Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: februaribarn skrivet 18 aug-08 kl 17:58
-
Nyss hemkommen från skogen, och förutom en skörd på kantareller, div soppar och 15 fjällskivlingar, så har jag plockat mängder av Karl Johan (stensopp) vad hittar jag på med dom? Skriv gärna utförliga recept här, mitt sega mobila internet förbjuder mig att surfa runt på flashiga matlagningssajter... :( observera att jag inte äter kött. Tacksam för alla tips :)
-
Förresten, så tar jag gärna emot lite roliga idéer om fjällskivling också :)
-
Detta är inte någon flashig sajt, rekommenderas. http://www.svampguiden.com/recept.asp
-
Italienarna är helt suveräna på KJ-svamp. Det finns mängder med pastarätter som innehåller KJ, men min favorit är äkta italiensk risotto (gjord på arborioris) med bla KJ. Ska kolla om jag hittar något bra recept!
-
Exotica, ja, jag hittade ett risottorecept med bl.a saffran och karljohan, men då skulle svampen vara torkad. Vilket är lätt ordnat, jag har hunnit samla på mig en hel del nu ;) så det ska jag prova på någon gång. Har du flera tips så skriv gärna ner dem/länka :)
-
Här gör vi oftast svampstuvning med brynt lök på varm macka eller i en omelett med ägg från våra Hedemorahöns eller en svampsoppa till förrätt, men som sagt var grannens pappa italienare och tillika kock (Parma i Västerås) panerar dem och steker i olivolja ev. smör.
Himla gott vilket som tycker I-K
-
Exotica, ja, jag hittade ett risottorecept med bl.a saffran och karljohan, men då skulle svampen vara torkad. Vilket är lätt ordnat, jag har hunnit samla på mig en hel del nu ;) så det ska jag prova på någon gång. Har du flera tips så skriv gärna ner dem/länka :)
Du kan gärna vidarefbeordra bra svamprecept. Vad fick du av exotica?
Tips vad gäller att torka svamp: det är svårt så här års när luftfuktigheten är hög. Vi torkar inte svamp förrän vi börjar elda, men då torkar vi desto mer.
-
små karljohan kan ätas råa, smakar krämigt och gott och jag har hört den kallas för svensk avokado. :P
-
Vi torkar mest trattisar på björntrådar över Tullikivin (ved spisbrasugn) och tack för tipset på baby K-J det måste testas.......
Trevlig helg önskas!
-
Här är receptet på Karl Johan risotto, har inte testat det än, http://recept.nu/1.118372/paolo_roberto/varmratter/ris_184_couscous_andra_gryn/risotto_con_funghi (http://recept.nu/1.118372/paolo_roberto/varmratter/ris_184_couscous_andra_gryn/risotto_con_funghi) har inte fått några recept från exotica än, men tar som sagt gärna emot fler :)
Det där med att äta svampen rå var något nytt, får väl testa någon dag :).
-
Svampkunniga avråder generellt från att äta rå skogssvamp. Minns inte varför, men kan ta reda på det om nån är intresserad.
Februaribarn; verkar vara ett himla gott recept. Om än en ganska tung sida för min uppkoppling.
-
Visst verkar det gott, tror jag ska testa, kanske imorgon till och med, för sen ska jag käka pulverdiet några veckor :o wish me luck!
-
Åh, vad mycket roliga svamprecept det fanns på svampguiden! Att jag inte har sett det innan.
Jag hade ålagt mig själv tillfälligt plockförbud tills dess att jag börjar ätasvampen och inte bara dra hem och stoppa i frysen, men nu ska väl detta inte vara några problem längre.
Soppchips lät ju spännande...
Förresten, pulverdiet? Låter ju inte alls kul, vad ska det va bra för? Du får väl mala ner lite torkad svamp i pulvret...
-
Haha, det är likadant här, jag plockar kilovis med svamp, äta den, hur ska man hinna och orka? :o har fortf torkad trattkantarell i skåpen sen förra året, hur länge håller sig den? ska jag kasta ut den och torka ny? för jisses vad mkt trattisar det kommer bli i år!
mala ner lite svamp i pulvret kanske vore nåt, svamp ska väl inte vara så onyttigt? :p ...
Vurre, du får förresten gärna berätta varför man inte ska äta svampen rå? Kan det ha att göra med att folk i allmänhet är så okunniga och plockar lite vadsom...? (En av min mammas vänninor kom hem med flugsvamp ist för fjällskivling!), man äter ju ex. champinjoner råa. Tror förresten jag läste någonstans att man kunde ha fjällskivling rå i sallad också? Någon mer som hört det?
-
Jag citerar ur Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund:
"All skogssvamp som ska användas till ska tillagas. Tidigare har vissa arter rekommenderats till råkost. Senare års forskning har visat att rå svamp innehåller värmekänsliga ämnen som kan vara skadliga för människan. All skogssvamp bör därför upphettas för att dessa ämnen ska försvinna"
Kan rekommendera boken, för övrigt. Jag har flera olika svampböcker. Det som inte står i den ena står i nån annan.
Torkade trattisar håller sig i flera år, all torkad svamp f.ö., bara de förvaras rätt, i glasburk med lock och mörkt.
Att blanda ihop Stolt fjällskivling med flugsvamp... det är ju omöjligt! Jag skulle inte gärna äta en svampmacka i ett sånt hem.
För att lära sig svamp ska man plocka, plocka, plocka och artbestämma, gärna både den svampen man vill kunna äta och eventuella dubbelgångare. Lära sig skillnaden mellan sånt som vidväxta och urnupna skivor, sporfärger - sporavtryck är ganska tjusiga - och inte äta en svamp som inte är helt säker på.
-
Jag har gjort en variant på svamprisotto till middag idag som jag tycket blev riktigt lyckad. Alla åt med god aptit!
http://mimmismat.wordpress.com/2008/09/18/risotto-pa-skogssvamp-och-rotfrukter/
Har också mixat torkad svamp som krydda och använder som smaksättare. Det är verkligen aromrikt och användbart.
-
Oh, Mimmi! Man blir ju inte liiiite sugen när man kikar in på dina recept & bilder. Jag såg pajen med svamptäcke för några dagar sen, den verkar inte helt fel heller! :)