "Startfil" eller är det fel temperatur...?
Någon som har råkat ut för det? och vad ska jag använda detta blaskiga "surmjölk" till istället?
Grädde ligger i toppen på krukan men är väldigt lös...
Tacksam för tips...
Ernst out
-
Hjälp oss lite på traven. Vad använde du som startfil? Hur mycket? Och vilken temperatur?
-
whopps.. Det kanske rent av var för kallt..
körde två dygn istället och då "filade" den sig.. kanske var temperaturen.. Filen var en vanlig köpefil och mjölken var mjölk från mjölkbonden (fast den var nog väld kyld..)
-
Jo, lactobakterierna i paketet sover. Dom behöver längre tid på sig att blir aktiva första gången. Har man dessutom för kallt så tar det ännu längre tid. När du tar av din egen fil dagen efter och tillsätter den till rumstempererad mjölk så går det fortare.
-
tack :D
Är lite så där okontrollerad i mitt filgörande... men har nu funkat ett par gånger...
-
Jo, det är nog lättare att hålla en rutin när man mjölkar själv. Jag köper en filmjölk på våren, gör fil varje dag och håller den levande tills jag sinar getterna på hösten.