Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 24 aug-08 kl 19:49
-
Jag har en massa Transparent Blanche, och har gjort en del mos. Men vad funkar de bra att använda till mer? Och Åkerö, när den tiden kommer, vad passar de bäst till? Vad menas med dessert- och bordsäpplen?
-
Jag är ingen expert på vad olika sorter passar till, däremot vet jag att äppelpaj och äppelkaka är det godaste som finns :)
Sedan borde man kunna göra äppelkräm, äppelsaft o.s.v. kan man itne göra äppelvin också?
-
Vad menas med dessert- och bordsäpplen?
Dom är läckra och går att äta som sådan.
-
Torkade äppelringar är super gott :P
-
Jag har gjort både soppa och paj på Transparent Blanche, men tyckte inte det smakade så mycket...
-
Hej
Har just gjort äppeldricka med liten arbetsinsats. 10 kg äpplen gav 18 liter saft som blandas 50/50 till måltidsdryck (36 liter "färdig" dryck). Det känns som att ta en tugga av ett äpple när man dricker :D! Recept ur klassikern: "Vår kokbok - Äppeldricka" I Runda slängar ca 2,5t arbetsinsats i köket inkl den tråkiga disken..... Köksmaskin krävs dock för att underlätta jobbet.
Något som är skoj till barnkalasen (vuxna med för den delen...) är att smaksätta äppelsaften med kanel. Man får då äppelpaj i dryckform, myyyycket gott.
Instämmer dessutom med tidigare talare gällande äppelpaj. Alu-formar är billigt på GeKås och sedan gör man halvfabrikat på smulpaj - bara att ställa in i ungnen när suget sätter in.
Bosse
-
Jag "kokade" äppelsaft för 2 veckor sen, jag får slå familjen på fingrarna så snart de närmar sig flaskorna för annars är de slut innan de hunnit svalna. Saften smakar i princip äppelmos men det är ändå fantastiskt gott och en otrolig törstsläckare. Men huh vilket jobb det var utan köksmaskiner :-\
-
Har köpt hus i våras och har för första gången frukt-träd, mitt problem är nog lite "naivt"
men jag är absolut oerfaren om det här...
Massor av äpplen och en del trillar ner av sig själva :)
Inget nytt väl.. men jag är bara intresserad av dom som dom är och har fått en stor
överaskning.
Plockade ihop en låda med bra äpplen (en del från marken och resten från träden)
nästan alla äpplen hade några små svarta fläckar (inte maskhål e.d.)
Lade dom flesta i en korg i källaren, ett mörkt svalt utrymme.
Resten i en stor skål i köket (temp ca 18 grader och ljust)
Efter ett par veckor när jag skulle fylla på i källaren (i dag) så blev jag överaskad av
att ca 10% av de äpplena var helt svarta, mjuka och angripna av något!
De låg lite här och där i korgen, alltså inte så ofta intill varandra.
Detta medan de i köket, som jag trodde skulle förfaras snabbare, var helt opåverkade!
Vem vet mer om det här?
Vad är orsaken?
Ska dom ha ljus? Inte för svalt?
kan det bero på något annat?
Ska väl tillägga att källar-rummet inte innehåller nåt annat.
Googlade på "förvara äpplen" men det gav inget..
-
Är ingen äppelexpert och vet inte förklaringen till skillnaden i lagring mellan dina äpplen.
En tumregel brukar vara att de äpplen (och annan frukt/grönsaker) man lagrar ska vara så fina som möjligt, det kan räcka med att något äpple är sämre för att alla ska angripas. Det är troligen detta som skett då dina hade fläckar redan från början.
Äpplen ska heller helst inte vidröra varandra, en del lindar varje äpple i papper innan lagring. Det är även bra om det finns utrymme för luft att cirkulera, d v s att frukten inte lagras i "täta" kärl eller dylikt. Borde inte vara mörkret som är problemet, kan temperaturen i källaren ha skiftat mycket? Sedan så brukar man väl säga att äpplen som mognar sent är mer lämpliga för lagring?
-
Hej!
Gör egna äppelchips! Himla mysigt och trevligt pyssel.
Skiva äpplen tunt och torka dem på svag värme i ugnen med luckan lite öppen under några timmar. De är klara när du kan bryta äppelskivan. De håller länge i en glasburk, men går försvinnande snabbt åt. :)
Av äppelchipsen kan du också göra ett värmande äppelte av hett vatten, torkade äppelskivor och en kanelstång.
-
Tack för ideer, ja för min del är jag lite bekväm av mig då det gäller mat och hushåll,
allt ska vara så enkelt som möjligt..nu är jag helt insnöad av äpplen så det blir att göra
chips, dvs allt som är enkelt och inte behöver socker som tillsats gillar jag..
har sett runt omkring att det inte bara är jag som ligger efter med plock av fallfrukt,
vad gör ni med den förresten? De som är ok tar jag hand om resten har jag slängt i en stor
plast-tunna på gården i brist på kunskap.. Har sett att folk kastar i skogen.. (när man inte
har hemmakompost alltså och de bruna påsarna räcker ju inte långt)
Läste i en villatidning att man ska ta bort all fallfrukt men det tror jag inte på.
(pga risk för sjukdomar i träd och buskar stod det)
Jag såg nämligen flera getingar som hade "tagit in" i jäsande och lite ruttna äpplen..
De hade liksom fest och var rejält avtrubbade:)
Jag är säker på att fallfrukt ingår i kretsloppet och att det är därför den faller...
Sen dom svarta små fläckarna som nästan varenda äpple har, jag ska fotografera och visa
bara jag hittar kabeln mellan dator och kamera..
De ser inte ut som några direkta angrepp utan naturliga.
Ungefär som födelsemärken på människor..
Under dessa fläckar finns heller inget ruttet e.d. ens på de som legat nån vecka.
Äpplena i köket är fortfarande lika ok, tog upp från källaren och de i stora korgen har
nu legat i ett stort oanvänt rum med rätt mycket ljus.
Och se, nu har inget blivit dåligt!
Jag börjar tro på det storlyckans Anna skrev om luft-växling.
Kanske är det ännu känsligare än man tror?
Källar-rummet var litet, ca 4 kvm och antagligen illa ventilerat. (Och helt mörkt)
Vore ju intressant att veta exakta orsaken.
Glömde också fem äpplen i en papplåda i ett köks-skåp (ingen aning hur det
gick till) och ett äpple var svart, ett var lite dåligt/mjukt och resten ok.
Det blir mer än 20% förstört, i källarn var det 10%... köks-skåpet mycket mindre luft.
Kanke denna sort (vad det nu är, ganska röda) har extra stort behov av att
"andas"? De smakar förresten fantastiskt just nu.
Undersökningen fortsätter...
..och så alla dessa plommon men tråden var ju om äpplen..
-
Som sagt så är det "sena" äpplesorter som passar bäst till att lagra. Vet inte var i landet du bor, men med tidiga sorter så gäller det att ligga i allt man kan och förvandla frukten till konserver etc :)
-
Gävleborg, utanför Sandviken.
Började med äpplechips igår och missade instruktionen från escape om
TUNNA skivor.
Väntade i bra många timmar men dom ville liksom inte bli torra:)
Efter sådär fem timmar blev det något som liknade och smakade som äppelmos
inuti dom gulbruna skalen :P
Nya friska tag idag.
p.s. inget energislöseri, man har ju termostat på kökselementet... d.s.
-
Testa att skiva chips med råkosthyvel om du har ngn, osthuvel brukar va för smal. Vad sägs om torkade äppelringar av de tjockare skivorna?
-
Det känns iaf bra att ta hand om äpplen som annars förstörs och jag kan inte lägga dom alla i kompost
då blir det väl en vin-kompost som ingen vill provsmaka.
Problemet jag upplever med chipsandet är allt spill.
Finns det verktyg att kärna ur äpplen, hörde talas om sånt förr, fast det kanske inte var för
äpplen?
Jag har kommit fram till att dom tjockare skivorna (typ fyra-fem av varje äpple) behöver ca tre timmar
i 125 grader och lite öppen ugnslucka för att bli någorlunda torra..
Inga problem med det, man tillgodogör sig ju värmen som sagt..
Kan tänka mig att det blir stor skillnad med tunna skivor utan skal på, ska bli kul att testa.
-
Torkade äppelringar ska ju inte torkas helt torra, man trär sedan upp dem på snöre och hänger luftigt för att bli "färdiga".
Äppelurkärnare borde gå att hitta på på en välsorterad köksavdelning, mycket praktisk pryl.
-
Bild på små svarta fläckar, normala fläckar antar jag?
-
om du har frys kan du skära äpplena i bitar och frysa in de. Jag brukar ta fram lite i taget och koka med frukostgröten. Jag frös in transparant blance i en vanlig plastpåse och jag kunde bryta av passande mängd då det var en del luft emellan bitarna (inte så utrymmessparande kanske..) för att slippa tina upp hela påsen.
-
Orsaken till de svarta äpplena är parasitsvampen gul monilia. När skadad frukt ligger i mörker blir de svarta. Annars blir de bruna och mjuka med ringformade sporbildningar. Den drabbar också päron och plommon. Det behövs bara en minimal skada på skalet för att svampen ska få fäste. Det är viktigt att gallra karten och att slänga all fallfrukt så det inte kan sprida några sporer.
-
Där ser man, det finns knappt ett äpple utan svarta fläckar och de på bilden
är dumt nog ovanligt små.
Helsvarta i mörker, stämmer, det tog inte många dagar innan ca 10% var helt svarta
i den mörka källaren.
I ljus har ett äpple blivit svart av ca 100 st, 1 %.
Men nu vet jag iaf vad jag skla göra med dom alla :D
-
Jag torkar äppelklyftor pga tidsvinsten mot ringar och för att jag har glasäpplen (inte transparante blanche men ett liknande äpple) som gärna går sönder som ringar innan de torkat till. Klyftare finns billigt på de flesta ställen, 21 kr på ICA maxi häromsistens och något mer på clas ohlson för ett par år sedan. I alla fall, jag sparar skalen på, och bara klyftar och torkar. Jättegott!
Någon som har recept på den där fantastiska äppeldrickan? Har en 40-50 liter äpplen som bara står och som måste göras nåt emd just nu. Köksmaskin har jag, en restaurangmaskin som är guld värd denna årstid, jag kan skära hinkvis med äpplen på några minuter *lycka*
-
Köksmaskin har jag, en restaurangmaskin som är guld värd denna årstid, jag kan skära hinkvis med äpplen på några minuter
Tinaw, vad är det för maskin du har??? Märke, ev. namn?
-
Den är urgammal, men den heter i alla fall "HÄLLDE SWEDEN" modell RG-2
Jag stavade 40 liter äpplen igår på en halvtimme, och improviserade en äppeldricka från ett recept på nätet. Håll tummarna att det blir bra :D för då vet jag vad jag ska göra med frukten från de andra fyra träden ;D
-
Här är hemsidan, där deras moderna maskiner finns. http://www.hallde.com/
Det är ovärderligt med en maskin som klarar lite kapacitet när man har mycket frukt att ta hand om!
-
Orsaken till de svarta äpplena är parasitsvampen gul monilia. När skadad frukt ligger i mörker blir de svarta. Annars blir de bruna och mjuka med ringformade sporbildningar. Den drabbar också päron och plommon. Det behövs bara en minimal skada på skalet för att svampen ska få fäste. Det är viktigt att gallra karten och att slänga all fallfrukt så det inte kan sprida några sporer.
Antagligen är trädgården vanskött sen förut, har köpt stället i år.
Och först nu har jag börjat gallra i träden efter ditt tips.
Hittade minsann helt svarta och även helt skrumpnade äpplen druppe
trots att det har fallits ner alldeles för små äpplen för länge sen.
Verkar vara en kraftig obalans.
Lokal eller global...........
Antar att parasitsvampen inte är farlig att äta?
har iofs märkt att den till stor del går att skrubba bort med en annan svamp
-skrubbsvamp, men ibland är angreppet för djupt.
Om man ska klyfta äpplen och torka eller frysa så känner man ju för att skära
bort alla angripna fläckar trots att de är så små.
kanske onödigt?
-
Hallå, är det ingen som gör äppelrasp? Skär bort skadade delar, riv grovt och packa tätt i glasburkar upp till 4/5 av burken, sätt på locket (funkar med både konserveringsburkar och vanliga glasburkar med oskadade gummilister) och koka in i ca 20 minuter. Dra åt locket på de vanliga burkarna. Håller i evighet, gott och lätt att göra. Inget socker!
Annars kan man ju göra tex äppelchuney eller ha äpplen i lingonsylten. Inga mänger går åt, jag vet, men det är ju roligt med omväxling till moset och de torkade äpplena.
Det finns en jättebra bok som heter Ta tillvara på äpplen av (tror jag) Annelis Schönek med massor av inspiration och tips. Vi brukar göra Himmel och Jord minst en gång i veckan, en gryta med potatis och äpplen. Koka potatis mjuk tillsammans med ett par lökar, en kryddnejlika i varje lök. Mosa lite och tillsätt lika mycket åpple i små bitar som det var potatis, låt koka upp igen. Vi brukar ersätta lite av potatisens kokvatten med mjölk. Mums! Eller ta kålrot eller morot istället för potatis. Dubbelmums.
-
Här gör vi torkade äppelklyftor.. skär äpplen i klyftor och sätter på en plåt... strör över kanel och sen sätter vi in plåtarna i den vedeldade spisens nedre ugn med luckan öppen.
Tar ca två dygn så e dom perfekt torra, sen ner med dom i en pappers påse och sen ställer vi påsen på kylskåpet.
Ungarna är som tokiga i dom.. kanon gott med kanel på..
-
Ja nog är det gott, men det var svårt att veta första gången hur lång tid det skulle ta i en vanlig ugn,
det tog 5 - 6 timmar i ca 130 grader...
Har man varmare blir dom lätt brända mot plåten (eller gallret)
Ingen extra el-kostnad att tala om, man ska ha termostat på elementen så..
men man hinner ju inte ta hand om alla äpplen i ugnen, jag undrar hur det går med de
klyftor man fryst in, kanske går lika bra i ugnen sen?
-
Nä det som är fryst får samma konsistens som kokt eller bakat, det går inte att torka sen. Men väl att göra mos av utan kokning.
Min äppeldricka blev kanon! Och idag kom jag på att i stället för att sila av den med silduk kunde jag lägga en stor tygblöja (rutvävd) i saftmajan och pressa ur saften, och sedan vrida mer och mer. Funkade kanon och mycket mindre sull!
-
Och nu då när äpplara kanske fryser på kvist?
Det var första sommarn för mig med sån trädgård med äppelträd.
Det var sötare tidiga saker som korparna och gulmöglet gillar men lite
hann jag ta hand om i frys och ugn och direkt i munnar.
Och det är ett träd med senare och härligare något beska äpplen som
körparna inte tar i med tång. Int6e många ramlar ner och jag klättrar inte
och jag har ingen chans att torka eller frysa dom alles.
Trädet är utan löv men smockfullt med kanonfina äpplen nu.
Och det har varit nätter med neråt -7 grader.
Hur klarar sig dessa äpplen då?
-
Tänkte bara berätta hur det gick med de frysta äppelbitarna, jag tinade upp en hel påse och som väntat så blev de väldigt vattniga.
Men efter tork i ugnen, drygt 100 grader i någon timme blev de väldigt fina att äta.
Lika bra som de jag torkade direkt utan frysning.
-
Jag har just ätit de sista äpplebitarna som jag gjorde i höstas och packade i plastpåsar i frysen. De var väldigt goda att ha i morgongröten. De blev mjukare än färska bitar, men fortfarande med en del tuggmotstånd. De smakade mycket sötare och var saftigare efter frysningen, när cellerna hade sprängts.
Jag gjorde också äpplerasp och konserverade, men det fick inte samma goda smak. I höst blir det äpplebitar igen!
-
Den som är lycklig nog att ha en råsaftcentrifug eller ciderpress kan göra underbart god äppelmust. Man borde också kunna riva äpplen och sedan pressa/sila av dem, men det blir mycket jobb. Jag har inte testat att frysa musten, men det borde gå finfint. Om man kokar in flaskorna blir det ju inte samma smak av helt färska äpplen.
Åh, nu längtar jag redan efter äppelsäsongen bara för att jag läste den här tråden!
-
transparent blanche är tidiga äpplen och om jag mins rätt redan till skolstarten.
dom kraschar o går sönder när dom faller och måste plockas upp omgående annars kommer det getingar i miljoner.
för at få dom at hålla i en fruktskål i ens en vecka så måste dom plockas med silkesvanatr direkt i trädet.
jag snabb förvällde och körde i hushållsassistenten,lätt sockrade och tetade upp i stor kastrull. djupfrös i urdiskade mjölktetror.
plstpåse i mjälktetran o bara fyllde upp o knöt ihop.
användes til sylt på pannkisar och på rostat bröd och med flingor o mjölk/fil.
rykande åtgång fast jag gjorde en massa typ 40-50 liter.
hade så många transparent blanche så i slutändan så körde jag gräsklipparen rakt över dom.
försökte ge bort men folk var för lata för at ens hämta dom och när jag plockade o ställde i korgar längs vägen så tömdes äpplena ut och korgarana stals.
-
försökte ge bort men folk var för lata för at ens hämta dom och när jag plockade o ställde i korgar längs vägen så tömdes äpplena ut och korgarana stals.
Haha, det låter ju inte som du har så värst äppel-älskande grannar och vänner. Jag tycker det låter väldigt otacksamt av dem...