Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: andcar skrivet 16 aug-08 kl 22:44
-
Jag har börjat fundera på det här med fodringen vid invintringen (den första jag gör). Mina två avläggare har jobbat på bra och det är yngel och honung i åtminstone 15 ramar i vardera kupa. Jag tänker plocka ut några ramar honung i samband med invintringen (om inte bina hinner äta upp det).
Bifor verkar ju smidigt att använda. Fördelar/nackdelar? Hur mycket behöver mina avläggare? Om det blir bifor kvar i en hink, klarar det sig till nästa års invintring?
-
Bifor funkar bra men kräver att man är ute i tid för att bina skall hinna dra ner fodret.
Bifor kan kristallisera till en del i hinken året efter men det går att värma upp igen.
Det går inte att fodra ett bisamhälle för mycket för så här är det.
Det du snålar i socker åt bina i år, det snålar bina i honung åt dig nästa år.
Du kan alltid lägga till eller ta ifrån ramar i ytterkant av bibostaden.
MVh Siljansringen
-
En och en halv hink Bifor brukar räcka, det motsvarar cirka 18 kilo socker. I vart fall här i sydsverige brukar det räcka.
Speciellt om bina har kvar lite "eget" foder, lite lagom mängd honung/pollen brukar utgöra en bra vårstart, speciellt några ramar ytterst med lite ljunghonung, den brukar sätta bra fart på yngelutvecklingen när bina når ut dit och börjar fodra ungbina på ljunghonung - eller om det är att de matar drottningen med ljungen, jag vet faktiskt inte. Bra blir det - det märks stor skillnad på samhällen som haft ett par ramar ljung i ytterkanten jämfört med de som inte fått samma foder...
Själv har jag snart sopat över halva antalet samhällen på nytt vax och gett foder. Bina drar pollen för fullt och yngelsättningen är i full gång på det nya vaxet.
De återstående samhällena kommer att hamna på nytt vax till helgen, sånär som på några svärmar som suttit på nytt vax sedan början av juli, de kan få sitta kvar där...
Foderförbrukningen avgörs inte av det geografiska läget eller vinterkylan. Kyla minskar snarast vinterns foderförbrukning.
Däremot så krävs det MYCKET foder i april när vårutvecklingen sätter igång...