Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Humle skrivet 25 aug-08 kl 15:26
-
Hej jag skulle gärna vilja få i mig mera blåbär men att göra det genom att äta dem med glass och grädde eller i muffins med 150g riktigt smör tror jag kan få vissa viktmässiga konsekvenser :'(. Funkar det att helt sonika blanda blåbär i matbrödet eller måste det vara torkade blåbär? Har ni tips på blåbär i maten?
En länk där det står allt möjligt om blåbär http://www.nyfikenvital.org/?q=node/152
-
Blåbärsgröt.
-
Blåbärssoppa?
Annars så funkar det att blanda färska eller frusna blåbär i matbrödet - de behöver inte vara frusna. Fin färg blir det också!
-
Förutom blåbärsgröt som Filip Skräplund tipsade om, är det gott med bara "lösa" blåbär på den vanliga gröten istället för sylt. Funkar bra med frusna också, de tinar ihop med den varma gröten.
Smoothie med blåbär är också smaskens :)
-
Frys blåbären och ta fram i vinter när dubehöver cvitaminchock och gör supergoda Blåbärspankakor :D
Ta en nygräddad pankaka, lägg blåbär på halva, strö lite socker över och vik över
Servera OMEDELBUMS :D
Smarrigt :D
-
Hur lagar ni er egen blåbärssoppa? Jag har gjort soppa på blåbärssaft, alltså rett saften med lite potatismjöl. Helst skulle jag vilja ha recept på blåbärssoppa som är hållbar på flaska. Det går väl inte om man använder potatismjöl?
-
Hur lagar ni er egen blåbärssoppa? Jag har gjort soppa på blåbärssaft, alltså rett saften med lite potatismjöl. Helst skulle jag vilja ha recept på blåbärssoppa som är hållbar på flaska. Det går väl inte om man använder potatismjöl?
Med hållbar, menar du värmekonserverad då? Jag vet att man kan värmekonservera mat som är redd med vetemjöl i alla fall, även om jag själv inte har gjort det. Potatismjöl borde ju inte förstöra hållbarheten heller, tycker jag. Det borde också gå att frysa in lite färdig soppa. Varför ska den hålla sig så länge? Kan du inte koka ny soppa på de frysta blåbären när du känner för sånt. Blåbärssoppa är ju inte direkt något långkok.
-
Det funkar inte att frysa in nåt med potatismjöl, det blir bara geléigt när man tinat det.
-
Kanske jag får koka ny ofta. Men hur gör ni då?
-
Frys och häll ut på flingorna, jättegott. Blåbärspaj är också att rekommendera.
-
Är det ingen som har ett recept på blåbärssoppa där man slipper gå omvägen via att koka saft?
-
Jo :)
1/2 l bär
7 dl vatten
1/2-3/4 dl socker
-----------------------
1,5 msk potatismjöl
Koka bär, vatten och socker 2-3 min.
Red soppan med potatismjölet utrört i lite kallt vatten.
-
Tack. Nu går jag och kokar blåbärsoppa till mellanmål.
-
Jag torkar blåbär på två nivåer 1. Russintorrt, används som russin. 2. Torrt, males till blåbärsmjöl som har lååång lagringstid. Blandas med potatismjöl eller fint riven potatis och kokas till soppa söta med honung istället för socker!
-
När du torkar blåbär har du en lufttork eller??
-
I ugn är det lättast.
-
aah de ska jag göra i höst
rårörda blåbär på gröt mums
eller till kjesfil mumma de
-
Där har vi precis det jag var ute efter. Blåbärsmjöl och potatismjöl som jag kan lagra enkelt å sen koka blåbärssoppa på. Perfekt att ha med sig på fjällvandringar och liknande. Måste prova i sommar. För jag kan väl inte torka frysta blåbär?
Jag kokade blåbärssoppa, men det blev som mer kräm. Gott med gräddmjölk! Men jag måste nog mixa eller nått för att få en slät soppa.
-
Hej
Jo jag har en liiten fråga ;D
de gäller de med torkade blåbär*S*
hur f-n ska jag förvara dom som jag torkat som russin så dom inte förstörs??
löjligt va men första omgången som jag torkade som russin smakar hmm lite vinaktigt
så ja dom jäste nog i sin burk dom tyvärr.
hoppas de bra
//Erika i Offerdal
-
Torkade bär ska antingen förvaras mörkt och luftigt eller annars i en helt tät burk som inte öppnas i tid och otid.
Varje gång du öppnar burken så drar de torra bären åt sig fukt, som du sen stänger in där.
Fast du kanske inte öppnade burken alls?
-
Nej jag öppnade bara en gång innan dom smakade hmm vinaktigt.
Men alltså russenaktiga blåbär blir ju inte helt torra....
dom jag torkade helt torra är suveräna
men inte dom som e russinaktiga då tyvärr
-
Blåbärsrussin har jag i zip-loc, ca 0,5 dl per påse = 1 portion. Lufttätt gäller, men att de efterjäser lite gör strängt taget inte så mycket tycker jag personligen. Blåbärsrussin smakar enligt min erfarenhet ungefär som russin, dvs vin...
-
Varför så fettskrämd? ??? Själv så äter jag mina frysta blåbär med ca 1/2 dl grädde och 1-2dl turkisk yoghurt och en 1 dl cashewnötter och sötmandel.
Har inte gått upp i vikt sen jag började med det, fast då äter jag inga onödiga kolhydrater (i min värd räknas socker, potatis, ris och vitt mjöl till onödiga kolhydrater).
Ett sätt jag absolut inte skulle äta mina blåbär på är som sylt kokad med socker.