Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: highlanders skrivet 19 aug-08 kl 13:24
-
Hej !
Finns det någon som har recept på rönnbärsvin ???
Hälsningar
Highlanders
-
OH! Det tänkte jag också fråga... Har nån det?
:)
-
Som av en händelse översatte jag ett recept i går kväll och la ut det här. http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=100&sid=4a30a4b62527b955438f8b3baf471d99 (http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=100&sid=4a30a4b62527b955438f8b3baf471d99)
Receptet är skrivet för en amerikansk gallon. Det är bara att multiplicera alla mått om man vill göra större mängd.
-
Tack för tipset ! ;D
Highlanders
-
Super, funderade just på detta. Rönnbär har vi gott om i år, vad det nu säger om vädret till vintern. Håller på att göra en gelé på rönnbär och vildäpplen.
Fundering: Äppelvin, samma recept som i Åter borde väl fungera även på vildäpplen. Smaken blir väl därefter förstås, men råvara har vi extremt gott om i år.
-
Ett recept med både rönnbär och äpplen.
Äppelvin
Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.
10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket
Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) vinsvavla, B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
Kommentar av Radar:
Om nu inte äpplena är sura som receptet förordar bör det gå att reglera detta med citronsyra.
Det förra receptet (som jag länkade till) innehåller pektolas. Om man köper vinenzym så är det exakt samma sak.
Även här i Jämtland är det gott om rönnbär. Förra året blev det nästan inga bär. Då blev det ganska mycket snö, men bara korta perioder med kallare än -20 grader C. Relativt mild vinter alltså.
-
Med tanke på att vi har några tusen vildäpplen men bara tre stycken odlade äpplen (frukter alltså, vi har tre planterade äppeträd och sex stycken vilda), så får det nog bli vin enbart på vilda...
Var (på nätet) beställer man förresten förslagsvis pektolas och vinjäst, rörkork etc? Några gamla damejeanner har jag hittat lokalt. Skall det bli både rönnbärsvin och äppelvin får det väl bli fyra stycken. Hm.
Mycket rönnbär, svår vinter?
-
jag har fått lära mig att är det mycket rönnbär blir det mycket snö...
lite bär = lite snö......
dock hörde jag förra året att i finland säger man tvärtom....
är det mycket rönnbär blir det lite snö..det hade något med att grenarna inte orkade med både mycket bär och mycket snö...
jag vet inte vad som stämmer :) man får väl se
-
....
Var (på nätet) beställer man förresten förslagsvis pektolas och vinjäst, rörkork etc?
....
Har du ingen bryggbutik i närheten så finns lite länktips här (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=48149.0).
-
Skall det bli både rönnbärsvin och äppelvin får det väl bli fyra stycken. Hm.
Mycket rönnbär, svår vinter?
Man behöver väl bara en damejeanne mer än antalet vinsatser? Så funkar det i alla fall hos mig. :D
Hur blir vintern ifall bara en rönn av fem har rönnbär, och rejält rikligt dessutom?
-
När min farmor levde fick jag gå ut och plocka rönnbär när frosten hade kommit. Hon gjorde ett vin av dessa som hon kallade hälsovin och jag minns att hon använde farinsocker till detta. Ska försöka att hitta hennes recept.
Skum
-
Jag hittade ett recept till på rönnbärsvin.
Rönnbärsvin, starkvin
26 l vatten
6 kg socker
20 g citronsyra
7 kg rönnbär frostbitna
3 kg rödbetor
½ kg russin
1 st jässats
Rödbetorna tvättas och kokas 5 timmar i ungefär 5l vatten.
Vätskan hälls ovanpå dom lätt krossade rönnbären, russinen och sockret. Blanda tills sockret löser sig.
Tillsätt 10 l kallt vatten, blanda lite. Tillsätt citronsyran och eventuella enzymer, blanda igen och låt stå och dra ett par minuter.
Fyll upp med kallt vatten till 26 l och kontrollera att temperaturen är mellan 20 -25 grader.
Strö jästen och jästnärsaltet på ytan. Syresätt sedan vinet med att vispa in luft tillsammans med jästen i kärlet.
Stäng locket och sätt på jäsröret.
Följ sedan bruksanvisningen i jäsförpackningen. Rekommenderad lagringstid min. 6 mån.
Jag har inte räknat något på hur starkt detta vin kan bli. Men eftersom det står starkvin och det ska vara 6 kg socker bör man nog skaffa starkvinsjäst. Jag tror att jag sett ett liknande recept som detta. Men att det kallades rönnbärs-sherry. I så fall borde man kanske använda vinjäst av sherrytyp. Undrar om den jästen klarar att jäsa ut mer än till 14 %?
Jag borde få läge att skörda rönnbären till veckan. Det har varit ett par frostnätter här och fåglarna har inte börjat kalasa på dem. Alltså perfekt tidpunkt nu.
Kommer att frysa in bären ett tag tills jag känner att jag har tid och lust att göra detta vin. Om det verkar som sherryjästen klarar av allt socker kommer jag att använda den. Annars en starkvinsjäst. Rekommenderar ändå att tillsätta sockret i flera omgångar.