Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Marit skrivet 19 aug-08 kl 09:56
-
Finns det någon som har något bra förslag på vad man kan göra med alla dessa svarta vinbär!! Det brukar alltid bli den gamla vanliga saften och det kan vara roligt att pröva något nytt. :)
-
Jag har ett recept på vinbärssylt, har inte provat men det låter gott...
2 liter vinbär (svarta eller röda)
1 msk vatten
1 vaniljstång
7 dl strösocker
3 dl syltsocker
Skal och saft av 1 citron
Skölj och rensa bären, lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet och delad och urskrapad vaniljstång.
Låt bären koka utan lock i ca 15 minuter och skulla av om det behövs. Lyft ur stången.
Tillsätt strösocker, syltsocker, rivet citronskal och citronsaft och gör ett uppkok.
Låt sylten svalna något och häll upp i desinficerade burkar.
-
Jag gjorde rårörd svartvinbärssaft och kokade sedan marmelad på bärmassan som blev över.
Jag kokade med en kanelstång och det blev gott!