Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: Robb skrivet 21 aug-08 kl 17:54
-
Hej, finns det något penicillin som man kan ge som tabletter eller flytande istället för att behöva spruta i halsmuskeln? Jag tycker det är hemskt att hålla på med, rädd att göra fel...dessutom så är nålen allt annat än tunn, inte nog med att djuret är sjukt sen ska man sticka dom med denna hemska spruta. I DONT LIKE. En undring bara, ifall de blir sjuka någongång i framtiden. Tacksam för svar. :)
-
jag har en gång frågat vår vetrinär om det finns nåt annat sätt än att ge pecillin via sprutor.
fick då svaret att det går inte att ge tex tabletter pga att de har fyra magar , medicinen kommer i fel mage.
-
Hej, tack för ditt svar. Ja, man kommer nog inte lätt undan i dessa fall, ang "stick-tvång" Jag frågade vetten om man inte kunde sticka sprutan någon annanstans, typ lårmuskel ist för halsen, men det fick man heller inte, har jag för mig, det var tyvärr ett stressat och trist läge just då så jag minns ej vad svaret var. Det är obehagligt att sticka dom i halsmuskeln, det tror jag fler kan hålla med om. Trevlig helg. :)
-
Utan erfarenhet av får funderade jag på ditt problem utifrån att injecera lamor. De är ju nästintill omöjliga att injecera i halsen då den är smal, hård och skinnet är svårt att komma igenom, så vi ger alltid intramuskulära injektioner i de stora musklerna, dvs bogen, men allra helst låret. Jag har aldrig hört att man var tvungen att spruta i halsen så därför var jag tvungen att se vad som sägs i detta ämne. Hittade inget riktigt bra på svenska men fann denna ypperliga sida, med en massa bilder!
http://www.waynesworlds.org.uk/id85.htm
Lycka till! :D
-
För att få spruta djur så ska man ha en delegering av sin veterinär.
I den ingår att man ska följa de instruktioner man får av veterinären.
Man skall ge injektionen i halsmuskulaturen på får och nöt.
"På livsmedelsproducerande djur skall detta göras i halsmuskulaturen"
källa:C15 kursen
-
Det kan verkligen vara obehagligt att ge sprutor men några saker kan underlätta:
Dels finns kanylerna i olika längd och tjocklek. De man normalt får från veterinären är ofta ganska långa och lite grövre. Man kan köpa sådana som är 1-1,5 cm som man kan sticka in hela vägen så behöver man inte vara så rädd för att sprutan kommer så långt in och då får man bättre stöd när djuret rör sig. Använder man vitt penicillinså ska man inte ha de allra tunnaste kanylerna för det blir för trögt att trycka igenom.
Ofta får man lära sig att lägga sprutan i halsmuskeln men det kan vara lättare att sätta den precis där halsmuskeln övergår till bogen. Där är de ofta lite köttigare och den delen kan de inte röra lika mycket som halsen så det går ofta lättare att hålla i dem då.
Har du gått en C-15 kurs för delegerad läkemedelsanvändning? Det ska man enligt lag göra för att få ge sprutor på egen hand och på de kurserna får man också information om sprutor och olika tekniker.
Lycka till!
-
"På livsmedelsproducerande djur skall detta göras i halsmuskulaturen"
källa:C15 kursen
Är det någon som vet varför?
-
tja.. det är nog inte så noga med det. Mina veterinärer har aldrig nämn6t nån kurs, ger mig bara ett gäng sprutor å skickar hem mig till djuren.
-
Samma här, ingen kurs. Och naturligvis behandlar jag djuren i samråd med veterinär och gör precis som vetten säger. Jag har inte gjort fel hittils när någon har krävt penicillinbehandling, gillar det bara inte. Bra tips om nålarna Ulla, kortare nålar skulle underlätta mattes ängslan :)
-
Jag är inte förvånad att det är flera som inte känner till detta (och det säger jag inte för att vara spydig) men denna regel "drabbar" liksom många andra bara de som har större besättningar eller veterinärer som inte är "flexibla".
Här är ett urklipp:
"27 § Veterinär får endast förskriva läkemedel för delegerad läkemedelsanvändning till person som har genomgått kurs i läkemedelsanvändning för det djurslag som delegationen avser."
från den här länken:
http://www2.sjv.se/download/18.b1bed21121e26684180008271/2007-041.pdf (http://www2.sjv.se/download/18.b1bed21121e26684180008271/2007-041.pdf)
Här är info om vad C15-kursen ska innehålla:
http://www.sjv.se/download/18.7502f61001ea08a0c7fff53860/Utbildning_f%C3%B6r_delegerad_l%C3%A4kemedelsanv%C3%A4ndning.pdf (http://www.sjv.se/download/18.7502f61001ea08a0c7fff53860/Utbildning_f%C3%B6r_delegerad_l%C3%A4kemedelsanv%C3%A4ndning.pdf)
Ibland kan det vara bra att ha gått en sådan kurs för då vet man kanske lite mer vad man håller på med och vad det finns för alternativ ;)
När jag gick kursen gick vi också igenom hur man avlivar djuren, t ex var på huvudet man sätter bultpistolen och inte. Bra att veta om det är en tjockskallig bagge så det inte bara kliar till lite...
-
:) Japp, kurser är alltid bra. Visste inte att det fanns en sådan. Fast det känns lite som en överkurs när man har så få djur som jag har: 4st Och skulle jag behöva gå en kurs för att ge dom penicillin någongång när någon blev sjuk (hänt 2 gånger på 10år) så är jag ändå övertygad om att jag skulle tycka det var lika jobbigt att sätta nålen i dom iallafall. :)
Så Ulla, du har gått kursen, då så, vad är anledningen till att man sticker dom i halsmuskeln och inte i ex lårmuskeln? Tack på förhand. Trevlig kväll.
-
Hej
Det är skillnad på begreppen "delegerad behandling" och "uppföljande behanding".
Om man ska ställa diagnos själv och ha ett medicinlager hemma krävs en kurs i delegerad behandling och att man har en vet som vill delegera.
För uppföljnde behandling när vet har undersökt djuret, krävs ingen kurs.
Halsmuskeln har valts som injektionsställe av den enka anledningen att köttet är mindre värdefullt där. Det kan bli komplikationer efter en injektion och då är det trevligt att ha det i lårsteken eller i bogen, Dårför ska man inte heller sticka där halsen övergår i bogen. Lämpligast är mitt emellan huvud och bog.
Medicinen hamnar inte i fel mage om man ger den vi munnen. På idisslare är det inte lämpligt att antibiotika kommer till magarna och inverkar de nyttiga mikroberna, ffa i våmmen. Det kan leda till ännu värre symtom än det man behandlde moy.
-
När jag ville ha mina får vaccinerade mot tarmbrand (inte gasbrand som jag trodde det hette) så trodde jag vet skulle komma och göra det, men det skulle jag göra själv. Jag frågade om det skulle vara i halsen (har tidigare bara gett penicillin några gånger) så sa han att det skulle vara så. Jag fick kanyler som var 1,2*40mm och jag tyckte de var mycket grova och långa.
Jag skulle också vilja se en ritning på exakt var man ska ge sprutan. Vet har visat snabbt en gång, men det var länge sedan (vid penicillinbehandlingen) skulle vilja kunna ta fram bilden till tex nästa gång jag ska vaccinera om 6 veckor. Och jag rekommenderar inte alls att man ska ge sprutan längre upp på halsen, inte med min storlek på kanyl i alla fall, det gick inte så bra :(.
-
Hej Maunen,
vid vaccinering ska man lägga sprutan subkutant, dvs under huden, till skillnad från penicillin som ska ges intramuskulärt, dvs tryckas rakt in i muskeln.
Vaccinet är på det viset lättare, det är inte någon speciell stans på halsen som du måste sticka, utan om du grenslar fåret och håller upp huvudet på det lite, snett åt ena sidan, genom att lägga armen runt halsen på den och s a s stödja fårets haka med armen och med samma hand ta ett nyptag i skinnet någonstans på andra sidan halsen där det rynkar sig pga vridningen, så sticker du med andra handen så att nålen kommer igenom skinnet och huden du lyft upp och sprutar.
Blev det rörigt förklarat? Flåt!
-
Behövs det verkligen sådana jättenålar som jag fick till det? Vet sa inget om att det skulle vara UNDER huden utan i halsen, han kanske glömde nämna den lilla detaljen eller så visste han inte......
Hmmmmmm, ja det låter svårt, mina får är inte så snälla att de står stilla och de vuxna väger mellan 80-100kg så det är riktig brottningsmatch det handlar om :(
Jag hade "koppel" som jag hade bundit fast dem med, men man får brottas ändå......
-
Hej, jag vet inte vad du fått för sprutor, jag brukar vilja ha de med rosa fäste. Är nålen för tunn så böjer den sig, funkar skitdåligt.
Tricket att hålla dem still är att trycka ihop dem med grindar så att de knappt kan röra sig, så när du ska grensla dem så får du TRYCKA ner benet för att komma emellan. Sedan ska du ha en hand eller arm under hakan och lyfta upp hakan lite, då är de stilla. Eftersom de är så ihopträngda så känner de sig trygga och lugna, dessutom KAN de inte röra sig eller brottas. Det gör all skillnad, jag lovar. Även jag brottades de första åren!
-
Sätt fåret på rumpan och vik ner huvudet åt ena hållet. Då är den delen av fåret högst upp som du ska spruta i ;) Dessutom kan inte fåret röra sig, se bara till att huvudet är vikt ner åt sidan, t ex med ena armen.
-
Jodå, alla säger att får blir stilla på rumpan, inte mina :( de sparkar för fulla muggar och ve den som kommer ivägen......
Sprutorna jag fick var 1,2*40 mycket långa och grova i mitt tycke.
-
Inga problem tycker jag att ge dem spruta. Kör inte in den rakt in, och tänk på att nackkotorna sitter ganska långt ned i halsen. Om du fått aldeles för långa spetsar så sätt en liten teipbit en bit upp så är det ingen fara att du får in den otäckt långt. Jag tycker det är bra med ganska grova så att det går snabbt. Om man inte gör så stor affär av det hela så står fåren lugnt, tycker jag. Jag brukar (inte så ofta) sätta mig bredvid tackan alt. bara stå gränsle över.
-
Sätt fåret på rumpan och vik ner huvudet åt ena hållet.
Det där är en teknik som jag verkligen beundrar varje gång fårklipparen kommer. Mina tackor väger lika mycket som jag själv :P, jag skulle nog börja öva på lammen först...
-
Om fåren sparkar när du sätter dom på rumpan så gör du fel ;)
-
Huga, sätta fåret på rumpan för ett litet nålstick, det känns överkurs och JOBBIGT! Som sagt, träng i hop dem som attan och stå grensle och håll upp huvudet och åt sidan så är det gjort på ett kick!